Сгради

За четири години ритейл парковете навлязоха значително в цяла България

Идеята за изграждането на ритейл паркове не е нова, но последните 4-5 години значително навлезе и в България. Започна изграждането на такъв вид търговски центрове първо в София и големите градове, а след това в по-малките населени места. Разбира се, мащабът на търговските обекти е различен, макар че самите търговски вериги имат строги правила за площта и визията на техните магазини.

Основна характеристика на тези центрове е, че всички имат големи паркинги, предимно на открито, и че всеки търговски обект има вход, ориентиран към този паркинг. Така магазините остават самостоятелни и достъпът до тях е лесен и удобен. Друго много важно нещо е в парка да има магазин за хранителни стоки на голяма верига.

Ние като проектанти имахме възможността да проектираме и изградим досега три търговски парка - два по-малки във Враца и Монтана и един в София, кв. "Княжево", който ще е готов и въведен в експлоатация до края на 2023 г.

Възложител: "ПРОЕКТ КНЯЖЕВО" ООД и „ВЕКТОР ПРОПЪРТИ ГРУП“ ЕООД
Проектанти: АСА ЕООД, проф. д-р арх. Калин Тихолов, „ИЕС проект-2008“ ЕООД, доц. д-р арх. Елица Иванова и арх. Ради Захариев
Фотограф: арх. Георги Палов

арх. Ради Захариев, "ИЕС-Проект 2008", проф. д-р арх. Калин Тихолов, "АСА" ЕООД, доц. д-р арх. Елица Иванова, "ИЕС-Проект 2008"

Във Враца паркът е с най-малки размери. Към вече съществуващия магазин BILLA проектирахме и изградихме нова сграда с два магазина на PEPCO и SINSAY. Разпределенията и обзавеждането на магазините са по изискванията на съответната верига. Големият паркинг пред сградата е достатъчен да обслужва клиентите и на трите вече магазина.

Търговски парк - Враца
Проект:
2019 г.
Строителство: 2019-2020 г.
Имот: 7091 кв.м
ЗП: 2768 кв.м
РЗП: 2768 кв.м

Ритейл паркът в Монтана е значително по-голям. Хранителният магазин е в отделна сграда от останалите търговски обекти, между тях е ситуиран паркинг за клиенти. Хранителният магазин е проектиран и изграден по-рано от новата сграда с останалите търговски обекти. Нашият проектантски екип е проектирал новата част на парка с четири търговски обекта – KiK, PEPCO, MAT STAR и DM. За клиентите на търговския парк е предвидено малко кафе и детска площадка.

Търговски парк - Монтана
Проект:
2019 г.
Строителство: 2019-2020 г.
Имот: 7703 кв.м
ЗП: 2012 кв.м
РЗП: 2012 кв.м

В кв. "Княжево" скоро ще отвори врати нов търговски център. Сградата е на три етажа с голям паркинг към бул. "Цар Борис III" и подземно ниво изцяло с места за паркиране. В сградата намират място най-големите вериги магазини BILLA, TECHNOMARKET, KiK, PEPCO, SINSAY, DM, ZOO center и TEODOR. На последния етаж е проектиран голям фитнес на веригата NEXT LEVEL и ресторант с открити тераси и гледка към Витоша. За разлика от повечето ритейл паркове, този е на няколко нива. Въпреки това всеки от магазините има самостоятелен вход отвън. Това е постигнато, като са проектирани външни пасажи и ескалаторите са изнесени навън. Проектирана е външна стълба и асансьор, тръгващи непосредствено от открития паркинг.

Търговски парк - "Княжево"
Проект:
2022 г.
Строителство: 2022 - в строеж
Имот: 7376 кв.м
ЗП: 2950.0 кв.м
РЗП: 9635.2 кв.м

И трите търговски центъра са проектирани с подобна визия, като са използвани едни и същи материали за фасадите – „Еталбонд“, клинкер, мазилка и стенни термопанели.

Екстериорът е подчинен на една основна идейна линия, постигната с използването на съвременни материали с цел постигане на максимално добър резултат, отговаряйки на всички предизвикателства, поставени в началото на проектантския процес.

Вижте cтaтиятa в бpoй 5/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ

Обратно нагоре ↑