Сгради

Планетариумът, Бургас

Планетариумът - "Перлата" на Бургас, знаков за града обект и уникална образователна платформа

Церемония по награждаването в Национален конкурс "Сграда на годината 2023"

Проектът е отличен със специална награда в Национален конкурс "Сграда на годината" 2023 - категория " Социална инфраструктура - култура"

Планетариумът в Бургас, дело на "Архитекти Бурулянови", е важен културен и образователен символ за града. Тази съвременна забележителност привлича вниманието не само със своята архитектура, но и с изначалната си мисия да разпространява знания за Космоса и астрономията. Той е място, където хората от всички възрасти могат да учат и да се възхищават на безкрайността на Вселената. Строителството на планетариума е резултат от желанието на градските власти в лицето на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" да инвестират в образователни и културни проекти, които да обогатят живота на общността. Тази инвестиция е знак за приоритетите на града по отношение на научното развитие и културното наследство.

Щастливият екип от възложител, изпълнител и проектант

Откриването на планетариума е съпроводено с голям интерес от страна на жителите на Бургас и посетителите на града. Той бързо се превръща в един от символите на града, като привлича туристи и ентусиасти на астрономията от цялата страна, което допълнително повишава неговата значимост и влияние, но за да се достигне този сублимен момент, се изисква много мисъл, отговорна работа и безкомпромисен авторски надзор.

Проектант: "Декор Дизайн Архитекти Бурулянови"
Инвеститор: Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" – ДППИ
Изпълнител: ЕКИП 5

Архитектурата на Планетариума в Бургас е вдъхновена от космическите образи

и представя съвременен, иновативен дизайн. Сферичната форма на сградата символизира Вселената и безкрайността, което създава уникално визуално преживяване за посетителите. Този дизайн не само привлича вниманието, но също така е функционален, осигурявайки оптимално пространство за научни представления и прожекции.

Използването на неръждаема стомана 316L в строителството на планетариума е стратегически избор, който осигурява дълготрайност и устойчивост на конструкцията наред с нейния специфичен изглед. Този материал придава огледален и разпознаваем вид на сградата, което подчертава нейната иновативност и високотехнологичен характер. Също така тази издръжлива стомана гарантира, че планетариумът ще остане във времето като символ на научния и технологичния напредък на Бургас.

Планетариумът е ситуиран в непосредствена близост до Морската гара, на територията на Зоната за обществен достъп на пристанище Бургас. Обемът на сградата представлява сферично тяло с ограждащ пръстен, служещ едновременно за периферия и козирка. Габаритът от 12 метра външен диаметър е съобразен с вътрешния прожекционен купол от най-ново поколение, с диаметър 8 м, а входът включва специални входно-изходни портали по кройка и шумопоглъщащо покритие. Стъпалата са разположени централно, симетрично и радиално от центъра, а достъпна пътека с наклон, виеща около сградата, осигуряваща функционално достъпа на хора в неравностойно положение, но също така има и обогатяващ визуален ефект.

Обвивката на сградата е най-характерната й част, състояща се от 400 кв.м околна повърхнина от неръждаема ламарина 316L, издръжлива на атмосферни влияния, поставена на сектори, заварена на място, шлайфана и полирана до огледална повърхност. Около сферичния обем е монтиран конзолно „пръстен“ под наклон от 12°, детайлно съвпадайки с наклона на вътрешния прожекционен купол. Теренът е моделиран с постепенни повдигания, наподобяващи могили, и има ефект на разместена от поставянето на сферичния обем земна повърхност.

Зрителната зала за 50 места е систематизирана в 5 реда, организирани радиално около центъра за оптимален зрителен ъгъл към небесната полусфера. Зад редовете са разположени пултовете за управление на аудио-визуалната система. Всички повърхности в ядрото са акустични и имат шумопоглъщащи и шумонасочващи качества. Осигурено е ефектно интериорно и екстериорно осветление, подчертаващо специфичната структура на сградата през тъмната половина на деня.

Планетариумът е компресиран обем, изпълнен с взаимно свързани функции, които правят неповторимо изживяване както срещата с уникалния му силует, така и с комфорта и уюта на ядрото му.

