Сгради

Нов модерен комплекс ,,Силтена’’ в с. Бистрица

Жилищен комплекс „Силтена“

Локация: с. Бистрица
ЗП: 990 кв.м
РЗП:  2900 кв.м
Инвеститор: „Кавелфор“ ООД
Проектант: архитектурно студио „Дизайн арт – КиК“, арх. Гичка Кутова

Доказалата се инвестиционна компания „Кавелфор“, започна изграждане на новия съвременен жилищен комплекс в с. Бистрица. Проектирането е възложено в ръцете на наложилото се на пазара проектантско бюро  "Дизайн арт - КиК" ООД с ръководител и съуправител доц. д-р арх. Гичка Кутова.

Вилното селище ,,Силтена“ е разположено в една от най-бързо развиващите се южни зони на с. Бистрица, в близост до изхода за с. Железница. Комплексът се състои от 11 жилищни къщи,  тип А и тип Б. В процеса на проектиране арх. Кутова е успяла да отрази всички световни тенденции, създавайки една съвременна, устойчива, енергийно ефективна и комфортна среда за обитаване, разбира се, съобразена и с местоположението и надморската височина на сградите.

Къщите са разположени в посока юг-север, разминавайки се една спрямо друга, като по този начин не се получава засенчване между сградите. Основният автомобилен и пешеходен достъп до вилното селище е осъществен от южната граница, като до всяка жилищна къща е предвиден безпрепятствен достъп от вътрешноквартални улици в комплекса.

За всяка сграда е предвиден самостоятелен вътрешен двор, който е богато озеленен и отделен от околната среда чрез висок жив плет.

Във функционално отношение сградите са предвидени за семейства с деца, състоящи се от просторна дневна, три спални, две бани, голям сутерен за разполагане на фитнес зона, винарна и две паркоместа към всяка къща. Всички жилищни помещения са с ориентация в една от ослънчените посоки изток, юг, запад. Непосредствената близост на комплекса до пътната връзка Бистрица - Железница още веднъж благоприятства бързата комуникация с градската мрежа. Движещият се на 100 м от комплекса градски транспорт дава голямо предимство за хората без автомобили.

В обемно-пространствено отношение арх. Кутова е адаптирала успешно сградите към полегатия терен чрез създаване на различни нива. Предвидените покриви са скатни и напълно съответстват на околната среда и терен, създавайки характерен планински облик на цялото селище.

Приложените материали за оформление на фасадните плоскости са минерална мазилка, облицовка от естествен камък и композитни плоскости.

В енергийно ефективно отношение сградите са термоизолирани с топлоизолация с необходимата дебелина и високоефективна дограма, отговарящи на изискванията за района с висока надморска височина. Общата разгъната застроена площ на вилното селище е 2900 кв.м.

Жилищен комплекс "Силтена" в с. Бистрица е поредният обект на арх. Гичка Кутова, съуправител на фирма „Дизайн арт - КиК“ ООД, с който се потвърждава високият й проектантски опит и на ръководения от нея екип.

Обратно нагоре ↑