Сгради

Проект на MVRDV: Nachteiland - новата зелена кула на Амстердам

Сградата е с дървена конструкция, енергопроизводителна фасада и изобилие от зеленина

Новият проект на MVRDV и Space Encounters е 22-етажна сграда с дървена конструкция, с енергопроизводителна фасада и изобилие от зелени и общи пространства. Комплексът е разположен в квартал Sluisbuurt в Амстердам, който е в процес на активно застрояване, и е отличен пример за концепция с акцент върху устойчивостта. Сградата предлага 153 апартамента за градско обитаване, като помага за справяне с текущия дефицит в предлагане на жилища в града.

Името Nachteiland означава „нощен остров“ на холандски и е свързано с работата на хореографа Руди ван Данциг, чието име носи главната улица на квартала.

Разнообразната гама апартаменти и търговски обекти на проекта се изразява в неговия визуален облик: формата на сградата е съставена от поредица блокове, разположени един до друг на нивото на земята, които изграждат своеобразен вертикален цокъл, за да оформят кулата отгоре.

Обект: Мултифункционална сграда Nachteiland, Амстердам
Проект: MVRDV, Space Encounters и DELVA Landscape Architecture & Urbanism, Dura Vermeer
Площ: 19 200 кв.м
Инвеститор: LOCUS Real Estate
Визуализации: © Proloog

По протежение на улица Rudi van Dantzigstraat цокълът е изграден от блокове от три до шест етажа, повтарящи размерите на съседните ниски сгради. В тях се откриват серия пространства с двойна височина за магазини и кафенета. Отстрани на парка цокълът е разчупен още повече, за да създаде впечатление за поредица градски къщи, които са прекъснати в средата от обща оранжерия и широко зелено стълбище, продължаващи зеленината нагоре към двора на първия етаж в сърцето на комплекса.

Кулата се издига на 70 метра и е изградена от блокове, които постепенно увеличават размера си към върха. Те са с различни фасади и външни пространства, за да се подчертае разнообразието от апартаменти. В долната половина се намират имоти за отдаване под наем. Много от покривите разполагат с перголи и слънчеви панели, което ги превръща в достъпни пространства, където релаксацията съжителства с генерирането на енергия. Фасадата на кулата включва различен тип слънчеви панели, използващи интегрирани в сградата фотоволтаици (BIPV), които съчетават генерирането на слънчева енергия с красиво зелено покритие.

Дизайнът на източната и западната фасада е свързан с местоположението на квартала. Погледната от изток, с централен Амстердам като фон, сградата е с градска и строга визия; от запад е по-сегментирана и със зеленина, загатвайки за по-малките, ниски домове и зелените пространства на североизток от Амстердам.

Този проект доказва, че в справянето с жилищната криза устойчивият дизайн може да бъде център на концепцията, коментира партньорът и основател на MVRDV Джейкъб ван Рийс и добавя, че Nachteiland е с амбицията да е един от най-видимите проекти в този нов квартал и еталон за устойчивост.

Успяхме да направим кула, която е нов, уникален символ на Sluisbuurt, и да покажем нейните различни лица от различни гледни точки, казва Йост Бакс, партньор и основател на Space Encounters. По думите му една от най-впечатляващите характеристики на проекта е архитектурата на кулата, която се променя от строг градски силует до вертикален зелен стъпаловиден пейзаж.

Проектът има амбициозни цели за производство и нулево потребление на енергия. Високите сгради често трудно се превръщат в енергийно неутрални поради относително ниската им покривна повърхност, достъпна за слънчеви панели. Въпреки това в случая с Nachteiland, интегрираните в сградата фотоволтаици компенсират разликата и сградата е енергийно положителна, произвеждайки 3,03 киловатчаса на квадратен метър повече на година, отколкото използва.

Конструкцията ще бъде изградена почти изцяло от дърво, като ще се използва бетон само в структурното ядро и колоните на кулата до шестия етаж. В резултат на това 61% от материалите на сградата ще бъдат на биологична основа, а 13% ще бъдат рециклирани. В комбинация със стратегията за разглобяемост на проекта тези мерки дават 61% Building Circularity Index (BCI).

Вижте cтaтиятa в бpoй 1/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT 

Обратно нагоре ↑