Съобщение за грешка

Deprecated function: Function Redis::delete() is deprecated in Redis_Lock_PhpRedis->lockRelease() (line 111 of /home/pdsbgl7n/gradat.bg/sites/all/modules/contrib/redis/lib/Redis/Lock/PhpRedis.php).
Сгради

R01 - жилищна сграда, вдъхновена от принципите на биофилния дизайн 

В подножието на Витоша, с прецизен архитектурен дизайн и естествени материали, сградата принадлежи едновременно на града и на планината

Инж. Антоанета Сапунова, "Анрад" ООД

- Инж. Сапунова, какво ви мотивира да инвестирате в този конкретен проект за жилищна сграда?

- Визията на сградата, създадена от studio sooda, беше първото, което ни привлече, а когато посетихме и мястото, вече бяхме напълно убедени, че искаме да реализираме този атрактивен проект.

- Каква  е спецификата на локацията?

- Имотът се намира в подножието на Витоша, на ул. “Бистришко шосе” 73, във в.з. “Малинова долина” 2А, непосредствено над „Резиденшъл Парк София“, един изцяло нов жилищен квартал. Всъщност тази привлекателна локация можем да наречем дори „стратегическа“, защото чрез „Бистришко шосе“ и „Рачо Петков Казанджията“ може само за няколко минути да се стигне до "Ринг Мол", ИКЕА и Бизнес парка.

Проект: R01, многофамилна жилищна сграда
Локация: “Бистришко шосе” 73 във в.з. “Малинова долина” 2А
Терен: 1437 кв.м
ЗП: 1865 кв.м
Жилища: 9 апартамента, 9 подземни паркоместа
Инвеститор: "Анрад проект" ООД
Проектант: studio sooda
Изпълнител: "Анрад" ООД
Строителен надзор: "Карго-Тим" ЕООД

- Какви са основните характеристики на конструкцията и архитектурния дизайн на сградата и с какво тя е специална и различна?

- Сградата е семпла и благодарение на издължения си обем хармонично се издига  от наклонения терен на имота, като запазва характерния нискоетажен силует по “Бистришко шосе”, и се отваря на юг и на изток. Хоризонталните ивици, маркиращи етажите, преливат в големи балкони и лоджии, които предоставят панорамни гледки към града и планината. Издължавайки обема на сградата, архитектите успяват да направят 7 от 9-те апартамента тристранни, с максимален поглед навън.

- Какво е уникалното предложение на проекта, което би привлякло потенциални купувачи? Как отговаряте на специфичните изисквания и предпочитания на младите семейства? Какви са удобствата за живот в този нов квартал?

- Характеристиката на бутикова жилищна кооперация предполага малък брой апартаменти, което само по себе си води и до формирането на една по-малка общност, обитаваща сградата. Чрез позиционирането в подножието на Витоша, прецизирания архитектурен дизайн и подбора на естествени материали, каквато е термодървесината по фасадата, се постига сграда, която едновременно принадлежи на града и на планината. В този смисъл тя е подходяща за хора, които търсят бърз и лесен достъп до града, но същевременно искат да се оттеглят на спокойствие за почивка в близост до планината.

- Какви са използваните материали, които допринасят за комфорта на обитаване? Как е постигната енергийната ефективност на сградата и какви са предимствата на вентилируемата фасада?

- Във връзка с комфорта на обитаване, наред с просторните и наситени с дневна светлина апартаменти и достатъчния брой паркоместа, е предвидена вентилируема фасада от термобор, която след импрегниране придобива хидрофобност (водните капки се стичат по повърхността) и има самопочистващ ефект, като обработката е напълно екологична (не съдържа ЛОС). За постигане на добра енергийна ефективност сградата е топлоизолирана с минерална вата, надхвърляща минималните нормативни изисквания, а дограмата е алуминиева с прекъснат термомост и трислоен стъклопакет. Въпреки размерите на френските прозорци, целящи максимална дневна осветеност, е постигнат клас на енергийна ефективност B. Сградата позволява инсталацията на отделни термопомпи за всеки апартамент. Отоплителната инсталация предлага и възможност за хибридни решения на електричество и газ.

Благодарение на тристранното си изложение крайните апартаменти позволяват т.нар. cross-ventilation, която е изключително популярен естествен начин за охлаждане през лятото.

- Какви са основните елементи на общата функционалност и безопасност на сградата?

- Основният автомобилен и пешеходен достъп до сградата става от малка улица в ниската част на имота -  чрез рампа живеещите и посетителите влизат в подземния гараж, където всъщност е предвиден и самостоятелен външен пешеходен достъп директно до антрето на ниво -1. Подземният гараж е оборудван с необходимия брой паркоместа за автомобили, мотоциклети и велосипеди за всеки апартамент. Сградата е съоръжена с асансьор и обезпечена с видеонаблюдение.

1 / 2

2 / 2

- Как са решени вътрешните разпределения?

- Сградата разполага с девет апартамента – 4 тристайни, 2 четиристайни, 1 мезонет и 2 пентхауса, с квадратури от 100 кв.м до 155 кв.м, разположени на партер и три жилищни етажа. Седем от 9-те апартамента са с тристранно изложение, предлагащо гледки едновременно към града и планината. Комфортът на сградата личи в големината и простора на жилищните помещения – повечето дневни са с площ близо 60 кв.м, а светлата височина е 2.70 м. Всеки апартамент притежава просторен самостоятелен балкон или лоджия, чиито подове са на нивото на апартаментите, а през лятото благодарение на френските прозорци се явяват естествено продължение на интериора.

- Какъв е процесът на планиране и изграждане на терасираното дворно пространство и какви предимства предоставя на бъдещите обитатели?

- Поради силната денивелация на имота вертикалната планировка предвижда терасиране. Но то е решено така, че в максимална степен да бъде в полза на обитателите. Два от апартаментите на приземния и първия жилищен етаж имат директен излаз към него, чиято южна част пък е достатъчна за ползване от всички обитатели. Излизането на двора става през терасиран вътрешен двор и стълби. Автомобилната рампа и проходът са проектирани така, че да ограничават достъпа на външни лица до южната част на двора.

Вижте cтaтиятa в бpoй 1/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT

Обратно нагоре ↑