Сгради

UMANI Hotel кк "Златни пясъци"

Научете повече за сградата, участник в Национален конкурс "Сграда на годината" 2022, в предстоящия брой 6 на списание ГРАДЪТ

Новият морски дом на градските бохеми

Концептуално новият за Златни пясъци хотел Umani Hotel отваря врати за сезон 2022 и дава заявка коренно да промени облика на почивката на българското море. Вдъхновен от природата, създаден и съществуващ в пълна хармония с нея, Umani не изключва човека от тази своя философия, а напротив - човекът е поставен в центъра на един свят, изпълнен с безметежност, смирение и минимализъм, в който изкуството да използваш всичките си сетива в хармония и естетика е поставено на пиедестал. Модерният градски човек, търсещ своето парченце неподправена морска свобода за своята почивка, веднага ще припознае Umani Hotel за свой естествен хабитат.

Функционален тип: Хотел
Локация: Златни пясъци
Разгъната застроена площ: 3600 кв.м
Инвеститор: ЕЛЕЯ ТРЕЙД ООД
Архитектура: STARH
Конструктор: ЕМ ЕМ ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Главен изпълнител: ВСК ООД
Година на реализация: 2022

Фотограф: Диян Станчев

И ако този нов експонат на съвременната архитектура, създаден от STARH, се отличава с нещо, то със сигурност това е преклонението пред красотата на мястото, естествените материали и създаденото цялостно преживяване за гостите. Те прекарват своята почивка на едно място, правещо комплимент на естествения ландшафт, редките дървесни видове и покритите с горски мъх скали по склоновете, водещи към него – морето – разгръщащо се като на длан пред погледа. Без да се натрапва и ангажира гостите си, Umani съществува хармонично с тях и заобикалящата го природа. Без претенция и дързост, а със стремежа да се слее с околната среда и отвън, и отвътре, Umani предразполага обитателите си да се почувстват истински. Потапя ги в спокойствие, светлина и земна хармония. Място за хора – оттам и името Umani (хора – от италиански). Чисти форми, земни цветове, минималистичен дизайн. Всичко оттам насетне е ориентирано към гостите – отношението, обстановката, посланието. Уважение, деликатност и гостоприемство.

Разположен в Златни пясъци – там, където гората се среща с морето, четиризвездният хотел разполага с 52 стаи и апартаменти с елегантен, продължаващ идеята за екстериора дизайн, дело на интериорните дизайнери Светлана Янева и Александра Кечовска - ESTA DESIGN STUDIO. Гостите на Umani Hotel имат удоволствието да се докоснат до най-доброто от двата свята – контактността на един от най-старите курорти у нас – близост до исторически и културни забележителности, екопътеки и аквапарк и уединението на горския склон с гледка към морето, който Umani ненатрапчиво обитава.

1 / 2

Фотограф: Диян Станчев

2 / 2

Тъй като Umani е за тези, които изпитват истинско удоволствие в малките радости в живота, авторската кухня е значима част от цялостното изживяване. Ресторант Sea Salt, разположен както на външната стъпаловидна тераса, така и на закрито за по-прохладните моменти, предлага местна, средиземноморска и световна кухня с акцент върху вкусовете на морето и неговите дарове.

Изборът на стаи е достатъчно гъвкав, за да е подходящ не само за гостите с деца, но и за романтична почивка по двойки, с приятели или за корпоративно събитие. Двойна стая с морски или парков изглед ще повдигне почивката ви на съвсем ново ниво – изискан интериор, мечтаната гледка към морето или спокойния парк, просторен балкон.

Umani Hotel вече посрещна първите си гости през юли 2022, като те, освен че са първите, докоснали се до минималистичната елегантност на хотела, получиха възможност да се присъединят към ексклузивния клиентски клуб Umani.

Несъмнено всеки от нас познава това чувство на простичка безметежност и покой, който морската шир подарява на своите най-верни почитатели. Това усещане няма материални измерения, но със сигурност помага да го споделите със съмишленици в правилното време и на подходящото място.

Фотограф: Диян Станчев

Контекстуална сграда, която деликатно се вписва в естествената среда

Umani Hotel се намира в непосредствена близост до природен парк "Златни пясъци" край Варна в имот с панорамна гледка към Черно море. Парцелът е със значителен наклон от запад на изток, заобиколен от девствен пейзаж с ценни дървесни видове и естествени скални образувания. Концепцията на проекта е да се създаде контекстуална сграда, която деликатно се вписва в естествената среда, която изглежда лека, ефирна и ненатрапчива. Сграда, която работи заедно с всички елементи на ландшафта и подчертава неговата естествена красота, без да доминира.

Първоначалната програма на инвеститора е да реализира ваканционна апартаментна сграда. След представянето на концепцията на проекта на международната архитектурна сцена и признанието, което получи, преосмисли програмата си и реши да създаде хотел, който лично да управлява.

Опростената форма на сградата е изцяло подчинена на концепцията за запазване на природните дадености в имота – строго ортогонална правоъгълна призма е кацнала между високите дървета и масивните скали, без да нарушава гъсто озеленения параван. За да може да се получи още по-голяма мимикрия, дизайнът на фасадите е изцяло решен във вертикални ламели от финландско термодърво, които опасват цялата структура. Динамика е привнесена чрез отнемане от обема в няколко места, където се образуват лоджии и които са подчертани от чистата линия на стъклото.

Ясните етажни планове и максимално големите витрини на хотелските стаи им позволяват да сменят във височина своята гледка – от богатството на растителността до безкрайния простор на морския хоризонт, който постепенно се показва. Umani Hotel въздейства по хуманен начин освен заради деликатната си намеса в заобикалящата среда и поради спокойствието, което носи като атмосфера и преживяване.

Голямото предизвикателство пред проекта е запазването на дърветата и скалите, с които е покрит склонът на имота. Добрата организация и ентусиазъм, с който всички участници в процеса на създаване и изграждане се включиха в проекта, води до неговата успешна реализация като инвестиция, строително изпълнение и архитектура.

ОТЛИЧИЯ

Architecture MasterPrize | Best of Best | Hospitality Architecture | Realization
Arch Design Award | Gold Winer | Architectural Design Category | Realization
Architecture MasterPrize | Winer | Green Architecture | Realization
Архинова | Победител | Проект
Architizer A+Award | Special Mention Prize | Project
Architecture MasterPrize | Winer | Green Architecture | Project
A_DA | Награда | Проект
Interarch - XIV Световно Трианалe на архитектурата | Сребърен медал | Проект

Вижте статията в брой 6/2022 на списание ГРАДЪТ в дигитален формат с вградени ИНТЕРАКТИВНИ ВРЪЗКИ 

Обратно нагоре ↑