Продукти и технологии

Иван Русев, изп. директор, „Saint-Gobain България“: Устойчивото строителство е безспорен процес от първа необходимост

Иван Русев, изп. директор, „Saint-Gobain България“

Вижте cтaтиятa в бpoй 3/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT

От 1 януари 2024 г. Иван Русев заема длъжността изпълнителен директор на „Сен-Гобен България“ ЕООД. Той е част от групата Saint-Gobain от близо 10 години, като през това време е заемал различни ръководни позиции в България и Европа.

Преди да се присъедини към компанията, е работил във финансовия и банковия сектор. Бил е част от водещи международни компании в сектора.

Завършил е 9 ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" в София, след това Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и Universite de Lille, специалност мениджмънт. Има магистърска степен по финанси от EDHEC Business School Франция. Притежава сертификат за придобита квалификация АССА (The Association of Chartered Certified Accountants - ACCA). Владее английски, френски и гръцки език.

- Концернът Saint-Gobain е на повече от 350 години и е добре познат на световния и българския пазар. Бихте ли ни разказали какво ново се случва в компанията и как виждате развитието й през следващите години?

- Да, наистина е така. Историята на компанията стартира в далечната 1665, като през всички тези години тя никога не е спирала да се развива. Това е и причината Saint-Gobain да е сред топ 100 на най-иновативните компании в света. Ние сме убедени в необходимостта от развитие на устойчивото строителство. Изправени пред предизвикателствата на климатични и демографски проблеми и опазването на ресурсите, Saint-Gobain стартира Обсерватория за устойчиво строителство. Иницииранa през 2023 г. в 10 държави, тя публикува регулярно своя барометър, който се основава на проучване между професионалисти, студенти, избрани представители и асоциации, членове от 22 държави. Целта на този барометър е да се измерва напредъкът и да се идентифицират областите на действие, върху които да се фокусират усилията и да се създадат стратегически планове за справяне със съвременните предизвикателства.

В Saint-Gobain се стараем да разработваме сега решенията, които ще са необходими на сектора след поне няколко години. Например секторът реновиране дълго време е бил пренебрегван в полза на новото строителство. Необходимостта от ускоряване на енергийното обновяване при липса на споделена глобална визия за нейното изпълнение е предизвикателство, с което сме готови да се справим. Нашите развойни центрове непрестанно са в процес на разработване на нови системи за топлоизолация, в това число системи за нулево енергийни къщи, олекотени конструкции, напълно рециклируеми системи и др.

Бързото развитие на градовете води неизбежно до необходимост от нови жилищни и обществени сгради. Адаптиране и устойчивост - това са целите, към които се стремим. Устойчивото строителство все още се разглежда до голяма степен от гледна точка на смекчаване на изменението на климата. Но проблемът с прехода в сектора също включва адаптация и устойчивост. За нас е важно да можем да предложим иновативни системи и продукти, които, от една страна, да улесняват нашите партньори, а от друга, трябва да бъдат устойчиви във времето, да имат минимален въглероден отпечатък и да могат да бъдат прилагани в различни сфери на строителството, осигурявайки на своите бъдещи ползватели оптимална интериорна среда с необходимото ниво на топлинен, визуален и акустичен комфорт.

 

1 / 2

2 / 2

- Екологията, енергийната ефективност, пестенето на ресурси, продукти без вредни емисии, високата ефективност и рециклирането са ключови в съвременния свят - какво е мястото на тези световни приоритети във вашата работа?

- Вече загатнах отговора на този въпрос в отговора на предишния. Тези приоритети са ключови за Saint-Gobain. Благодарение на нашите системни решения ние се стремим да постигнем:

- Декарбонизирани домове

- Повече производителност с по-малко ресурси

- По-добър живот за всички.

Ние залагаме на 4 стратегически иновационни приоритета:

1. Процеси и решения за преход към въглеродна неутралност

2. Решения за минимализиране на използването на природни ресурси

3. Олекотени строителни системи

4. Материали и решения за разработка на нови пазари, в това число дигитализация на сектора.

Повечето от нашите продукти имат EPD сертификат, т.е. екологична продуктова декларация. Този документ удостоверява въздействието на продукта върху околната среда, от добива на суровини за производството му до неговото разрушаване.

- Saint-Gobain, Rigips, Isover, Weber, Ecophon и Eurocoustic са само някои от добре познатите марки в цял свят и в България. Какво е тяхното позициониране в България в съответните направления и какво предстои?

- Ние се гордеем с това, че можем да предложим на нашите партньори не просто строителни материали, а цялостни решения за техните проекти. Заедно със Saint-Gobain Glass осигуряваме системи за съвременно строителство от основите до покрива, независимо дали става въпрос за еднофамилна къща или за модерна офис сграда, притежаваща LEED или BREEAM сертификат. Всяка от нашите марки допълва другата, това е едно от преимуществата на Saint-Gobain.

Колкото до това какво предстои, както казах, нашите развойни центрове са в непрекъснат процес да предоставят продуктите и системите на бъдещето днес, за да осигурим устойчивост и производителност за нашите клиенти. Всеки четвърти продукт, който предлагаме днес, не е съществувал преди 5 години. Предстоят ни много нови неща, по-комфортни за работа лепила за плочки, иновативни плоскости за сухо строителство, фасадни системи, разработени да отговорят на най-новите европейски стандарти, и много други. Ние разработваме решения, които ускоряват строителството: материали, които са лесни за обработка и монтаж, интегрирани системи за различни видове конструкции и продукти за сглобяема и модулна конструкция.

