Сгради

THE PENTHOUSE@B73 Изкуство, функционалност и иновации

Споделяне
ПРОЕКТАНТСКО СТУДИО CAST - арх. Борислав Шалев и арх. Георги Кунчев. Основано през 2017 г. от арх. Борислав Шалев и арх. Георги Кунчев. За четирите си години студиото има много реализирани и естетически издържани архитектурни и интериорни проекти. С един от първите си интериорни проекти за луксозна ваканционна вила в Созополи, Гърция, студиото печели първо място на Dibla Design Awards 2019 г. - категория "Еднофамилна къща интериор".

„Мезонет 73“ е разположен на шести и седми етаж в жилищната сграда B73. Интериор ните решения в този мезонет от 400 кв.м са взети с изключително внимание към детайлите, прецизен избор от най-висок клас материали, както и параметрични елементи, които са създадени и изработени специално за конкретния интериор. Луксозното жилище се състои от дневна, кухня, три спални със собствени бани и прилежащи дрешници, открит офис, тоалетна за гости, мокро помещение, както и открита тераса, разгръщаща 360-градусова панорамна гледка към столицата.

Първият етаж представлява просторно отворено пространство с централен елемент проектираното от CAST студио спираловидно стълбище, плавно преливащо в камина в най-ниската си част. Във фокуса е една възхитителна скулптура, която свързва трите нива на апартамента и веднага се превръща в централна точка на обширния първи етаж със забележителната си метална конструкция, покрита с нежна комбинация от американски орех и матов бял Кориан. Този център създава посока на движение, която води първо през зоната за релакс - комбинация от стил и комфорт, изпълнена с висок клас материали като камък и матов дъб в тъмни нюанси. Включеният маслиненозелен нюанс засилва чувството за уют поради приветливата природа на избрания тон, а авторското осветление над релакс зоната и трапезарията е в прекрасен унисон с футуристичната визия на фасадата на B73. 

Погледът от дневната част отвежда към обградената от високи прозорци светла кухня, решена в топли нюанси на орехово дърво и тъмен камък. Височината над кухнята до трапезарията е двойна, две величествени колони поддържат скулптурен таван, който сякаш с плавни движения се разтваря, за да образува елипсовиден отвор, откъдето се спускат ефирно над 100 светлинни капки, образуващи светеща вълна над кухненския остров, облечен в нежен светъл камък.

Централното стълбище отвежда до горното ниво, където първо се забелязва работен кът, в чието интериорно решение са включени японски вулканичен камък зад стенна месингова библиотека и бюро с плот от камък.

Следващото помещение е родителската спалня, в чийто интериор също е вложен модерен подход, а именно отворена баня към нощния тракт и отворен дрешник. Добре обмисленото разпределение на спалнята и тук създава една ходова линия, която води последователно през нужните пространства за една дневна рутина. Отново се забелязва успешна комбинация от тъмни и светли тонове, съпроводени от орехово дърво.

От родителската спалня преминаваме към детската, където са заложени по-светли нюанси както в спалнята, така и в банята. Стената над леглото е облечена в кадифена тапицерия, а за максимално удобство e избрано регулируемо бюро.

Обратно нагоре ↑