Сравнение между визуализация и изпълнение

Оборудването за наблюдение на звездите и визуализация на космическите явления предоставя на посетителите изключително реалистично и образователно преживяване.

Тези високотехнологични решения позволяват на хората да се потопят в света на астрономията и да разберат по-добре сложността и красотата на Вселената. Сградата използва модерни аудио-визуални системи, които трансформират начина, по който астрономията се представя на публиката, създавайки зашеметяващи многомерни представления, които учат и вдъхновяват едновременно. Така той се превръща не само в място за обучение, но и в източник на развлечение и възхита. Освен като образователен център планетариумът служи и като иновационен хъб, където се провеждат научни събития и технологични беседи. Това подчертава ангажираността на планетариума към научната общност и неговата роля в насърчаването на научния интерес и изследвания в региона.

Планетариумът в Бургас предоставя уникална образователна платформа,

която стимулира интереса към астрономията и научните изследвания сред ученици и студенти. Разнообразните образователни програми и инициативи, предлагани от планетариума, са съществена част от образователната структура на града, а интересът на училищата и детските градини към събитията в залата е огромен.

Влиянието на планетариума обаче надхвърля границите на образованието. Той се превръща в център за социални събития и културни мероприятия, които обединяват общността и спомагат за развитието на културния живот в града. Провежданите тук изложби, лекции и наблюдения на звездите привличат широка аудитория и спомагат за укрепването на социалните връзки между жителите. Планетариумът допринася за формирането на ново мислене и по-голяма научна грамотност сред обитателите на Бургас. Той стимулира любопитството и разширява хоризонтите, като по този начин влияе положително на обществената среда и спомага за развитието на по-информирана и образована общност.

Планетариумът в Бургас се отличава със своята изключителна фотогеничност,

което го прави популярен обект за фотографирани във всяка част на деня и от всяка позиция. Неговият характерен архитектурен дизайн и модерното осветление привличат фотографи и любители на изкуството, които търсят перфектния кадър. Той често се появява в социалните медии, като по този начин се превръща в един от най-разпознаваемите символи на града.

Освен като чудо на дизайна планетариумът е и символ на модерното мислене на бургаските архитекти и иновациите в града. Неговата популярност като туристическа забележителност е значима, като той привлича посетители от региона и страната. Това подчертава ролята му в изграждането на позитивния образ на града като място на култура, наука и красота, макар и малък като обем.

Известността на планетариума се отразява положително на обществената и културната сцена в Бургас. Той става част от идентичността на града, като съдейства косвено за привличането на инвестиции и развитието на местния туризъм. Тази забележителност демонстрира, че един обект може да трансформира възприятието на града и да му придаде нов, модерен образ.

1 / 9

Идеята, скицирана първо на ръка, вдъхновена от космическите образи. Сферичната форма на сградата символизира Вселената и безкрайността

2 / 9

Ситуация

3 / 9

Вертикален разрез

4 / 9

План на сградата

5 / 9

Поглед отгоре

6 / 9

Фасада север

7 / 9

Фасада юг

8 / 9

Фасада изток

9 / 9

Фасада запад

„Перлата“, както още е наричан планетариумът, играе съществена роля в регионалното развитие.

Той се явява не просто като образователен център, но и като двигател за социална и културна трансформация в региона. Неговото присъствие и дейностите му стимулират интереса към науката и културата, обогатявайки социалния и образователния живот на града и околните области.

Ефектът от създаването на такъв маломащабен, но ултрамодерен проект като планетариума е многопластов. Той допринася за повишаване на престижа на града, насърчавайки регионалното развитие да инвестира в такъв тип проекти. Това подчертава значението на инвестициите в образователни и културни проекти за обществения и икономическия прогрес.

В крайна сметка планетариумът се превръща в символ на регионалната идентичност и иновация. Той представлява модел за бъдещо развитие, което може да променя облика на града и да вдъхновява общността към постигане на по-големи успехи в образованието, науката и културата.

Обратно нагоре ↑