Сгради

NiMa Design архитектурно студио

Споделяне

Арх. Николай Марио, NiMa Design

Сградата е сериозно инженерно съоръжение и сложна форма на изкуство

Студио NiMa design е създадено от арх. Николай Марио през 2017 година. Николай Марио е с над двадесетгодишен опит в архитектурното и интериорното проектиране. Той е и съосновател на едно от големите архитектурни студия - Zoom studio. NiMa проектират жилищни сгради, къщи, хотели, индустриални сгради и интериори от частен и обществен характер. Екипът на студиото наброява шестима архитекти и широк екип от специалисти и инженери, с които се калаборира, работи съвместно и със Zoom studio, както и с известни артисти и дизайнери. Понастоящем работи върху проекти в цяла България и Гърция, има реализирани проекти и в други държави.

- Арх. Марио, вашите проекти впечатляват - може ли да ви представим на читателите на списание ГРАДЪТ като образование, професионален опит и референтни проекти?

- Образованието ми е от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Опитът ми в проектирането е около 25 години (в интериорно и архитектурно проектиране и продуктов дизайн).

- Как стартира работата по един проект - от контекста и идеята до концепцията и вдъхновението?

- Работата по проекти обикновено протича по сходен начин - изготвяме задание за проектиране (по-често съвместно с клиентите), задаващо параметрите, функционалните особености и личните им предпочитания.

Следващата стъпка е да се ориентираме в стилистиката, която клиентите ни биха харесали, за което изготвяме предварително проучване за вероятните възможности на конкретната задача и предоставяме ескизи за обсъждане, което ни задава насоката.

Изключително важни са особеностите на терена - гледки, световни посоки, наклони, заобикалящи сгради или среда и др.

Всеки един терен е уникален и съответно всяка сграда би следвало да е уникална, за да постигне максимално добра симбиоза със средата, която обитава.

Гледаме на сградите освен като на сериозно инженерно съоръжение и като на доста сложна форма на изкуство и се опитваме всяка наша сграда да бъде уникална и устойчива на модните тенденции във времето.

Често вдъхновението са самите клиенти, много от тях са космополитни личности с интересен и различен мироглед.

Обогатяващо и вдъхновяващо е да се работи с тях.

- Какви са предизвикателствата на реализацията на идеите по време на строителния процес като изпълнение на зададеното, избор и замяна на решения и продукти?

- Сериозното предизвикателство е сградата да се изпълни точно както е била проектирана, с най-добрите ѝ качества. Всъщност това е и най трудното в архитектурата - в процеса на изпълнение има намесени много различни фирми, организации, личности и характери. Темпото и качествата варират и целият процес е доста труден за менажиране и когато се получи по най-добрия начин, удовлетворението е наистина голямо!

- Имате ли предпочитания към типовете проекти като функция - жилища, обществени сгради, хотели?

- Проектираме всякакви видове сгради, но лично на мен като че ли слабост са ми къщите и най-вече тези, при които успяваме да реализираме архитектурата заедно с интериора.

- Можете ли да споделите по какви проекти работите в момента?

- В момента работим по множество къщи, жилищни и индустриални сгради, както и няколко обществени и частни интериора.

- В процеса на работа освен естетиката и дизайна как интегрирате успешно потребителското преживяване - да се поставите на мястото на обитателя?

- Това вече не е предизвикателство, през годините работата с много различни като желания и предпочитания хора води до някакъв вид “натрупване” и постепенно започнахме все по-лесно да се поставяме на тяхно място.

Вече е съвсем нормално да предложим нещо, което е неочаквано и подобрява значително обитаването и преживяването.

- Вашите предпочитания към материали и продукти, текстури и цветове?

- Използваме огромен спектър от материали, зависи от конкретиката.

Лично аз предпочитам изцяло естествените, устойчиви на времето материали, не харесвам “пластмасовите“ имитации, които напоследък често се появяват по фасадите, а дори и при интериорите.
 

1 / 3

Реконструкция на апартамент в центъра на София. Фотограф: Минко Минков

2 / 3

Фотограф: Минко Минков

3 / 3

Фотограф: Минко Минков

- Каква е ролята и как се интегрира детайлът в естетиката на "крайния продукт"?

- Детайлът играе огромна роля в архитектурата, неразделна част от цялото е.

Ако детайлите не са достатъчно прецизни и правилно интегрирани, крайният резултат може да е доста уродлив.

- Кои са проектите и реализациите, с които най-много се гордеете?

- Мисля, че все още съм прекалено млад, за да се гордея със сградите си, по-скоро съм изпитал трайно удовлетворение с някои от тях.

Жилищна сграда "ОБОРИЩЕ" 26

Инвеститор: Амарат Пропъртис ЕООД
Проектант: NiMa Design
ЗП: 700 кв.м
РЗП: 6635 кв.м

Формообразуването произтича, от една страна, от градоустройственото изискване за заобляне на ъгъла на сградата, и от друга - от изискването на клиента прозорците да са с цялата светла височина на помещенията.

Стилистиката е модерна с лека препратка към премахнатата на същия парцел сграда на БТК, строена по социалистическо време.

Функцията е жилищна, с осем луксозни апартамента с квадратури от 160 до 400 кв.м, всеки с по няколко тераси. Паркирането е решено с две подземни паркинг нива с два автомобилни асансьора.

Сградата разполага с просторно входно фоайе с посрещане и лаундж зона, както и с вътрешна градина за ползване от живеещите. Има висок партер (с височина до 4 метра) с търговски помещения.

Фасадата е проектирана от светла видима тухла, метални парапети и метални детайли по цялата ѝ площ. Цялата фасада е носеща, за да позволи по-свободна планировка на апартаментите, без колони в помещенията за по-голяма функционална гъвкавост (някои от дневните достигат до 90 кв.м без нито една подпора в тях).

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Постигнат е комфорт на обитаване с многослойни стени с впечатляващи топлотехнически характеристики и звукоизолираност между етажите и апартаментите до 85 децибела от ударен и въздушен шум. Външните стени и стените между апартаментите са с дебелина 50 см.

Сградата е проектирана с голяма прецизност към детайла и са вложени иновации, някои от които са уникални и са разработени от проектантския екип специално за нея. Обърнато е и сериозно внимание на качеството на обитаване.

Екипът, участвал в проектирането, е с водещ проектант арх. Николай Марио и архитекти Славчо Филипов, Кристиян Топчиев, Стефан Вълканов, визуализации: Meshroom.

Повече за NiMa Design

Facebook - https://www.facebook.com/nikolay.mario.design

Instagram - https://www.instagram.com/nikolay_mario_design/

Behance - https://www.behance.net/nima_design

LinkedIn - https://www.linkedin.com/company/nima-design/

website - https://nimadesign.org/

Вижте статията в брой 5/2022 на списание ГРАДЪТ в дигитален формат с вградени ИНТЕРАКТИВНИ ВРЪЗКИ и ВИДЕО съдържание

Обратно нагоре ↑