Сгради

S-Tower - смела крачка в бъдещето

Георги Кацаров, Тодор Георгиев, "АТГ Пропъртис" ООД

Тодор Георгиев - един от собствениците и управителите на „Дорослава Строй” ООД, стартира дейността си през 2006 г. с комплексно строителство на сгради, съоръжения и прилежаща инфраструктура. През годините в качеството си на главен изпълнител дружеството реализира множество строителни обекти по българското Черноморие, предимно в Бургас, Слънчев бряг, Поморие и други. През 2014 г. на традиционния бал в Деня на строителя в хотел "Шератон София" като признание за добре свършената работа „Дорослава Строй” ООД е наградена със Златно отличие в класацията "Строител на годината" за 2013 г. В същата година фирмата се концентрира предимно върху жилищното строителство, като за целта сама финансира, проектира и изгражда своите проекти. През 2018 г. разширява дейността си, стъпвайки успешно на софийския пазар чрез проектите си Via Bulgaria и Via Bulgaria 2, изпълнени съвместно с АНГЕН СТРОЙ ЕООД.

Георги Кацаров - управител на АНГЕН СТРОЙ ЕООД, е с двадесетгодишен опит в сферата на строителството, като основно дейността е съсредоточена в жилищно строителство в Бургас с множество реализирани проекти през годините.

Тодор Георгиев и Георги Кацаров са потомствени строители, които успешно развиват семейния бизнес и с всеки свой съвместнен проект правят все по-сериозна заявка за инвеститори, реализиращи смели и красиви сгради.

- Г-н Кацаров, г-н Георгиев, може ли да започнем с предисторията на S-Tower? Какви са предимствата на натрупания опит и основните изводи от Via Bulgaria 1?

- Когато стартирахме 2018 година с Via Bulgaria 1, не познавахме столичния пазар и клиенти, но имахме ясната идея, че искаме да построим елегантна и модерна сграда. Това всъщност се оказа печеливша и успешна идея, която реализирахме и продължихме с Via Bulgaria 2. S-Tower е естественото надграждане на двата ни предишни проекта. Идеята за кула, която да впечатлява с визията си, дойде от собственика на терена и партньор в това начинание - "Софавто". Столицата има нужда от красиви и запомнящи се сгради, такива, които да покрият изискванията на модерния градски човек, на когото идеята за дом на високо е повече от примамлива.

Понятието „архитектура” съдържа красотата по дефиниция и в този ред на мисли нека го разгледаме като изкуство, което е най-достъпното и видимо за хората. За една картина например трябва да посетим музей, а архитектурните решения са всеки ден пред нас в градска среда. Ето защо решихме, че е нужно да построим изключително амбициозен проект откъм визия, за да стартираме заедно с други мотивирани строителни компании комплексна визия за градско възстановяване и развитие.

Вертикалното строителство е изключително популярно в чужбина и отдавна високите сгради не се строят заради липсата на пространство, а заради естествения стремеж на хората да са по-близо до облаците.

- Кои са основните участници в инвестиционната инициатива - инвеститор, проектант, изпълнител, консултант, като гарант за качеството и успеха на проекта?

- Както вече споменахме - собственик на терена и наш партньор e "Софавто". Разбира се, амбициозните идеи са предизвикателство за проектиране и затова се доверихме на арх. Ангел Захариев и неговия екип да превърнат тази футуристична визия във функционални жилищни и бизнес площи.

Арх. Захариев, който тази година беше отличен със специална награда на конкурса "Сграда на годината", описва S-Tower така: „Със своите флуидни и обтекаеми форми, плавно преливащи пространства, изобилие от светлина и усещане за простор, S-Tower е носител на новата архитектурна естетика на XXI век.

Тази жилищна кула съчетава елегантност и блясък, откроява се, обогатява средата и допринася за цялостното развитие на района. Специфичният материал на плътните части на фасадата, наподобяващ розово злато, прави проекта уникален за тази част на Европа и със своя блясък и променящ се образ през различните части на денонощието ще допълва динамичните форми на сградата.“

По отношение на различните типове жилища, които да предложим, многократно се консултирахме и с нашия ексклузивен партньор в продажбите – LUXIMMO. Контрола сме поверили на инж. Генадиев, който е носител на три награди „Сграда на годината“, а за самото строителство ще заложим на вече проверени във времето подизпълнители.

- Какви са предимствата на актуалния район на бул. "Г. М. Димитров" с близостта на Студентски град и най-новия проект NV Tower като потенциал за оформяне на ключова дестинация освен лесната достъпност?

- S-Tower e разположена на бул. "Г. М. Димитров" - един от емблематичните за нашия град булеварди, на който се извисяват множество ключови за София сгради - бизнес сгради от клас А, NV Tower, в района са комплексите “Диамант І”, ”Диамант ІІ”, “Тинтява 63”, един от най-добрите СПА центрове в столицата ни - Este Fitness & SPA, кулите на "Софарма" и "Литекс". Избрахме локацията, защото сме сигурни, че S-Tower ще се впише хармонично в тази съвременна жилищна и бизнес среда, но и ще се отличи със своята футуристична визия.

