Сгради

К-55, жк "Чайка", Варна

Атанас Костурков, "Комфорт": Koнцeпциятa нa К-55 e вдъxнoвeнa oт динaмичнитe нyжди нa cъвpeмeнния чoвeĸ

Атанас Костурков, управител, "Комфорт" ООД

Проектът К-55 е отличен с първа награда в Национален конкурс "Сграда на годината" 2023 - категория "Жилищни сгради над 10000 кв. м РЗП"

Пренасяме се на морския бряг във Варна, където виждаме емблематичната луксозна жилищна сграда К-55. Тя е разположена на пешеходно разстояние от Морската градина, Двореца на културата и спорта и Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“. 

Инвеститор и строител на сградата е фирма „Комфорт“ ООД – компания с тридесет и четири годишна история, специализирана в областите инвестиции, проектиране и строителство.

Всеки, докоснал се до страстта на професионалистите от „Комфорт“ ООД, е осъзнал тайната на успеха, събрана в думата „любов“. Любовта към служителите, любовта към работата и желанието за развитие. Управителят Атанас Костурков споделя, че тайната на успеха е в чувството за равенство между всички, както и страстта към работата. Зa 34-гoдишнaтa дeйнocт нa строителна фирма „Комфорт“ мoжe c пълнo ocнoвaниe дa ce дaдaт oпpeдeлeниятa пpoфecиoнaлизъм, ĸopeĸтнocт и дoвepиe.

Проект: К-55
Локация: Варна, ул. "Н. Вапцаров"
Инвеститор: ТСК ЕООД
Строител: "Комфорт" ООД
Архитект: "Проспектум студио", проф. aрх. Георгий Станишев
Площ УПИ: 3606.00 кв.м
РЗП на и над терен: 18 011 кв.м
КК на Блок 3: 108 м (височина 55.5 м)
Брой апартаменти: 122
Брой/РЗП офиси: 2/1301.05 кв.м
Брой/РЗП магазини: 5/1079.74 кв.м

- Г-н Костурков, поздравления за К-55 - поредният знаков за Варна проект на "Комфорт", отличен в Национален конкурс "Сграда на годината" 2023 - категория „Жилищни сгради и комплекси с РЗП над 10 000 кв.м"! Какво е вашето удовлетворение от екипната работа, реализацията на проекта и постигнатото?

- Когато направихме първата копка на К-55 на 12.09.2019 година, знаех, че започваме работа по един красив, функционален и много интересен строителен обект. От самото начало бяхме наясно, че няма просто да построим поредната сграда, а ще превърнем К-55 в пространство, което започва живота си в юбилейната за нашата компания 30-а година, но ще бъде един от символите на името "Комфорт" много следващи десетилетия.

Към днешна дата аз и целият колектив сме изключително удовлетворени и щастливи от постигнатия резултат. Благодарни сме за признанието, за усърдната работа и страстта, която всеки от "Комфорт" ООД вложи в работата си.

- Критериите на съвременните обитатели на жилища са все по-високи - с какви архитектурни и функционални решения отговаряте на техните изисквания? Каква е добавената стойност на архитектурата и дизайна?

- През последните години наблюдаваме тенденция да се търсят предимно двустайни жилища на добра локация. Затова и тези два критерия бяха ключови в изграждането на К-55 - локация и добри параметри на жилищата. Клиентите искат нещо ново, модерно и различно. Визията на сградата е много важен фактор. Живеем в модерни времена, в които технологичните решения са напреднали и можем да си позволим интересна и невиждана архитектура и фасада на нашите проекти.

1 / 2

2 / 2

- Жилищата отдавна не са само покрив над главата. Кои са технологичните и строителните решения, които осигуряват висок комфорт на обитаване и с които се гордеете най-много?

- Едно от най-впечатляващите технологични решения е взаимно пресичащите се тела.

Основното предизвикателство за конструкцията е прехвърлянето на значителни подпорни разстояния, натоварени с пет етажни части от сградата. Върху тези „окачени фундаментни плочи“ стъпват колоните с мрежа.

Също така сградата е богато озеленена и вертикално, по фасадните й повърхности.

- К-55 е разположена в един знаков за Варна район - жк "Чайка". Как такава висококачествена сграда променя средата и профила на района?

- Надяваме се К-55 да въздейства естетически върху минувачите и да се вписва в средата. Постарахме се визията да бъде иновативна. Образът на сградата се формира като хибрид между няколко архитектурни теми, които резонират с модернизма на жк "Чайка". Вдъхновени бяхме от архитектурните решения на арх. Георгий Станишев, които се опитахме да пренесем в нашата градска среда.

- Комфортът на обитаване все повече зависи от средата на обитаване. Как градският контекст отговаря на различните потребности на модерния обитател?

- Koнцeпциятa нa жилищен комплекс К-55 e вдъxнoвeнa oт идeятa зa cъздaвaнe нa мяcтo, ĸoeтo oтгoвapя нa динaмичнитe нyжди нa cъвpeмeнния чoвeĸ. Инвестицията е отговор на потребителското търсене на обитаване в модерна среда и с възможност да се ползва най-изискуемата характеристика на варненското жилище - поглед към морето. Сградата посреща нуждите на клиенти от средната и високата класа, като им осигурява оригинална архитектура, създава усещането за идентичност с мястото и е реализирана с високо ниво дизайнерски решения, материали и технологии.

- Жилищният сектор е най-горещият в момента - какво изисква пазарът и какви са вашите прогнози?

- Очакваме стабилизиране на икономиките през втората половина на годината, но ефектът ще се усети със закъснение на имотните пазари. Пред купувачите ще има повече възможности за избор, но не очаквам спад на цените, поне на този етап. Това ще бъде една стабилна година, в която участниците на пазара ще си дадат време за размисъл, като по-голямо активизиране ще има през второто полугодие на 2023.

