Сгради

Бигла III: 30 години юбилей

Красимир Шалев, управител на "Бигла 3" ООД: Koрпоративната ни история се измерва със създаденото от нас

Всичко започна през есента на 1990 г. Живеехме с родителите ми в 60 кв. метра панелен апартамент в столичния жк "Дружба". Когато бяхме трима - добре, но през 1989 г. се родиха синовете ми близнаци и изведнъж станахме 6 души в това жилище. Баща ми, който беше строител през целия си съзнателен живот, не искаше да се примири с факта, че след 35 години в строителството нямаме един нормален апартамент поне с две спални.

Така започна всичко… Аз работех дотогава в държавна външнотърговска фирма и с опита и контактите с фирми от бранша, които ни осигуриха първоначалното финансиране, решихме да рискуваме и да направим нещо свое. На 13 май 1991 г. Софийския градски съд регистрира фирмата с търговското наименование „Бигла III” по тогавашния Указ за стопанска дейност - 56.

В първите години строяхме на обезщетение и постепенно набирахме опит и доверие от страна на нашите клиенти, които плащаха разсрочено, и практически не се нуждаехме от кредити.

Най-ценните уроци през първите 10 години бяха коректност, качество, иновации

Винаги сме бягали от масовката. Това се цени от нашите клиенти. Така продължаваме и днес, така и ще продължим занапред.

Първите 10 години бяха твърде турбулентни, мина се през голямо търсене, тотално обедняване 1995-1996 година, фалитите на банките и рухването на банковата система, инфлация, въвеждане на валутния борд, до някаква частична стабилизация през 2000 г. Точно през този период - 1997 г., въпреки финансовата нестабилност, поехме риск и стартирахме жилищна сграда с две подземни нива, 8000 РЗП на ул. "Вишнева" 12, която е емблематична сграда и до днес.

Следващите 10 години бяха относително спокойни с добър ръст на продажбите и повишаване на цените.

И така - до 2008-2009 г.
Локомотивът „строителство“ катастрофира, и то челно!


Тогава започнахме преструктуриране, нови дейности - пътно строителство, реставрации, някои обществени поръчки. Борехме се за оцеляване. Много наши колеги не успяха. И така докъм 2015 г. Започна съживяване, през 2016 г. приехме с Акт 16 жилищна сграда на бул. "Арсеналски" 121, която спечели най-голямата награда: Награда на публиката в конкурса "Сграда на годината", с която изключително много се гордеем.

Сякаш напук на всички трудности и неволи направихме добър продукт, който се оценява доста високо от нашите клиенти и до днес.

И така постепенно с по 5-6 сгради годишно
надградихме нашето портфолио,
за да стигнем до номер 73,
а именно В73 на бул. "Джеймс Баучер" 73


Сграда с подчертана елегантна визия и модерна фасада, облицована с панели от материала Corian. Той позволява постигането на заоблени и нестандартни форми с висока издръжливост и дълготрайност. През тези години се промениха изцяло изискванията на клиента и технологиите на изпълнение. Тъй като имаме преки наблюдения от строителството ни в Германия, твърдо мога да заявя, че голяма част от предлаганите ни на пазара апартаменти са с качество над средното в Европа. Не правим компромис по отношение на висококачествени материали и следим ежедневно промените и новите иновации на пазара. Автоматизираме домовете със система тип „умен дом“, която свързва помежду си всички уреди и устройства в дома, като позволява управление от локален и отдалечен достъп. Масово използваме системи за автоматизирани етажни паркинг системи за разрешаването на проблемите, свързани с паркирането и предоставянето на повече паркоместа. Същото важи и за монтажа на автомобилните асансьори на повечето ни сгради с цел лесен и бърз вертикален транспорт и спестяване на площ за направата рампа. На всички наши сгради по отношение на инфраструктурата се изпълняват улични мрежи, изграждане на трафопост при необходимост, ремонтиране или създаване на нови улици, осигурявайки свободен транспортен достъп.

За нашите референтни обекти:
Нека оставим клиентите и нашите партньори да кажат своето мнение


Но се радвам на добрите постижения в бранша, защото смятам, че така се вдига общото ниво на строителството в България. И ако и ние сме допринесли с нещо мъничко за това, бих бил много щастлив. Koрпоративната ни история се измерва с нещата, които създаваме. Гордеем се, че сме строителен лидер, който с достойнство и самочувствие стои зад всеки изграден обект.

Моята прогноза за развитие през следващите няколко години е положителна. Ще има растеж и на цените, и на доходите на населението, което е нормално и би спомогнало за връщане в страната на голям брой от емигрантската общност.

Доходите трябва да догонят средноевропейските нива поне в източноевропейските страни. Разбира се, това не е единственото условие, но би спомогнало много.

Здравеопазване, образование и инфраструктура са другите важни елементи от системата.

Ако на следващия юбилей сме се доближили до това ниво, бих бил неимоверно щастлив.

ФАКТИ
Инвеститор: "Бигла III"
Архитектура: STARH
Конструктор: д-р инж. Иванка Топурова
Функционален тип: жилищна сграда
Местоположение: София, бул. "Джеймс Баучер" 73
Разгъната застроена площ: 2100 кв.м
Година на проектиране: 2018
Година на реализация: 2021
Фасаден инженеринг и изпълнение: ТAL Engineering, Soliform, Bigla Detail
Източник: pds.bg
Фотографии: Диян Станчев

Пълният текст - в брой 3 на списание ГРАДЪТ

Още по темата:

B73 използва solid surface технология за сложни триизмерни форми в голям мащаб

THE PENTHOUSE@B73 Изкуство, функционалност и иновации

Обратно нагоре ↑