По градоустройство този район е отреден за високи сгради и небостъргачи, чиито архитектурни решения вече са в ход и се осъществяват по целия булевард. Бъдещето несъмнено е отредило бляскавия му облик и конкурирането с емблематични локации по света.

Разбира се, жилищата в района са с много добра възвращаемост и с високи наемни цени, което прави инвестицията в недвижими имоти там сигурна и печеливша.

- Какви са основните функции и колко са основните функционални единици - жилища, жилища и обслужващи търговски, офиси?

- S-Tower е многофункционална кула с множество луксозни апартаменти, 2 впечатляващи пентхауса, 6 офиса, търговски площи и две подземни нива паркоместа.

1 / 2

Ситуация

2 / 2

Фасада изток

- Какви са особеностите на размерите и функционалните разпределения на жилищата?

- Постарали сме се да предложим различни типове апартаменти - едностайни, двустайни, тристайни и четиристайни. Офисите и търговските площи също предлагат различни квадратури. Освен това има възможност и за обединение, ако това ще задоволи изискванията на клиентите ни.

- Предвидени ли са ексклузивни жилищни обекти?

- Двата пентхауса на последния етаж на S-Tower са проектирани като абсолютни трофейни имоти. Гордеем се, че ще можем да предложим апартаменти с подобни впечатляващи параметри, които да могат да бъдат превърнати в едни наистина забележителни домове. Те ще са едни от най-скъпите пентхауси на българския пазар до този момент, отличаващи се с изключителни 360-градусови панорами.

- Какви са различните функционални решения за по-висок комфорт - височини на помещенията, рецепция и общи части, ОВК инсталации, настилки и облицовки и други?

- В S-tower заложихме на високите тавани в апартаментите - 2.80 м светла височина и още по-впечатляващите 8 метра във фоайето на сградата.

Общите части и рецепцията ще бъдат с изключителен дизайн. Те ще бъдат внимателно селектирани спрямо последните тенденции на пазара. Това показва и опитът ни от Via Bulgaria 1 и 2 - имахме одобрена визия, която променихме при изпълнението ѝ просто защото държахме да сме в крак с най-доброто, което пазарът може да предложи в актуалния момент.

Запомнящата се визия е безспорно предимство, но от изключителна важност е енергийната ефективност на всеки проект. Нашите все по-взискателни клиенти държат на това повече от всякога и с S-Tower ние ще отговорим на високите им изисквания с шумо- и топлоизолация преди замазка и в междинните зидове с вата и двоен ред тухли.

S-Тower ще бъде още с централно отопление и изградена климатична инсталация.

- Как е осигурено паркирането?

- Наясно сме, че изискването към модерните сгради е за достатъчен брой паркоместа - подземни и надземни. Предвидили сме достатъчно паркоместа, съобразени с нуждите на бъдещите собственици, като предлагаме и места за електромобили със собствени зарядни станции.

1 / 5

Разпределение сутерен

2 / 5

Разпределение етаж 12

3 / 5

Разпределение етаж 5

4 / 5

Разпределение етаж 2

5 / 5

Разпределение етаж 1

- Каква е ролята на визията и фасадата за повишаване на престижа на обитаване?

- Фасадата на S-Тower бе проектирана повече от година. Още с първите ни две сгради в столицата разбрахме, че това е изключително важен елемент за успешната реализация на всеки проект. Нашите клиенти избират да инвестират в сградите ни, защото качественото изпълнение и смелата визия ги превръщат в емблематични проекти, а това носи добавена стойност за техните домове и инвестиционни имоти. Но нека не забравяме и богато озеленената градина, в която бъдещите собственици ще могат да намерят уединение или да прекарат време със семейство и приятели.

S-Tower наистина е смела крачка в бъдещето, а фасадата от розово злато несъмнено ще отразява залезите по един незабравим начин, който и ние самите нямаме търпение да видим.

- Предвид пазарната ситуация и търсенето - какви са предимствата на жилищните проекти в момента?

- Пазарна ниша за луксозни и емблематични имоти винаги ще има, защото тяхната стойност се увеличава във времето. Такива проекти променят градския облик, предизвикват въображението, превръщат се в символи на прогрес, развитие и амбиция. След успешно реализирани две такива сгради в столицата стартираме S-Tower с ясната идея да създадем нещо изключително. Смятаме, че търсещите клиенти са узрели за подобен проект, и сме готови да го предложим.

- Предвидени ли са финансови схеми за улеснение за купувачите?

- Имаме стандартна схема на плащане, но сме гъвкави и към всеки клиент подхождаме индивидуално.

- Какъв е таргетът на клиентската група на S-Tower?

- Модерният градски човек, който има отношение към пространството, което обитава.

