Сгради

HYATT в България: Комфорт, сигурност и фантастично изживяване

Споделяне

Желанието на хората да пътуват и да се срещат е по-голямо от всякога

Волфганг Пачула, генерален мениджър, Hyatt Regency Sofia

Волфганг Пачула е новият генерален мениджър на Hyatt Regency Sofia. Родом от Германия, той има богат опит в хотелиерския мениджмънт с предишни ръководни позиции в дестинации като Танзания, Азербайджан, ОАЕ и Русия.

Г-н Пачула завършва Steigenberger Academy, едно от водещите училища за хотелиерство в Германия, със стаж в известния хотел Koenigshof в Мюнхен. След като се дипломира през 2000 г., той се присъединява към Front Office отдела в Park Hyatt Hamburg. Следвайки страстта си към ските, скоро се премества в Kempinski Grand Hotel des Bains в Сейнт Мориц, прекарвайки там 5 години и израствайки до позицията старши мениджър продажби в leisure сегмента със специалност пазарите от ОНД. През 2006 г. получава първата си позиция извън Европа в Аджман, ОАЕ. В Kempinski Hotel Ajman той развива кариерата си в продажбите и маркетинга в продължение на две години, преди да се релокира през 2008 г. като директор продажби в хотел Kilimanjaro Kempinski в Дар ес Салаам, Танзания. Година по-късно той заема и позицията директор продажби и маркетинг в новооткрития Bilila Lodge Kempinski в националния парк Серенгети. През 2010 г. хотелът се присъединява към бранда Hyatt, а Пачула поема водеща роля в "Операции" като директор "Стаи". През 2012 г. се премества от Танзания в Баку, Азербайджан, като директор "Стаи" в Park Hyatt Baku и Hyatt Regency Baku. След две години е назначен за оперативен директор при откриването на Hyatt Regency Dubai Creek Heights, ключов хотел в ОАЕ. Оттам той преминава към първата си длъжност на генерален мениджър през 2019 г. в Hyatt Regency Sochi в Русия.

В България г-н Пачула ще отговаря както за Hyatt Regency Sofia, така и за Hyatt Regency Pravets Resort, чието откриване предстои.

1 / 1

Hyatt Regency Dubai Creek Heights

- Г-н Пачула, поздравления за новата ви позиция като генерален мениджър на Hyatt в България! Какви са първите ви приоритети?

- Благодаря ви. Страхотно е да съм тук! Първият ми приоритет на новата позиция е да опозная екипа си. Искам да разбера правилно техните нужди, възгледи и идеи. В същото време искам да науча всичко за местния пазар и водещите тенденции в хотелиерството в София. Не на последно място - да се запозная с възможно най-много бизнес партньори и гости на Hyatt Regency Sofia.

- Имате богат опит от източни държави - Русия, Азербайджан, ОАЕ - какви бяха вашите очаквания преди пристигането ви в България?

- Бях чувал много за страната от свои колеги и приятели. След като разбрах, че София ще бъде новият ми дом, направих своето проучване и научих повече за богатата история, красивата природа, страхотния климат и много дружелюбните хора. С това очакванията ми вече бяха високи и засега с радост мога да кажа, че тези очаквания се оправдаха. Ако има нещо, на което досегашният ми опит ме е научил, то е, че всяка дестинация има своя потенциал, просто трябва да си достатъчно отворен, за да го видиш и използваш правилно.

Hyatt Regency Sofia

- В резултат на вашите наблюдения и експертиза какви са непосредствените последствия от пандемията и постпандемичните развития в хоспиталити сектора?

- Туристическата индустрия със сигурност бе една от най-засегнатите, но както сме виждали в миналото с предишни кризи, тя е и устойчива сфера, която се е възстановявала след много трудни моменти. С въвеждането на локдауни, забрани за пътуване, домашен офис и множество ограничения бизнес нивата спаднаха драстично в сравнение с предходните години. В резултат на това изгубихме много квалифицирани служители, които се насочиха към други сфери на работа. Сега трябва да търсим нови начини за привличане и задържане на таланти и повишаване на конкурентоспособността на бранша. Добрата новина е, че секторът се възстановява със стабилни темпове и с нетърпение очакваме в много близко бъдеще да се върнем към нивата отпреди пандемията.

- Какво е присъствието на Hyatt Hotels в региона?

