Сгради

"Капитол Резидънс", фаза 2, София

Инж. Костадинка Канурова, "КМВ Пропърти Мениджмънт": Четирите сгради на "Капитол Резидънс", фаза 1, ще бъдат въведени в експлоатация до края на 2024 г.

Инж. Костадинка Канурова, собственик и управител, "КМВ Пропърти Мениджмънт"

- Г-жо Канурова, първа фаза на проекта "Капитол Резидънс" е изключително успешна и той расте пред очите ни - да припомним развитието на проекта. Вие сте ексклузивен консултант по проекта?

- Строителството на първа фаза от проекта "Капитол Резидънс" започна на 22.07.2021 г. върху терен в бивша индустриална зона с множество неизвестни и предизвикателства, но с локация в обхвата на широкия център на столицата - район "Сердика". В списъка с издадените разрешения за строеж в София за 2021 г. проектът беше на първо място със 108 000 кв.м РЗП. По всеобщо мнение на голяма част от колегите в строително-инвестиционния бранш и брокери на недвижими имоти този проект с огромния му мащаб едва ли щеше да се реализира, а и кой би си купил имот в тази част на столицата?! Както инвеститорите на "Капитол Резидънс", така и ние, и всички участници по реализацията на проекта бяхме убедени точно в обратното, като виждахме потенциал в района и локацията с идеята да бъде реализиран жилищен комплекс, предлагащ всичко необходимо за качествена среда за живот на достъпна цена.

Към настоящия момент четирите сгради от първа фаза са на етап завършен груб строеж. Монтирана е дограма и са изпълнени мазилки, замазки и инсталации в три от сградите, като очакваме в следващите три месеца те да бъдат завършени и в последната четвърта сграда. Успоредно се работи по фасадите и изпълнението на външните връзки на проекта. Очакваме и четирите сгради да бъдат завършени и въведени в експлоатация до края на 2024 г.

По отношение на търсенето и продажбите "Капитол Резидънс" беше предизвикателство за нас като ексклузивен брокер, защото в този район не е имало пазар на жилищни имоти. Голяма беше отговорността да бъдат продадени 993 броя апартаменти при старт на продажбите в период на пандемия. Изключително съм щастлива да съобщя, че постигнахме голям интерес и успяхме да реализираме продажби до януари т.г. на 96% от имотите и в четирите сгради. Благодаря на всички наши клиенти за доверието!

Проект: "Капитол Резидънс", фаза 2
Локация: ул. "История славянобългарска", София
Инвеститор и изпълнител: "Капитал Билд" ООД, Илиян Филипов и Цветан Пулев
Проектант: ИПА
Консултант: "КМВ Пропърти Мениджмънт"
РЗП: 285 хил. кв.м
Брой жилища: 2300
Терен: 60 дка
Етап: В строеж
Срок на завършване: 40 месеца

- Какво предстои във втора фаза и какви са перспективите?

- Теренът, върху който предстоят следващите фази на развитие на проекта "Капитол Резидънс", е с площ 85 дка с лице на бул. "История славянобългарска". На изток граничи с първа фаза на проекта, а на юг достига до Централна жп гара София. Разгънатата застроена площ е 285 000 кв.м. Несъмнено предстои да придадем нов облик на тази локация и да доразвием потенциала й.

Втора фаза ще се изгражда върху 60 дка от общо 85-те дка. Планирани са осем самостоятелни жилищни сгради с изцяло подземно паркиране на автомобили, вътрешен парк с площ от 18 000 кв.м с детски площадки, игрища и спортни съоръжения, зони за социален контакт, обществено обслужваща зона с множество разнообразни по функция и площ търговски обекти – магазини, ресторанти, аптека, детска градина, спортен и СПА център с фитнес и плувен басейн, като всички обекти са обезпечени с паркоместа само за тях. Към настоящия момент стартира строителство и продажби на сгради 1 и 2 от втора фаза, като очакваме съвсем скоро издаването на строително разрешение и за сграда 3.

