Сгради

„Резиденшъл Парк Лозен“ стартира фаза 2 от проекта

Споделяне

"Резиденшъл Парк Лозен" е жилищен комплекс близо до с. Лозен, на 12 минути от София, състоящ се от около 60 двуфамилни и редови къщи, паркова среда и обществена зона. Това е третият проект на групата „Линднер“ в България след популярните успешни проекти "Бизнес Парк София" и "Резиденшъл Парк София". Строителството на Фаза 1 стартира през лятото на 2019 г. и включва 136 жилищни единици. Инвестицията е на стойност 80 млн. лв.

Фаза 2 предвижда 59 двуфамилни и редови къщи. Компанията вече разполага с всички разрешения за строеж и подготвя началото на строителството през април 2021 г. Предвидени са жилища с разнообразна квадратура – от 240 дo 400 кв.м. 30% от жилищните единици във Фаза 2 и 95% от Фаза 1 са вече договорени, което говори за високата удовлетвореност и силно доверие от страна на клиента. "Резиденшъл Парк Лозен" осъществява мечтата на градския човек за дом, даряващ спокойствие и уют, качество на живот и близост до природата само на крачка от града.

След завършването на „Резиденшъл Парк Лозен“ инвестицията в проекта ще възлезе на над 300 млн. лв. До момента компанията „Линднер” е инвестирала в България повече от половин милиард лева, което я прави един от най-големите инвеститори в страната.

Проектите на групата „Линднер“ се отличават с цялостна концепция и внимателно планиране на всеки детайл с акцент върху изискванията, комфорта и качеството на живот. В "Резиденшъл Парк Лозен" са предвидени обществена зона с училище, детска градина, спортен център, детски площадки, заведения за хранене, магазин, търговски и обществени площи. Професионалните услуги по управление и поддръжка ще осигуряват допълнителна сигурност и удобство с качествена добре поддържана среда на живот и повече свободно време за обитателите. Концепцията включва цялостен пакет от услуги по управление и поддръжка с 24-часов контрол на достъпа и видеонаблюдение, озеленяване и поливна система, почистване и снегопочистване, гаранционен мениджмънт и 24-часова гореща линия. При избора на строителни материали, технологии и системни решения водещи са качеството, енергийната ефективност, доказаният опит на всички производители и доставчици.

„Линднер“ АГ е основана от Ханс Линднер през 1965 г. в Арнсторф, Бавария, и днес оперира чрез дъщерни фирми в над 30 страни по целия свят с над 6000 служители. "Линднер" е един от водещите производители на окачени тавани, двойни подове и системи от разделителни стени в световен мащаб. „Линднер Имобилиен Мениджмънт“ ЕООД е местно дъщерно дружество, което управлява мащабните инвестиционни проекти на компанията в България. Дружеството оперира и като проект мениджър с други инвеститори в жилищното, индустриалното и офис строителството в страната.

Георги Ранчев, управител на "Линднер Имобилиен Мениджмънт" ЕООД и на "Резиденшъл Парк Лозен" ЕООД. Георги Ранчев е управител на „Линднер Имобилиен Мениджмънт” ЕООД, „Резиденшъл Парк София” ЕООД и „Резиденшъл Парк Лозен“ ЕООД от есента на 2007 г. и председател на съвета на директорите на „Резиденшъл Парк София Фасилити Мениджмънт” АД от лятото на 2009 г. Доктор по икономика и преподавател в УНСС. Специализирал е в Университета в Оксфорд и "Удроу Уилсън център" във Вашингтон, САЩ.

Интересът към "Резиденшъл Парк Лозен" е положителна оценка за нас като инвеститор

Г-н Ранчев, "Резиденшъл Парк Лозен" е третият проект на групата „Линднер“ в България след "Бизнес Парк София" и "Резиденшъл Парк София". На какъв етап е реализацията му в момента?

- Реализирането на успешни иновативни проекти като „Бизнес Парк София“ и „Резиденшъл Парк София“ превърнаха името „Линднер“ в синоним на смели амбиции и качествено изпълнение, новаторско мислене и висока удовлетвореност. Тези проекти създадоха у нашата компания ненадминато ноу-хау и ценен опит и към момента ние разполагаме с необходимия опит и квалифицирани специалисти за реализацията на този нов, вдъхновяващ целия ни екип проект. Сроковете вземат предвид мащабите на строителството, което реализираме – общо над 200 къщи, както и цялата необходима външна и вътрешна инфраструктура. Строителството на Фаза 1 от "Резиденшъл Парк Лозен" започна през лятото на 2019 г. Тя ще бъде въведена в експлоатация през 2022 г. Интересът към проекта е изключително голям и като логично продължение през април 2021 г. стартираме Фаза 2, която се очаква да бъде завършена през 2024 г.

С близостта си до природата и до града и предвид строителството на продължението на Околовръстния път Лозен вече е обект на сериозен инвестиционен интерес. Какво е актуалното състояние на инфраструктурата в района, кои са най-важните инфраструктурни проекти за развитие на зоната?

- Проектите на групата "Линднер" се отличават с цялостна обмисленост. Инфраструктурата е изключително важен аспект от реализацията на проекти от този тип. Групата "Линднер" инвестира в цялостна вътрешна и външна инфраструктура, която да обезпечи проекта по възможно най-добрия начин. Работим усилено по подобряване на инфраструктурната обезпеченост. Освен достъпа от с. Герман по улица „Манастирска воденица“ предвиждаме и пряк достъп до Околовръстния път, съобразен с плановете за предстоящото му разширение. Това ще направи връзката на "Резиденшъл Парк Лозен" с града още по-удобна, а локацията на проекта – още по-атрактивна. По отношение на електричеството имаме договор с ЧЕЗ и осигурена мощност от подстанция „Камбаните“. В постоянен контакт сме със „Софийска вода“ по прецизиране на водоснабдителното решение, а успоредно с това се работи и по изграждането на пречиствателна станция. Целият проект ще бъде газифициран.

