Сгради

B73 използва solid surface технология за сложни триизмерни форми в голям мащаб

Арх. Светослав Станиславов, СТАРХ: B73 използва solid surface технология за сложни триизмерни форми в голям мащаб

B73 е създадена с идеята да отговори на всички изисквания за съвременно градско жилище във високия сегмент. В сградата има само пет жилища, по едно на етаж. Последните два етажа са обединени в пентхаус. На първите два етажа е разположен шоурум за интериорен дизайн. При създаването на сградата е приложен иновативен подход, нехарактерен за българския жилищен пазар. На клиентите се предлагат готови обзаведени по индивидуален дизайн жилища, включващи всички удобства в сграда с архитектура, която не може да остане незабелязана. Екстериорът на сградата е с характерна елегантна линия с детайли, изискващи изключителна прецизност при проектирането и изпълнението на фасадите. Идеята бе да създадем сграда с ювелирна прецизност на изработка. Позволихме си това предизвикателство, защото имахме подходящия материал и точните изпълнители, които да реализират идеята. Разбира се, на първо място инвеститор, който зададе посоката и разпозна идеята за сградата.

Най-голямото предизвикателство при проектирането и изпълнението беше елементът „лястовица“, който идва от прехода между стълбищните площадки и основните плочи на сградата.

За да се постигнат плавните линии и тяхната точност, самата структура трябваше да бъде усукана по всички оси. Благодарение на добрия инженеринг и прецизното изпълнение от Soliform, TAL Engineering и Bigla Detail успяхме да постигнем изключителна автентичност на архитектурния проект и безкомпромисно качество на инсталираната фасада.

B73 не е първият проект, който реализираме със solid surface, точно затова още от първите идеи знаехме, че това е подходящият материал за сградата.

Corian ни позволява да създаваме нови и по-сложни форми, да експериментираме. Практически чрез иновативното му качество да бъде термоформован единствените ограничения пред архитекта са неговото въображение и бюджетът на сградата. Материалът представлява акрилен камък, който е съставен от 70% ситно смлени естествени минерали и 30% акрилни смоли, които позволяват чрез нагряване да бъде термоформован. Притежава издръжливост, устойчивост на цвят и може да бъде реновиран в случай на драскотини и графити, като освен това има и антибактериални свойства. Заради високата му плътност не абсорбира вода и е устойчив на замръзване.

Програмата на инвеститора е да се създаде иновативна и запомняща се сграда, в която дизайн и функция да работят в синхрон. Общата идея е това да бъде сграда, в която няма компромис във вложените материали и качеството на изпълнение и която да се доближава максимално до прецизността на един автомобил по отношение на дизайна.

Форма и функция

B73 се намира на ъглов имот със северозападно лице към бул. "Джеймс Баучер" 73 и югоизточно - към вътрешен двор с изглед към Витоша. Сградата е решена в шест надземни нива и едно подземно с паркинг, обслужван от автомобилен асансьор. Шоурум за интериорен дизайн е разположен на партера и първия етаж на сградата. Всички останали четири жилищни етажа нагоре се съставят от един апартамент на етаж с площ около 280 кв.м. Основни принципи при проектирането на жилищата са да се постигнат оптимални отворени и високи пространства, както и максимален достъп на естествена светлина. Апартаментът на последния етаж е предвиден с дневна с обща височина 6.4 метра. На партерно ниво жилищният вход и неговото високо лоби са обогатени от светлинна арт инсталация Bocci 44.12, която е единствена по рода си в Източна Европа и проектирана специално за това пространство.

B73 е една от малкото сгради в България, която използва solid surface материал и технология за термоформоване за постигане на сложни триизмерни форми в подобен мащаб. Концепцията на фасадата започва от семпла бяла равнина, върху която стратегически са разположени разрези и която след това е прецизно разтеглена по вертикала. Функцията на сградата е подчертана с елегантна хоризонтална линия, която се нарушава в момента на контакт между основната плоча на етажа и междинната площадка на стълбищната клетка. Именно там се получава резонанс, който превръща сложната форма в най-характерния и запомнящ се елемент в сградата – елементът на „лястовица“, който е и символ на компанията инвеститор.

ФАКТИ
Инвеститор: "Бигла III"
Архитектура: STARH
Конструктор: д-р инж. Иванка Топурова
Функционален тип: жилищна сграда
Местоположение: София, бул. "Джеймс Баучер" 73
Разгъната застроена площ: 2100 кв.м
Година на проектиране: 2018
Година на реализация: 2021
Фасаден инженеринг и изпълнение: ТAL Engineering, Soliform, Bigla Detail
Източник: pds.bg
Фотографии: Диян Станчев

Пълният текст - в брой 3 на списание ГРАДЪТ

Още по темата:

Бигла III: 30 години юбилей

THE PENTHOUSE@B73 Изкуство, функционалност и иновации

Обратно нагоре ↑