S-Tower ще бъде създадена с ясната представа за този човек и потребностите му. Както твърди арх. Захариев: „В съвременния глобален свят хората изпитват все по-голяма потребност от чувства на принадлежност и идентичност. Те има нужда да се асоциират с техния град, квартал, сградата, която обитават, и това може да се постигне със средствата на архитектурата. Ако сградата, която обитават, е елегантна, открояваща се, представителна, това действа положително на нейните обитатели и повишава жизнения им стандарт.“

- На какъв етап е проектът и какви са сроковете за неговата реализация?

- Проектът е преди разрешение за строеж, а като срок на завършване сме предвидили три години от откриване на строителна линия. Вярваме, че опитът ни и екипите, на които залагаме при изграждането на сградата, ще ни позволят да я построим дори по-бързо.

Локация: бул. "Г. М. Димитров"
Апартаменти: 104
Пентхауси: 2
Офиси: 6
Паркиране: две подземни нива
Инвеститор: "АТГ Пропъртис", "Софавто"
Проектант: "А и А Архитекти" с водещ проектант арх. Ангел Захариев

Арх. Ангел Захариев, главен проектант

Със своите флуидни и обтекаеми форми, изобилие от светлина и усещане за простор S-Tower е носител на новата архитектурна естетика на XXI век

Архитектурата трябва да се стреми да бъде в крак с времето, в което е създадена, да предизвиква сетивата на наблюдателите и да създава емоции сред обитателите.

S-Tower дава ясен отговор на този стремеж!

Днешното време се характеризира с динамика на процесите, търсене на баланс между работа и забавления, засилена роля на технологиите в ежедневния живот. Сградите е логично да адресират тези отличителни белези на съвремието и да помагат на обитателите си да живеят пълноценно в големите градове. Всичко това заедно с новата естетика на заобикалящите ни потребителски предмети, както и ускоряващото се развитие на технологиите, включително и строителните, изискват създаването на нов архитектурен образ.

Със своите флуидни и обтекаеми форми, плавно преливащи пространства, изобилие от светлина и усещане за простор S-Tower е носител на новата архитектурна естетика на XXI век.

Животът в големия град изисква наличието в близост на услуги и удобства, както и на разнообразни „междинни” пространства.

Съвременните градски проекти съчетават в себе си повече от една функция, като по този начин предлагат на обитателите си възможност да пестят от времето за придвижване и в същото време оживяват градското пространство през по-голяма част от денонощието.

S-Tower съчетава различни функции под един покрив - апартаменти, хотелски услуги, офиси, ресторант, магазини и салон за красота, зони за отдих.

„Междинните” пространства се намират между „личните” пространства (жилище, офис) и изцяло публичните пространства (улица, площад). Те са много важни в съвременния живот – разширяват жизненото пространство и предлагат допълнителни възможности за отдих, работа, социални контакти.

В S-Tower те са в изобилие – голямо представително фоайе, ресторант с голяма тераса, полуоткрити пространства около сградата за релакс и социални контакти на обитателите, дзен градина с водна площ. Просторното фоайе с височина два етажа ще бъде като приемна за обитателите и техните гости, откъдето ще се разкрива сценографската гледка към богато озеленения вътрешен двор с водни ефекти и с разнообразни зони за отдих и игра.

В съвременния глобален свят хората изпитват все по-голяма потребност от чувства на принадлежност и идентичност. Те има нужда да се асоциират със своя град, квартал, сградата, която обитават, и това може да се постигне със средствата на архитектурата. Ако сградата, която обитават, е елегантна, открояваща се, представителна, това действа положително на нейните обитатели и повишава жизнения им стандарт.

S-Tower е именно такава сграда.

S-Tower съчетава елегантност и блясък, откроява се, обогатява средата и допринася за цялостното развитие на района.

„Специфичният материал на плътните части на фасадата, наподобяващ розово злато, прави проекта уникален за тази част на Европа и със своя блясък и променящ се образ през различните части на денонощието ще допълва динамичните форми на сградата.

Разнообразието е ключов елемент от съвременния живот. Свикнали сме да имаме огромен избор от потребителски стоки, които да избираме според индивидуалния ни вкус и потребности, но при избора на жилище обичайно не е така.

Затова подходът при проектирането на S-Tower е в предоставянето на голям избор от видове апартаменти, различни по големина, ориентация, височина спрямо терена, предпочитана гледка, размер на помещенията и т.н. Също така конструктивната система позволява и допълнително прекрояване на вътрешните разпределения според желанията на клиентите.

Остъклените фасади ще внасят много светлина в помещенията и ще предоставят неповторими гледки към града и планините, също така ще преодоляват границата между вътрешното и външното пространство и ще създават усещане за по-просторни помещения.

С иновативната си архитектура, разнообразния функционален микс и комуникативна локация S-Tower е един от проектите, с които София ще се гордее в следващите десетилетия.

Обратно нагоре ↑