- С Hyatt Regency в столицата София се присъедини към Атина, Солун, Истанбул и Белград, където брандът има силно присъствие от години. Разширяването в ключови нови локации е един от приоритетите на Hyatt и отварянето на първия хотел от веригата в България бе дългоочакван успех за компанията.

- Как можете да коментирате развитието на Hyatt Regency в София и основните изводи от неговата експлоатация до момента?

- След по-малко от две години работа, и то в такива трудни времена, Hyatt Regency Sofia успя да се утвърди като един от водещите петзвездни хотели в София. За много кратък период хотелът се превърна в предпочитан избор както по отношение на корпоративните пътувания, така и за провеждането на мероприятия и развлекателен туризъм. Въпреки всички трудности имаме много силна оперативна база благодарение на отдадения екип, който работи неуморно през последните няколко години. Сега това ни позволява постоянно да се развиваме и подобряваме услугите, които предлагаме на нашите гости.

1 / 2

Hyatt Regency Dares-Salaam, Танзания

2 / 2

Hyatt Regency Сочи, Русия

- Какви са основните потребности и изисквания на гостите на хотел от най-висока класа и как отговаряте на тях в Hyatt Hotels?

- Освен необходимите удобства и услуги, които гостите очакват във всеки петзвезден хотел, личният подход и отношение са това, което създава усещане за гостоприемство и принадлежност. В нашия забързан и сложен свят това е, което ни различава от останалите. В Hyatt правим всичко по силите си, за да помогнем на нашите гости да се чувстват възможно най-комфортно по време на своето пътуване. Сигурността, че винаги сме там, за да им съдействаме, да предложим персонализирана помощ или да предоставим нашия опит, им дава спокойствие, което не могат да намерят никъде другаде.

През последните две години също виждаме, че повече от всякога чистотата е основен приоритет. Ръководен от нашата мисия да предоставяме най-добрата грижа и от над 60-годишния ни опит в хотелиерството от световна класа, Hyatt следва строги протоколи за безопасност и чистота. Хотелите на Hyatt по целия свят продължават да предприемат предпазни мерки, за да гарантират здравето и безопасността на нашите гости, партньори и колеги.

- Следващият проект с бранда Hyatt се подготвя в Правец - какво да очакваме?

- За нас е голямо удоволствие да видим как присъствието на Hyatt в България расте с предстоящото откриване на Hyatt Regency Pravets Resort. След като вече го посетих няколко пъти, мога да потвърдя, че това е прекрасна дестинация с голям потенциал. Все още е твърде рано да коментираме в подробности, но сме уверени, че ще бъде ценно допълнение към семейството на Hyatt и фантастично изживяване за нашите гости.

- Какви са ключовите фактори за хотелско-туристическия сектор през 2022 и 2023 г.?

- Основният въпрос сега е дали положителната тенденция, която наблюдаваме в момента, ще продължи и доведе до така необходимата стабилност в нашата индустрия. Нека имаме предвид обаче, че средата около нас е много крехка, било то поради геополитически причини или потенциална нова вълна на COVID-19.

Въпреки това, ако настоящата тенденция се запази, туристическото търсене ще продължи да нараства – желанието на хората да пътуват и да се срещат е по-голямо от всякога. Жизненоважно е да се подготвим за дългоочакваното възстановяване в сектора, като оформяме нашите стратегии според прогнози, основани на логика, опит и отлично разбиране на нуждите на нашите гости.

HYATT Regency Pravets Resort

Проектантски екип на архитектурно студио ВАМОС

Проектантски екип на архитектурно студио ВАМОС, ръководител проект: арх. Деян Дечев, водещи проектанти: арх. Николай Симеонов, арх. Ивко Станев, проектанти: арх. Йордан Милков, арх. Виктория Караджова, арх. Нона Славова, арх. Теньо Тодев, арх. Мартин Радев, арх. Христо Христов, арх. Андрей Андреев, инт. дизайнер Анна-Мария Табакова, инт. дизайнер Анна Чакърова

Баланс между утвърдената традиция и стандартите и подхода на голямата международна хотелска верига

За времето на неговото изграждане комплексът в Правец представлява едно доста амбициозно начинание от архитектурна и урбанистична гледна точка. Инвеститорите от "Тера Тур Сервиз" ЕООД с дългогодишни последователни усилия и инвестиции успяха да го изградят и утвърдят като знакова туристическа дестинация под бранда RIU.