Всяка от новите осем жилищни сгради в комплекса включва разнообразни по вид и площ жилищни единици – едностайни, 2-, 3- и 4-стайни апартаменти и пентхауси, създадени с оглед на максимален комфорт и функционалност. Сградите ще са с височина 75 м, т.е. на 25 етажа, и всяко жилище ще предлага прекрасна гледка към града и Витоша.

Комплексът ще бъде с отлична транспортна свързаност с останалата част от София посредством спирка на наземния градски транспорт пред входа на комплекса на бул. "История славянобългарска" и с връзка чрез подземен пешеходен подлез от комплекса до метростанция "Централна жп гара".

Комплекс "Капитол Резидънс" ще отговори на нуждите на нарастващата група клиенти, които търсят модерни, удобни и качествени жилища в близост до обществени сгради, институции и културния градски център на столицата, като същевременно се запазва усещането за спокойствие и уединение. Надяваме се, че този проект ще отговори на тези актуални тенденции и търсения.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

- Като водещ консултант в сектора на жилищните имоти вие имате най-актуален поглед как се променят предпочитанията на клиентите?

- Локацията в допълнение с функционалността са водещи при избора за покупка на жилищен имот. Все по-голям процент от купувачите, търсещи имот за собствено ползване, предпочитат да закупят по-голямо и просторно жилище, отговарящо на нормите за енергийна ефективност. От много голямо значение остава факторът инфраструктура в района, като например близост на метростанция и спирки на градски транспорт, наличие на детски градини и училища, паркове и болнични заведения. Това, което мога да обобщя по отношение на търсенето на имоти ново строителство, независимо от ценовия сегмент, е, че купувачите очакват и изискват все по-качествено завършен продукт/имот.

- Вие работите като ексклузивен консултант по редица впечатляващи проекти, може ли да припомните накратко за някои от тях?

- Жилищен комплекс Nido Residence в "Красно село" е още един от проектите в портфолиото на "КМВ Пропърти Мениджмънт", с който се гордеем. Строителството се изпълнява по график и до началото на есента трябва да бъде завършен грубият строеж и на двете сгради. Дори на този начален етап успяхме да реализираме продажби на 25% от имотите в проекта.

Новото, което може да споделим за комплекс Verdant в "Кръстова вада", е, че до месец ще обявим в продажба имотите от сграда 3 в проекта. Към момента се реализира строителството на сграда 4 и вече по-голяма част от апартаментите в нея са продадени.

За клиентите, търсещи имот в "Овча купел", в близост до метростанция и до Нов български университет, можем да предложим разнообразни по вид и площ апартаменти в новострояща се жилищна сграда "Върбите" - ново предложение от "КМВ Пропърти Мениджмънт". Това е трети пореден проект на инвеститор, на който сме консултант по продажбите и гарантираме за високото качество на изпълнение и завършване на сградата в определения срок.

Жилищна сграда Sofia в кв. "Изток" - Перник, е друг проект, на който сме консултант по продажбите и за който мога да споделя, че се радва на голям интерес от купувачи. Отчитаме тенденция, че част от клиентите са млади хора, живеещи и работещи в столицата, които избират да закупят имот в Перник поради оптималното съотношение цена - качество на имотите. Цените на имотите са все още доста под средните за столицата, а близостта и транспортната достъпност на Перник до центъра на София ще го оформят като възможна достъпна алтернатива за собствен имот. Тепърва очаквам пазарът на недвижими имоти в Перник да се движи във възходяща посока.

Освен мащабните проекти, в които предлагаме имоти в средния ценови сегмент, имаме и няколко предложения за бутикови сгради в кв. "Драгалевци" – Kubika и Zograf, и сграда само с пет апартамента в най-предпочитаната част на кв. "Изгрев" на ул. "Латинка". Всяка от тези сгради се отличава с модерна архитектура, най-висок клас на заложените материали при изпълнението и с внимание към функционалността на помещенията в имотите.

Вижте cтaтиятa в бpoй 1/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT

Обратно нагоре ↑