Продукти и технологии

Новият административен център Schüco One – пример за устойчиво и високотехнологично строителство

Вижте cтaтиятa в бpoй 3/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT

Schüco One е името на наскоро завършената централа на компанията Schüco, която е построена по плановете на базираното в Копенхаген архитектурно студио 3XN. Модерната офис сграда се отличава с динамичен дизайн с отворени работни пространства, които насърчават комуникацията, и демонстрира какво може да се постигне днес от техническа гледна точка с помощта на устойчиви и новаторски фасадни системи. Schüco One е първата сграда в света, която получи и трите сертификата за устойчивост от маркировките LEED, BREEAM и DGNB.

Сравнително големият обем на сградата Schüco One с нейните динамично заоблени ъгли е антитеза на обикновено доста хетерогенната среда, която е характерна за индустриалните сгради. За архитектурата отговаря 3XN, която при проектирането на сгради се фокусира предимно върху нуждите на хората.

Прозрачност, динамика и комуникативност

Със седем надземни етажа и 7200 квадратни метра използваема площ новата сграда разполага с голямо фоайе на приземния етаж, а в останалата част на сградата има отворени и модерни офис пространства без традиционни коридори. Стъклен мост, обхващащ пет етажа, свързва новата сграда със старата сграда. Заедно двете сгради образуват централата на компанията Schüco One. Под моста главният вход води до партерния етаж на новата сграда, който е отворен за обществеността, през новопроектирания площад. Още отвън отличителната фасада ясно показва, че компанията е ориентирана към бъдещето.

Редуващите се отворени и затворени фасадни елементи придават на сградата динамичен вид, който продължава и вътре. Интериорът се характеризира с изчистени линии, органични форми и дневна светлина, с централен атриум, който обхваща всеки етаж. Белите парапети, разположени около ротондата, за да създадат терасите, придават на сградата отличителен дизайн. Голям стъклен покрив над атриума залива с дневна светлина най-дълбоките части на сградата.

1 / 2

Снимка: Frank Peterschröder / Schüco International KG

2 / 2

Снимка: Frank Peterschröder / Schüco International KG

Нови работни принципи за сътрудничество и комуникация

Фокусната точка на входното ниво е широкото стълбище, водещо към първия етаж. То е замислено като място за срещи, а при необходимост може да се използва и за събития или изложби. Като обещание за нещата, които предстоят, още с влизането в сградата става ясно, че диалогът, комуникацията и споделянето на информация са в основата на Schüco One. Основавайки се на принципите на New Work и на практиката "Архитектурата формира поведение", архитектурата в централата на Schüco насърчава хората да си сътрудничат и да споделят знанията си с другите в отворена работна среда, която се отличава с естетичен дизайн. Има много творчески работни пространства, където хората могат да работят както в екип, така и самостоятелно.

Фиксираните работни места са рядкост. Повечето служители и всеки екип могат сами да изберат мястото, което е най-подходящо за текущата задача, по която работят. Където и да изберат, те ще трябва да преминат през централния атриум. Така се създава непрекъснат поток на движение без задънени улици. В цялата сграда са създадени публични, полупублични и частни зони, които осигуряват на хората места за споделяне на информация или за бягство от другите, според нуждите. На третия, петия и шестия етаж има тераси, както и тераса на покрива, където служителите могат да работят или да се отдадат на съзерцание на открито.

Снимка: Frank Peterschröder / Schüco International KG

Високото ниво на комфорт за потребителите е само един от елементите на цялостната концепция за устойчивост, която има за цел да положи основите на дълъг експлоатационен живот на новата сграда, както и на високо ниво на удовлетвореност на служителите. Трите сертификата LEED, BREEAM и DGNB, според които е сертифицирана Schüco One, са убедително доказателство за устойчиво планиране, висококачествена естетика, енергийно ефективна експлоатация и модерна работна среда. В резултат на това тази сграда е първият проект в света, който получава не само един, а три от най-известните сертификати за устойчиво строителство.

Освен това проверката на всички материали, доставени на строителната площадка, в съответствие със стандарта Sentinel Haus Institut потвърждава много добрия здравословен вътрешен климат на офис сградата. Допълнително цялата фасадна система е сертифицирана по системата Cradle to Cradle (C2C). Почти всички използвани продукти са получили ниво на сертификация Silver. Критерии като социална справедливост, освобождаване от замърсители, ниска консумация на вода и използване на възобновяеми енергии за производството на системите от продуктовото портфолио са водещи за принципа C2C.

Снимка 6: Frank Peterschröder /  Schüco International KG

Ефективни технологии за сградна автоматизация и вентилация с ниска степен на поддръжка

Иновативната енергийна концепция на Schüco One също играе своята роля в сертификатите. Сградните услуги с ниски разходи за поддръжка трябва да осигуряват енергийно ефективна експлоатация на сградата. Нуждите от отопление на Schüco One се покриват предимно от централната отоплителна мрежа, но е налична и геотермална термопомпа. Сградата се вентилира с помощта на изтласкваща вентилационна система с интегрирано възстановяване на топлината. Същевременно служителите могат сами да отварят или затварят прозорците при необходимост.

Иновативен характер на главната фасада

Фасадата съчетава естетика с иновативна технология в компактна форма. Нейната сложна геометрия е възможна само благодарение на дигитално контролирани производствени методи, които са допълнително улеснени от проектирането на сградата, базирано на BIM. Високата степен на сглобяемост на фасадата гарантира, че тя може да бъде монтирана в срок. Основната фасада с шестте си горни етажа е базирана на прозоречната система Schüco AWS 75.SI+. Фасадата е проектирана като специална конструкция с основна дълбочина 90 мм и постига желаната стойност на коефициента на топлопреминаване U от 1.0 W/(m²K).

Редуващите се фиксирани стъклопакети, странични прозорци с ограничителни стойки и плътни панели придават на фасадата своеобразен ритъм, както и нейната форма. Електрически задвижваната и системно интегрирана защита от слънце и заслепяване Schüco Integralmaster гарантира, че помещенията са в съответствие с указанията за работните места. Външната слънцезащита Schüco CSB гарантира, че интериорът е осигурен със сянка от първия до шестия етаж, както и на части от приземния етаж. Изходите към терасата са проектирани с помощта на прозоречни врати Schüco AWS 90 като специална конструкция.

Снимка 7: Frank Peterschröder / Schüco International KG

Приземният етаж се състои от различни фасадни системи Schüco. В извитите зони, както и пред стаите от източната страна е използвана фасадата FWS 50 с най-високи топлоизолационни свойства, а в зоните до главния вход - фасадата FWS 35 PD Panorama Design. Всички електрически задвижвани компоненти на фасадата са централно управлявани, но все пак могат да бъдат управлявани и ръчно от служителите по всяко време.

Зелена фасада

Зелена част от фасадата отделя Schüco One от съществуващата сграда в зоната на входа на първия етаж. Тя подчертава устойчивия характер на проекта. Използвано е системното решение на Schüco Green Façade. Озеленяването на фасадата по този начин пречиства въздуха, допринася за положителен микро- и макроклимат и насърчава биоразнообразието.

Ексклузивен лицензиран представител на бранда Schüco за България е фирма "Алукьонигщал" с офис в София, ул. "Околовръстен път" 3, ет. 2.

Вижте cтaтиятa в бpoй 3/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT

Обратно нагоре ↑