Комплексът притежава благоприятни дадености като географска близост до София, първокласна пътна връзка, поддържано голф игрище на световно ниво, прекрасна природа и климат. Дестинацията е утвърдена за любители на кулинарните изживявания, притежава развит конферентен блок към хотела и прилежаща зона с жилищни сгради и еднофамилни къщи. Комплексът предлага множество възможности за спорт, разходки, басейни, ловно стопанство в близост, не на последно място качествена „регионална“ архитектура и устройствено планиране.

Ако трябва да обобщим:

професионално замислен, изграден и поддържан ваканционен и конферентен комплекс от висока категория сред природата на 40 минути път от центъра на София.

След ковид пандемията и години на интензивна експлоатация собствениците имат планове за развитие, които включват ребрандиране на хотела с марката Hyatt Regency, основно обновяване на сградата и околните пространства, развитие на територията с експозиция „България на длан“.

Предполагам, че интересът на "Хаят" към проекта е предизвикан от успешното отваряне на софийския едноименен хотел, както и гореизброените предимства на комплекса.

Към днешна дата хотелът вече е затворен за ремонт, като е планирано да отвори отново под марката Hyatt Regency, но с добавка Resort, така че, както личи и в името, основната разлика е, че в София обектът е градски, а този в Правец - ваканционен.

Заданието за проектиране на оператора изисква пълно обновяване и съдържа сериозен обем документи, свързани с технически, естетически и функционални изисквания.

Характерно за "Хаят", специално внимание е отделено на сигурността и безопасността на гостите и служителите, изисквания към материали, екологични норми и технологии, интелигентно автоматизирано управление на инсталациите и процесите в целия комплекс.

Ако оставим настрана техническата част, основната концепция на проекта е да се запазят и обновят основните характеристики на комплекса, като бъдат надградени с глобалните стандарти за качество на обслужване и в крайна сметка ново вълнуващо и приятно преживяване на гостите.

Тук виждам нашата отговорност като проектанти да намерим баланса между утвърдената вече традиция и дългогодишна клиентела на "Тера Тур Сервиз" ЕООД и стандартите и подхода на голямата международна хотелска верига.

В този проект екипът на ВАМОС е ангажиран да изработи проектите по части "Архитектура" и "Интериор", Gorgeous Group – Роби Барч – концепция за заведения за хранене, АВА-М - технология кухни, ТЕЛЕЛИНК – силно- и слаботокови инсталации и BMS, ТОПЛИК – ОВК, ВиК, инж. Полин Михайлов консултира по част конструкции.

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

По отношение на функциите и дизайна,

изискванията на оператора за такъв тип обекти най-общо са:

Да се спазва основната философия на веригата за преливащи (флуидни) пространства.

Да се избере и спази една от четирите основни цветови гами за бранда, като се приложи и адаптира за конкретния проект заедно с изискванията за ергономия и удобство.

Да се изяви ваканционният характер на хотела, като се подчертае в проектното решение усещането за природа, почивка и забавление, да се избягват „мрачни“ и „бизнес“ внушения в интериорните решения.

Да се интегрират в съществуващите функционални зони специфични и отличителни за Hyatt Regency елементи, например Marketplace - комбинация между бар и магазин, Booths - сепарета за един или двама души за провеждане на необезпокоявани телефонни разговори или срещи в тесен кръг в конферентния блок, make space – обособена сепарирана зона около лоби бара с communal table – голяма маса, с изводи за техника – за желаещите да поработят, докато пият кафе.

Да се осигури безконфликтна „циркулация“ с разделяне на потоците на клиенти и персонал.

Получихме от Gorgeous Group и подробно разработено проучване и задание, одобрено от "Тера Тур Сервиз" ЕООД и "Хаят", с насоки за интериорния дизайн, технологията на хранене, менюто и атмосферата, която трябва да се постигне в отделните заведения за хранене.

Специално внимание е отделено на интериорното осветление (светлинен дизайн).