- През 2024 г. "Комфорт" ще отбележи 35 години от нейното създаване - каква е равносметката и вашата оценка за развитието на компанията?

- През всички 35 години сме преминали през много кризи и перипетии, в които се адаптирахме и успешно продължавахме дейността си. Нашето най-голямо признание е отношението на инвеститорите и клиентите. Когато един инвеститор идва при нас втори и трети път, това е показателно. Да доставяме удовлетворение и радост у тях е основната ни цел.

Зад гърба на фирмата остават над 1000 обекта, разположени в цялата страна. По-емблематичните от тях са: Paradise center в гр. София, Grand Mall в гр. Варна, хотел „Димят“ - гр. Варна, хотел "Мусала" - гр. Варна, хотелски комплекс Sunrise - Обзор, бутикова жилищна сграда К-Residence в гр. Варна, „Аквахаус Термал и Бийч“ в категория атракционни сгради в курортен комплекс Св. св. Константин и Елена, GK Residence гр. София, в гр. Шумен - нощен бар и зимна градина, ресторант "Риголето" и градското казино.

- С поглед в бъдещето - какви са приоритетите на "Комфорт" и компаниите от групата? Какви са проектите, по които работите в момента, и перспективите за развитие?- За предстоящите години пoдгoтвямe cтpoитeлcтвoтo нa няĸoлĸo cгpaди в гр. Варна с РЗП над 100 000 кв.м. Щe ce пocтapaeм дa изнeнaдaмe ĸлиeнтитe c няĸoи нoвocти, ĸoитo дoпpинacят зa пo-виcoĸo ĸaчecтвo нa живoт.

Фотограф: Диан Станчев

Проф. арх. Георгий Станишев, "Проспектум студио"

Проф. арх. Георгий Станишев, "Проспектум студио": К-55 осигурява оригинална архитектура с високо ниво комфорт, дизайнерски решения и технологии

Сграда К-55 се намира във Варна на ул. "Н. Вапцаров", която разграничава жилищния комплекс "Чайка" от по-традиционната част на града. Инвестицията отразява както жилищните нужди, така и потребностите от обществено обслужване в район със значителен човекопоток, осигуряван от жк "Чайка" и жителите му. Наименованието на сградата идентифицира два компонента – инвеститора "Комфорт" и височината на сградата 55 метра.

Теренът е с трапецовидна конфигурация и с лек наклон на изток, към морето.

Сградата е разработена като композиция от 3 архитектурни тела,

поставени едно върху друго и свързани в една структура. Всяко от тези тела е успоредно на една от трите страни на границите на имота. В резултат се образува вътрешно пространство - двор-площад, отворен навън с два пробива, преместени с части от сградата. Единият пробив е с дъно на кота 0.00, другият пробив създава площадка, достъпна за живеещите в сградата на петия ѝ етаж. Резултат от сглобяването на архитектурните блокове, този пробив функционира като един „прозорец“, обърнат към центъра на града. От улицата "Н. Вапцаров" към срещуположния край на парцела обемите стъпаловидно нарастват във височина, свързвайки двата различни мащаба: този на непосредствено прилежащото улично пространство и този на града.

Комплексът се състои от няколко функционални части:

„Магазини и офиси“, „Ателиета за индивидуална творческа дейност“ и „Апартаменти“. Тези функционални части се обслужват от развита на две нива подземна част, включваща паркинги за 130 автомобила, технологични пространства и транспортни комуникации. Общественото обслужване е насочено не само към жителите на сградата, но и към живеещите в съседния жк "Чайка", в който преобладават жилищни функции. Независимо от сложната композиция от блокове, К-55 се обслужва само от 4 вертикални комуникационни ядра със стълбищни клетки и асансьори, на които са нанизани обемите на сградата.

Хибридното пространство

е една нова архитектурна типология. В нея се  смесват не само функциите и предназначенията, не само типологиите на модерното и традиционното, но и мащабите на различните  видове пространства: частното и публичното, кварталното и градското. Този подход позволи да се градират мащабите на композицията, започвайки от най-ниската й част, към улицата "Н. Вапцаров", към срещуположния край на отворения квартал в южна посока, като обемите стъпаловидно нарастват във височина, свързвайки двата различни мащаба: този на улично пространство и този на вертикалата, видима от всяка точка на града. Сградата е озеленена с дървесна растителност както в хоризонталните й части (системата  Sky Green), така и по вертикала. Дървета са разположени по С-З фасади на сградата в двуетажни ниши, образувайки зелен слой пред прозорците и балконите на апартаментите 

1 / 3

Фотограф: Диан Станчев

2 / 3

Фотограф: Диан Станчев

3 / 3

Фотограф: Диан Станчев

Инженерни решения и технологии

Сградата е проектирана и изпълнена с безгредова стоманобетонна конструкция. Основното предизвикателство за конструкцията е прехвърлянето на значителни подпорни разстояния, натоварени с пет етажни части от сградата: веднъж на височина 17.00 м, и втори път на височина 32.00 м. За тази цел  стоманобетонни плочи с V-образно сечение и с дебелина от около 100 см, подобни на мостови конструкции, преминават над отвори с размери от 9 до 24 м и с височина от 15 м. Това изиска преразпределяне на вертикалните щрангове, като ВК и ел. комуникациите се ретранслират чрез бетонни канали в окачените фундаменти. Външните климатични тела са компактно групирани във вертикални кутии, затворени с вентилируеми повърхности от просечена алуминиева ламарина.

Обратно нагоре ↑