Сгради

Административно-логистичен център ОРБИКО

„Дом за бизнеса, дом за хората“

Идеята за възникване на "Логистичен център ОРБИКО" е да събере на едно място и концентрира всички дейности на бранда, като най-пълноценно, визуално и технологично да представя богатото портфолио и разпознаваем имидж на компанията.

Компанията е един от най-големите дистрибутори и доставчици на логистични услуги на българския пазар, част от Orbico Group – един от най-големите дистрибутори в Европа. Българският представител стъпва на местния пазар през 2003 г., като екипът му от над 1200 професионалисти и предоставяните услуги се ползват с изключително доверие сред клиенти и партньори, превърнали го в един от най-силните лидери в сектора.

В началото на разработването на проекта са разгледани няколко различни варианта на имот за разполагане на новата база. Водещи при избора са близостта до главни пътни артерии, както и до местоживеенето на служителите на компанията, най-добрата възможна конфигурацията на логистичната и офисната сграда в имота, обезпечеността откъм техническа инфраструктура.

При стартирането на проекта ОРБИКО заедно с проектантския екип от „Иво Петров – Архитекти“ си поставят амбициозната цел да създадат логистичен център, който да може с лекота да удовлетвори нуждите и изискванията за логистика от най-висок клас, и офис, който да създава мотивираща и творческа среда, подпомагаща развитието на екипа на компанията. След разглеждане на варианти за съвместяване на двете нужди в една сграда компанията и екипът на ИПА решават, че при това комбиниране на функции се допускат прекалено много компромиси, и решават да изградят две различни сгради, като всяка да олицетворява желанието за качество и безкомпромисност към бранда на компанията.

Новият „Логистичен център ОРБИКО“ е съставен от две основни сгради: логистичен център и офис сграда, които отговарят на всички специфични изисквания на своето предназначение и се превръщат в „Дом за бизнеса и дом за хората“.

Водени от желанието и изискванията на клиента - ОРБИКО, екипът на „Иво Петров-Архитекти“ следва от самото начало до реализацията проекта, като, влизайки до най-малкия детайл в интериора, създава специален дизайн за мебели, пространства, осветителни тела и други елементи, които да хармонират с цялостната атмосфера.

Архитектура
 

Сградата на логистиката е решена чрез минималистичен похват, характерен за логистичните сгради. Визията е изградена чрез контраста между бялата фасада и тъмносивите елементи на ивичното остъкляване и секционните врати. Входовете за персонал са отделени с тъмносиви вертикални ивици, като по този начин насочват вниманието на посетителите на сградата и създават вертикални акценти в иначе хоризонтално ориентираната сграда. 

Основен композиционен елемент са тъмносивите секционни врати, които създават основния ритъм във фасадното оформление и подчиняват останалите елементи от сградата и площадката към тяхната координатна система. 

Офисната сграда също е в духа на минимализма, нейните послания са простор, приятелство и прозрачност. Тя е решена с богато остъкляване и растер на фасадата, предоставящ максимален свободен поглед към околното пространство. Фоайето е с двойна височина и е подчертано на двете срещуположни фасади с аналогични изпъкнали обеми, създаващи усещането за преминаване през пространството и насочващи гостите към входа, карайки ги да се чувстват у дома.

Дом за бизнеса - концепция на логистичната сграда
 

Желанието за непрекъснато развитие, предоставяне на качествени услуги и непрекъснат растеж са мотиваторите, които определят основните фактори и функционалност на сградата:

Отлични условия за складиране

В сградата са обособени над 25 000 отделни палетоместа, разделени на отделни сектори според различните брандове, представени от ОРБИКО. Те се разполагат във височина на 6 реда на съвременни стелажни системи, съобразени с най-високите изисквания за сигурност. Логистичният център отговаря на най-високата категория стандарт за транспортно-логистична дейност TAPA.

Отличителни сектори на логистиката са: 1. Склад за автомобилни масла, съобразен с най-високи изисквания за безопасност. 2. Склад за стоки, подлежащи на митнически контрол – снабден е със специални ограждения, със система за контрол на достъпа и видеонаблюдение. 3. Склад с контролиран температурен режим 16-20°C – високостелажен склад за продукти, при които е важна температурата за съхранение по целия път на дистрибуция.

