Сгради

Проф. Николай Вълканов, "Минстрой Холдинг" АД: NV Tower е новата знакова сграда на София

Проф. Николай Вълканов, "Минстрой Холдинг" АД: Съвременни системи, технологии и озеленяване за максимален комфорт

Николай Вълканов е доктор на техническите науки, завършил Минно-геоложкия университет в София, където е почетен професор, и Международната научна академия, МАНЕБ, Санкт Петербург. В момента е председател на Настоятелството на Минно-геоложкия университет и на Настоятелството на УАСГ, председател на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Работи в "Минстрой" от 1975 г., в момента е председател на Съвета на директорите на "Минстрой холдинг" АД.

 

- Г-н Вълканов, NVTower е новата знакова сграда на София – каква символика носи тя за Вас като инвеститор? Какво място заема този проект в историята на Минстрой Холдинг?
- Направихме една неповторима, запомняща се сграда, уникална на столичния хоризонт и за България. Освен че е на изключително комуникативно място, тя предлага отлична атмосфера и максимален брой услуги и удобства на своите обитатели. Сградата завършва с елемент на кристал - символ на моята основна дейност – минното дело. Този елемент сам по себе си представлява голяма инвестиция, но носи голяма част от символиката на проекта. На първия етаж ще направим най-добрата изложба на минерали в България от най-голямата частна колекция. Инвестицията в проекта възлиза на стойност 102 млн. лв., но има много разходи, които не са свързани с доходност и постъпления и не генерират печалба, а имат за цел да направят проекта устойчив и забележителен, което индиректно генерира позитиви за неговото бъдещо развитие.

Историята на "Минстрой" е добре известна - през годините възстановихме 9 фалирали мини, които станаха сред най-добрите в Европа, в тях сега работят 4000 човека, включително в Македония, а ние сме най-големият износител на оловно-цинков концентрат в Европа. Строителната дейност за нас е допълнителна, но вече имаме над 1 млн. кв. м завършени проекти - в Слънчев бряг, Варна - над 30 хил. кв. м, Боровец - над 40 хил. кв. м, хотел "Орфей" в Девин. Във всички наши проекти залагаме изключително на комфорта, красиви градини и зеленина.

- Какви са особеностите на сградата и нейното функционално решение?

- Висока 107 метра, с 49 хил. кв. м РЗП, сградата е предимно с офисно предназначение, като на 80% вече е заета от наематели, основно компании от технологичния и ИТ сектора.

Постарахме се да вложим най-доброто във всяко едно отношение - с медицински център, голям ресторант за всички работещи - около 2000 души, зелена тераса за всеки офис, спортен комплекс с плувен басейн и спа център , 286 подземни и 100 надземни паркоместа, душ кабини и съблекални за велосипедистите.

Локацията е перфектна - точно до сградата на "Минстрой" на максимално комуникативно място - на големия булевард "Д-р Г.М.Димитров" и до метростанция "Г.М.Димитров", с бърз достъп до Цариградско и Симеоновско шосе и с подходи от улици от четирите страни.

От ниво 0 до третия етаж са разположени общодостъпни удобства. На първия етаж има кафетерия, медицински център с 16 кабинета с модерна апаратура на "Сименс" и "Филипс"и тук ще работят едни от най-добрите лекари в България. На това ниво има и няколко търговски обекта, които допълват общия микс от услуги в сградата.

Етаж 2 почти изцяло e за спорт, рехабилитация и фитнес, има 25-м плувен басейн, спа зона, фризьорски салон. На това ниво е конферентната зала с 260 места и лоби, която може да се ползва за фирмени и други събития.

На ниво 3 е кантината - голям ресторант през деня за бързо хранене в италиански стил, който ще обслужва 600 човека за обяд, и ресторант вечерта. Голямата озеленена тераса създава неповторима атмосфера за почивка или формални срещи.

"Минстрой" има достатъчно капацитет и опит и ще управляваме директно почти всички съоръжения и услуги в сградата.

- Какви са използваните материали и системи?

- Постарахме се да не правим компромиси със системите, на първо място свързаните с опазване на здравето и пречистване на въздуха, "Тал инженеринг" изпълниха тази много сложна и отличаваща се фасада с профилна система на "Етем" и стъкла на "Guardian Glass", ВиК инсталациите са изпълнени от "Пайп систем". Цялата климатизация е на "Дайкин" с произведено в Холандия оборудване и монтаж от "Атаро Клима". BMS системата е на "Сименс". Сградата ще се обслужва от 14 асансьора KONE. Главен изпълнител на проекта е „Маркан“.

- Как протече строителството във времето?

- Първата копка направихме на 12 септември 2018 г. Проектът има много сложна подземна структура, по проект и под ръководството на проф. Стефчо Стойнев бяха изпълнени 220 пилоти. През декември 2018 г. започнахме леенето на фундаментната плоча, и през април 2021 г. вече получихме разрешение за ползване. В началото на есента ще направим откриване за всички, дотогава искаме сградата да е напълно функционираща и в него да участват всички обитатели на сградата, партньори и клиенти.

- Офис площите на NV Tower са на 80% отдадени - как оценявате пазара на офис площи в България в момента, какви са качествата на успешния съвременен офис проект?

- Да, така е, почти всичките ни площи вече са отдадени. При нас голяма част от новите наематели се релокират от други офиси, но има и съвсем нови за България компании, много технологични компании въпреки трудната ситуация с пандемията са в растеж и търсят разширение. Много са офис проектите в строеж в София и затова предимство ще имат най-добрите - на най-комуникативните локации, с най-много удобства и с максимален брой услуги за обитателите. Офисът е част от корпоративната култура и идентичност и офис сгради, които могат да предложат уникална среда и имидж като NV Tower, имат значителна преднина пред конкурентите си.

Факти
Инвеститор: "Минстрой Пропъртис"
Архитектура: "АиА Архитекти"
Главен изпълнител: „Маркан“
Функционален тип: смесено предназначение, основно офиси клас А
Местоположение: София, бул. "Г.М. Димитров" 57
Разгъната застроена площ: 49 000 кв.м
Първа копка: септември 2018
Разрешение за ползване: април 2021
Фасаден инженеринг и изпълнение: ТAL Engineering

Пълният текст - в брой 3 на списание ГРАДЪТ

Още по темата:

Арх. Ангел Захариев, "АиА Архитекти": С вдъхновение от естествените кристали и планинските върхове

Кристалните градини на NV TOWER

Най-успешната стратегия на работното място е служителите сами да избират най-доброто за тях

Иновации и креативност на световно ниво

Обратно нагоре ↑