Продукти и технологии

Tal Engineering представя: INFINITY PARK, София 

Споделяне

Клиент: Infinity Property
Архитектура: STARH
Функционален тип: Жилищна сграда
Местоположение: София, България
Разгъната застроена площ: 12 948 кв.м
Година на проектиране: 2017
Година на реализация: 2022

Infinity Park е жилищна сграда в София, ситуирана в имот между динамичния бул. "Ген. Данаил Николаев" и спокойния парк "Заимов". Спецификата на терена и близостта до парка са в основата на архитектурната концепция - да се реализира съвременна жилищна сграда с чисти и елегантни геометрични форми.

Дизайнът на всяка от фасадите е функция на средата, към която е насочена. По този начин се създава сграда, която няма гръб, а две лица. Дневните пространства са разположени на южната фасада и са остъклени по цялата си ширина с витрини. Така се постига търсеният „инфинити“ ефект на гледката към парка и планината. В същото време северната фасада, която граничи с булеварда, е максимално плътна и изчистена от пластика. Аскетичната линия на фасадата е деликатно обогатена с пикселообразни едроразмерни пана от алуминиев композит с размери до 7 метра в няколко нюанса на сивото.

Високотехнологичната окачена вентилируема фасада от алуминиеви композитни панели облича цялата сграда и си партнира със стъклото - вторият основен материал във фасадата. Infinity Park хармонира и с близко стоящата съществуваща сграда, като работят заедно в обща гама и материали. Изборът на алуминий и стъкло позволява да се постигне съвременен дизайн с чистота на формата, висока прецизност на изпълнение, максимална дълговечност и минимална поддръжка във времето.

Изпълнението

За екипа на TAL Engineering работата по сграда Infinity Park беше удоволствие и предизвикателство.

Проектът със своята мащабност и уникалност е пилотен и иновативен за нашата страна с алуминиевите панели тип „пчелна пита“ larcore® A2, производство на испанската компания Alucoil, с ексклузивен представител за България "Вента Груп". За сграда Infinity Park са използвани три формата на панелите - 7100/1500 mm, 6700/1500 mm и 6000/1500 mm, които са прахово боядисани в четири цвята – Smoke Metallic, Grey Metallic, Lead Grey и Manganese. Четирите различни цвята сиво в комбинация с големите размери на фасадните панели изискваха допълнително внимание и прецизност при проектиране, производство и монтаж.

Прозоречните системи на сграда Infinity Park са висок клас Schüco AWS70.HI, като на част от фасадите те са монтирани чрез система за изнесен монтаж. Това дава възможност равнината на стъклото да се слее с тази на обшивката и така да се получи „плоска“ фасада.

Централната част на северната фасада е облечена с ламелни профили, специално проектирани за обекта, така че да отговорят на високите изисквания на архитектурната визия. Тяхната функция е чисто декоративна, но придава желания акцент на иначе плоската фасада.

Южната фасада е набраздена с множество тераси и чупки. На терасите има обособени ниши за климатични системи, дискретно маскирани с решетки от същия ламелен профил, който декорира северната фасада. Предизвикателство за проектиране и точно изпълнение бяха делтаобразните пиластри по фасадите. Плавният преход от челната равнина към скосения вертикал и таван е реализиран благодарение на прецизно изчертаване, редица проби в производството и точно позициониране.

С реализирането на жилищна сграда Infinity Park TAL Engineering оправда напълно доверието на партньорите си и инвеститора и така затвърди позицията си на лидер и иноватор във фасадния бранш.

www.talengineering.com

Вижте статията в брой 5/2022 на списание ГРАДЪТ в дигитален формат с вградени ИНТЕРАКТИВНИ ВРЪЗКИ и ВИДЕО съдържание

Обратно нагоре ↑