Бързина и оперативност
 

Разпределението на сградата цели да пести време при оперативните процеси, свързани с товаро-разтоварната и складовата дейност, и да отговори на динамичната работа на компанията. Всички коридори за придвижване на електрокари са ясно обозначени, двупосочни и достатъчно широки за високоскоростно движение и лесно маневриране. Те свързват 70-те стелажни реда с 38-те товаро-разтоварни хидравлични платформи, гарантиращи бърз пренос на стоки между сградата и превозните средства.

Пред всяка платформа е осигурена зона за комисиониране с размери, достатъчни за разполагане на стока за две товарни ремаркета. Така при пристигане на камион стоката за зареждане е предварително подготвена зад платформата и в същото време има достатъчно място за разтоварване на този камион, в случай че той пристигне пълен.

Пред сградата е разположена зона за маневриране, позволяваща бърз и лесен достъп на камиони и техния заход към претоварните платформи. Има предвидена специална зона за обслужване на до 10 лекотоварни буса едновременно.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Дом за хората и Дом за бизнеса - офис сграда с първокласна среда
 

Чувството за победа и семейната атмосфера, наложени като философия за бранда, са вдъхновението, което движи процеса по изграждане на новия дом на „ОРБИКО България“. Ключовите думи, идентифицирани от проектантския екип при концепцията на проекта, се виждат и усещат в цялостната визия и всеки детайл от офис сградата. Дом за бизнеса, който приветства всички гости и партньори на ОРБИКО, и Дом за хората, който създава среда за ефективност, креативност, усещане за победа и принадлежност към голямото семейство на Orbico Group.

Офис сградата е разположена близо до основната пътна артерия и има предимно представителна функция. Фасадата е изцяло остъклена и изпълнена с материали от най-висок клас. Тя е лицето на компанията и в нея на 5 етажа са обособени офис пространства за всички служители, заети с административните процеси. Офис сградата е разположена достатъчно далеч от складовата, за да изпъква и живее собствен живот, и достатъчно близо за успешното провеждане на всички оперативни процеси между двете сгради.

Сградата предлага първокласна офис среда, оборудвана със съвременни системи за изкуствено осветление, отопление, климатизация и контрол над естествената светлина. За всяко пространство са предвидени отваряеми прозорци за естествена вентилация в преходните сезони. Използваният стъклопакет за фасадата осигурява висока степен на енергийна ефективност и изолация от шума на минаващите наблизо товарни автомобили.

Бизнес и комфорт на работа и обитаване - разпределение и преплитане на функции
 

Общите пространства са около 10% от сградата, местата за общуване, хранене, релакс зоните и залите за обучение са около 38%, а офисите и залите за срещи са около 52% от цялата сграда. Лобито посреща с индустриален и модерен дизайн с акценти от червен цвят, типичен за бранда, като той продължава във всички зони на сградата. Всеки елемент от дизайна – от архитектурни детайли до текстури, обзавеждане и осветление, са вдъхновени от идеята за истински дом. Използвани материали са бетон, фурнир - дъб и перфорирана ламарина.

Специално изработени осветителни тела по проект на архитектите, така наречените 3D лампи, окачени на различна височина, са едновременно осветяващ и декоративен елемент.

Уютът и усещането за Дом за хората са водещи в местата, където екипът се събира. В сградата има 2 кантини за хранене, които лесно се трансформират в места за срещи и обмен на идеи. Акценти са големите лампи в цвета на компанията. С грижа за околната среда са предвидени столове от рециклирана пластмаса. Създадени са зони за релакс и почивка, където хората се изолират, медитират и правят своите неформални срещи и събития. Специално внимание е обърнато и върху пространствата за обучения на екипа и на шоурум за представяния на продуктите на ОРБИКО.

Сградата е и Дом за бизнеса - концепцията за разпределенията е съобразена с организационната структура. Всеки бранд в ОРБИКО си има отделен офис, свързан с общото усещане и едновременно със своя идентичност.

Осветлението, акустиката и ергономичността са основни фактори, за да бъде офисът удобен за човека. Офисите са разделени на класическо сядане и алтернативни работни места. Има създадени места за срещи, телефонни кабини, гардеробчета и система за съхранение на офисни и лични вещи. Цветовете на ОРБИКО присъстват навсякъде като акцент и внушават чувството за принадлежност. Мокетът играе важна роля не само като декоративен елемент, а и визуално отделя зоните.

Създаването на среда, позволяваща на бизнеса да работи ефективно и да предоставя качествени услуги и където всички от екипа се чувстват добре - това е задачата, успешно изпълнена от всички участници в новия реализиран проект „Логистичен център ОРБИКО“.

Обратно нагоре ↑