Сгради

Проект на Foster+Partners: 250 City Road, Лондон

Бизнес парк от 80-те години на миналия век се трансформира в жилищна общност с висока плътност

Обект: мултифункционална сграда 250 City Road, Лондон
Проект: Foster+Partners
Площ: 130 686 кв.м, 930 апартамента
Инвеститор: Berkeley Homes
Визуализации: Foster+Partners

Визията за регенерирането на 250 City Road, триъгълен терен между станциите Angel и Old Street в Лондон, е да се трансформира бизнес парк с ниска плътност от 80-те години на миналия век в жилищна общност с висока плътност и ниско потребление на енергия. Новият проект съчетава микс от функционалности - места за живеене и работа, нови ресторанти, магазини и кафенета и две елегантни жилищни кули на 42 и 36 етажа. Концепцията на проекта е част от по-широката стратегия за развитие на района чрез планиран клъстер от високи сгради, като същевременно се създава нова архитектурна и социална забележителност за лондонския квартал Ислингтън, който е с население над 200 хил. души.

Разположени срещу City Road Basin, част от Regent's Canal в централен Лондон, сградите се локализират в южната част на обекта, като е отчетен по-малкият мащаб на съседните жилищни блокове. Обектите са подредени около зеления парк в сърцето на зоната. Магазини на приземно ниво, кафенета и нови пешеходни пътеки органично свързват комплекса със заобикалящата среда, като се създават нови маршрути и кварталът се свързва с местните транспортни възли.

© FOSTER+PARTNERS

Апартаментите са проектирани с цел да гарантират неприкосновеност на личния живот, но в същото време е увеличен максимално периметърът за проникване на дневна светлина и е осигурена широка видимост към гледките навън. С този подход е създадена изявена архитектурна йерархия, в която горните нива и покривните тераси на мезонетите са напълно остъклени. Изборът на материали за по-ниските нива отразява местния архитектурен език на Ислингтън, в който акцент са тухлите и естественият варовик за ограждане на озеленените дворове.

Проектирани за естествено пестене на енергия, сградите осигуряват защита от шума и замърсяването на City Road, както и блокиране на северните ветрове. Кулите са проектирани така, че да минимализират течението и да създадат удобни обществени пространства. Прогресивната екологична стратегия включва централа за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия, която потенциално може да бъде свързана към местната мрежа. Освен това фотоволтаичните панели ще осигурят възобновяема енергия, ще бъдат изградени зелени покриви, а дъждовната вода ще се събира и използва за напояване.

Вижте cтaтиятa в бpoй 1/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT 

Обратно нагоре ↑