Какво придава добавена стойност на жилищата в „Резиденшъл Парк Лозен“?

- Това, което съществено добавя стойност към жилищата в „Резиденшъл Парк Лозен“, е тяхната добра инфраструктурна обезпеченост, достатъчен брой паркоместа, лично дворно пространство и уединеност, качествено строителство и богато озеленяване, сигурност, спокойствие и ефективно предоставяне на професионални услуги по управление и поддръжка. Всичко това гарантира успешна реализация и устойчивост на проекта. Водещо за нас при избора на строителни материали, технологии и системни решения е качеството, както и високата енергийна ефективност на жилищата. Към момента, дори на този ранен етап, почти всички жилища в Етап 1, както и над 30% от Етап 2 на „Резиденшъл Парк Лозен“ са намерили своите нови собственици, което е една положителна оценка за нас като инвеститор, доказал през годините своя дългосрочен ангажимент към проектите, които реализира.

1 / 2

2 / 2

Румен Величков, търговски директор, „Резиденшъл Парк Лозен“ ЕООД. Румен Величков има повече от седемнадесет години опит в областта на недвижимите имоти. Работил е повече от десет години като главен консултант в Colliers International по редица големи жилищни проекти, един от които е "Резиденшъл Парк София". Присъединява се към групата "Линднер" през 2011 г., като от началото на 2014 г. заема длъжността регионален търговски директор за България и Албания.

Отговаряме на все по-високите изисквания и очаквания на клиентите

Г-н Величков, как пандемията COVID-19 промени потребителските нагласи и пазара на жилищните имоти?

- Тенденцията през последните години в големите и гъстонаселени градове, какъвто е София, е много хора да предпочитат и търсят жилища в близките покрайнини. Плюсовете на жилището в периферията на града, какъвто е районът около Лозен и Герман, са уединеност и близост до природата, една далеч по-комфортна и качествена среда на живот, спокойствие и сигурност за семействата. В условията на глобална пандемия тази тенденция се засили още повече. Значителна част от компаниите и служителите преминаха към хоум офис. Това, както и нуждата и изискванията за социалната дистанция, поставиха акцент върху домашната среда не само като дом, а вече и като работно място и място, където прекарваме цялото си ежедневие. Това завиши критериите към избора на жилище. Със сигурност интересът на купувачите към жилищата в покрайнините ще се задържи, което ще доведе и до повече проекти и инвестиции в тези зони. Нашият съвет към всички, които желаят да закупят жилище в покрайнините на града, е да избират качествени и добре планирани проекти от надеждни и утвърдили се инвеститори. Проектите на групата "Линднер" се реализират изключително и само със собствено финансиране, което заедно с дългата и успешна история на компанията както в България, така и в глобален мащаб вдъхва доверие и спокойствие на нашите клиенти.

На какво се дължи големият интерес към жилищния пазар в момента въпреки несигурността в икономиката?

- Жилището винаги е било една сигурна и дългосрочна във времето инвестиция. В момент, в който икономиката търпи бързи и динамични промени, жилището е най-доброто и изпитано решение за вложение на парите на купувача. Неслучайно въпреки глобалните сътресения във всички аспекти през последната година, включително и икономиката, бизнеса и пазарите, търсенето на жилища остава стабилно. Това е един добър знак за нас, че за щастие не всички бизнеси са засегнати тежко от кризата и че хората виждат положително развитие на нещата и скорошен изход от създалата се ситуация. По отношение на банките – в момента лихвите са много ниски, а банките отпускат кредити на всеки, който показва стабилни доходи, което улеснява покупката на жилище.

Новият проект на групата "Линднер" – "Резиденшъл Парк Лозен", придоби известност и се радва на голям пазарен интерес още от самия си старт. Кои концепции за жилища се продадоха най-бързо и на какъв тип купувачи?

- В "Резиденшъл Парк Лозен" сме се постарали да осигурим на клиентите си възможност за избор и да им предложим оптимално разнообразие от жилища. Реализираме 3 основни типа къщи – еднофамилни, двуфамилни и редови, които се различават както по квадратурата си и големината на дворното място, така и по своето местоположение в общия план на проекта и по вътрешните си разпределения. Опитът ни сочи, че има търсене за всеки от тях. Хората, които идват при нас и се интересуват от покупка на имот, са млади и такива на средна възраст, образовани и успели в своята област. Става въпрос предимно за семейства с едно, две, а често и повече деца, които ценят времето си и искат да живеят един пълноценен и качествен живот. Затова те търсят по-добра, естествена и хармонична среда на живот и искат да осигурят на семействата си повече сигурност и спокойствие, качество и комфорт на дома.

Успоредно с увеличаването на предлагането се завишават и изискванията и очакванията на нашите клиенти. Те стават все по-взискателни, що се отнася до качественото изпълнение на строителството, функционалното разпределение на жилището и вградените интелигентни системни решения, затова и ние непрекъснато се стремим да усъвършенстваме жилищния продукт, който развиваме и реализираме, което е високо ценено както от клиентите, така и от партньорите ни.