- Как оценявате развитието на строително-инвестиционния сектор в България през последните години? Отразиха ли се върху вашата работа флуктуациите в цените на строителните материали и системи в България?

- Развитието на строително-инвестиционния сектор в България през последните години следва тенденциите, които се наблюдават в цяла Източна Европа, като към тях се добавят специфики/фактори, произхождащи от текущата политическа и икономическа ситуация в страната.

В целия регион на Източна Европа се наблюдава бурно развитие на строителството в резултат от стремежа на хората и компаниите да подобрят средата, в която живеят или работят. Ръстът на доходите в последните години направи ползвателите на жилищни и офис площи по-взискателни, което доведе до много нови проекти, тъй като голяма част съществуващите сгради вече не отговарят на търсените критерии. Инвеститорите започнаха да залагат на все по-качествени строителни материали, като вярвам, че тази тенденция не само ще се запази, но и задълбочи, тъй като България все още наваксва в тази област спрямо страните от Централна и Западна Европа. В допълнение към това смятам, че положително влияние върху сектора оказват както лихвените нива, които стимулират инвестиции в недвижими имоти, така и очакванията, свързани с приемането на България в еврозоната.

Друг фактор, допринасящ за развитието на сектора, са завишените изисквания, свързани с топлоизолационните характеристики на сградите. Крайните потребители станаха по-информирани, в резултат на което по-склонни да инвестират повече в проекти с по-добри топло- и звукоизолационни параметри. Това доведе до тенденцията инверторите да залагат повече на материали и решения, отговарящи на тези критерии. Все повече хора се интересуват и от състава на материалите. Естествен гипс, каменна или стъклена вата, камък, дърво, стъкло - наблюдава се тенденция към избора на естествени материали.

Що се отнася до флуктуациите на цените на строителните материали, не смятам, че те имаха съществено отражение върху нашия бизнес в България, защото нашите цени следваха развитието на ценовите нива на нашите доставчици. В този смисъл ние се придържахме към ценови нива, отговарящи на текущото пазарно състояние, релевантно за сектора.

- Какви са продуктовите иновации, които въвеждате и с които се гордеете?

- Новото поколение сгради изискват по-задълбочен поглед още в момента на проектирането им. Затова ние създадохме нов стандарт за проектиране, наречен Multi Comfort. Базира се на концепцията за пасивна къща, но е доста по разширен, като включва изисквания за акустичния комфорт, естетика, достатъчно естествена светлина, топлинен комфорт и качествен вътрешен въздух. Това предполага и разработването на иновативни материали, с които да се постигне този комфорт. Стремим се винаги да предлагаме на нашите партньори продукти, които не само да им осигуряват перфектно качество на крайния продукт, но да им спестят време и да са лесни за приложение. Последните системи, които представихме на нашия пазар, са полиуретанови покрития на водна основа, системи за зелени покриви, олекотени вентилируеми фасади.

1 / 2

2 / 2

- Наред с всички основни функционални и ценови предимства каква е добавената стойност на продуктите на Saint-Gobain?

- Аз вече споменах, най-голямата добавена стойност на нашите продукти е, че те са част от цялостни системи. За всички наши партньори от архитектите до строителните компании е голямо улеснение, когато изграждат един SPA център например, да имат готови цялостни решения. Трябва да се изградят преградните стени, разбира се, нашите системи включват всичко от специализираните профили и плоскости през топло- и звукоизолацията, хидроизолацията и конкретните лепила в зависимост от финишното покритие.

- Техническата помощ и съдействието са изключително ценни за съвременните клиенти?

- Най-високото качество и професионалната техническа поддръжка са нещо естествено за нас. Но ние искаме да отидем крачка напред, за да допринесем за благосъстоянието на хората и нашата планета. Още повече когато от нашите материали се създават нови домове, квартали и цели градове. Тези аспекти са от решаващо значение за нас. Създадохме „Saint-Gobain Академия“, в която провеждаме различни обучения. А в допълнение - за улеснение почти всички процеси са дигитализирани - от завеждането на рекламации и мостри до следенето на гаранционните обекти. Всичко това са облачни услуги с цел да можем да реагираме в най-кратки срокове и винаги да сме от полза на нашите партньори.

- Грижата за работници и служители е особено показателна за репутацията на една компания - вие сте най-добър работодател в световен мащаб!

- Saint-Gobain за 9-а поредна година е най-добър работодател в световен мащаб, но за нас с по-голяма важност е, че сме най-добър работодател и за Източна Европа. Наистина се гордеем с всички служители, които създават такава страхотна фирмена култура. Тази награда е резултат от дългогодишната работа. Позицията на страхотен работодател се потвърждава не само от този сертификат, но и от отговорите на служителите в проучването на удовлетвореността, което провеждаме всяка година. То се прави за нас от IPSOS и в него участваха повече от 8000 служители, а 89% от тях казаха, че са горди, че работят в Saint-Gobain, а 86% биха ни препоръчали като добър работодател.

Вижте cтaтиятa в бpoй 3/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT

Обратно нагоре ↑