В конкретния случай става въпрос за реконструкция и е наложително да се съобразяваме с даденостите на хотела. За наша радост

сградата е добре скроена и не се налагат съществени строителни и конструктивни промени

за адаптирането ѝ към изискванията на "Хаят". Промените се изразяват основно в интериорни решения и адаптиране на обслужващите ѝ помещения за гости във връзка с конкретни специфични изисквания на бранда и осъвременяване по технически причини.

Ще бъде преработен така нареченият Room mix (пропорционалното съотношение на видовете хотелски единици, единични, двойни стаи, студиа, апартаменти).

Основният обем хотелски единици (около 245) запазва конфигурацията и размерите си, тъй като е даденост на сградата. Сградата ще бъде напълно обновена в интериорно отношение.

Ще се подменят: настилки, стенни облицовки, окачени тавани, декоративно и вградено осветление, декоративни елементи, визуална комуникация, подвижно обзавеждане и вградена мебел, интериорни врати, кухненски уреди. Ще бъде подобрена акустиката в цялата сграда за постигане на стандартите на веригата, ще се подменят екстериорните настилки и парково и районно осветление. Фасадата ще бъде наново осветена, почистена и частично ще се подменят дървени облицовки по терасите.

Ще се реконструират SPA барът и Ловният ресторант, основният ресторант и терасата към него ще се сдобият с изцяло обновен дизайн, ще се ремoнтират басейнът и големият SPA център, ще се преоборудва и развие с изцяло нов дизайн детският център, фитнесът ще се преоборудва с последно поколение уреди Technogym.

В конферентния блок

се предвижда също пълна подмяна на материали, обзавеждане и оборудване, като залата на ниво партер (ресторант „Тера“) ще бъде оборудвана с подвижни стенни панели, така че да се превръща в група от модулни малки зали или едно цяло помещениe (еvent venues). Така ще се постигне изискването на веригата за пълнота и гъвкавост на конферентната дейност - голяма (бална) зала на ниво мецанин и няколко малки зали с възможност за свързване.

Залите ще се преработят и надградят за достигане на стандартите на "Хаят" за дизайн, обзавеждане, сигурност, акустика, осветление, озвучаване.

Стаите за гости ще следват настоящите стандарти на веригата с леки отклонения в посока “ваканция и отдих“.

Основна разлика със сегашното положение е, че ще отпаднат ваните в стандартните стаи и ще бъдат заменени от душ кабини. Ваните ще останат в апартаментите и студиата. Ще бъде предоставена високата степен на технологична подсигуреност – съвременно управление на осветление и климатизация в стаята, различни са размерите и височината на леглата, задължителен елемент са и 65-инчовите телевизори.

В интериорните решения сме се стремили да съхраним характера на мястото, като сме запазили някои от характерните съществуващи елементи (полилеи, арковидни портици в интериора, мястото на камината, каменни облицовки и произведения на изкуството). Към това добавяме качествени нови материали като естествени фурнири, камък, съвременна мебел, богати текстурирани текстили, вълнени килими.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Запазени са духът и стилистиката на старата сграда, но са надградени до нови стандарти и ниво на лукс.

Специално внимание е отделено на интериорното осветление (светлинен дизайн) като неделима част от интериорния проект.

По отношение на основните заложени решения по различните части мога да кажа, че целта е една - достигане на стандартите на хотелския оператор.

По част отопление и вентилация се търси понижаване на нивата на шум, подобряване на параметрите на отопление и охлаждане и оптимизация в различните части на сградата според изложението, подобряване на отвеждането на миризми и вентилация на кухни и ресторанти, повишаване на енергийната ефективност посредством интелигентно автоматизирано управление, допълнителни мерки за пожарозащита, наблюдение и контрол на системите.

По част "Водоснабдяване и канализация" се предвижда подобряване на контрола на параметрите и качеството на водата и водните резерви, ремонт и подмяна на елементи от пожарогасителната система и канализацията, монтаж на контролни измервателни и управляващи елементи с цел интеграция на системата в BMS.

По част "Електро" - силно- и слаботокови инсталации, осветление и BMS, GRMS, предстои сериозна работа по привеждане на сградата към стандартите на оператора. Ще бъдат обновени съществуващите елементи на всички системи и изградени нови.

Хотелските стаи ще получат качествено различна функционалност и ниво на управление от гостите с висока степен на удобство, разнообразно осветление, удобни захранвания, датчици за движение, нощно осветление.

За нас това е втори съвместен проект с екипа на Hyatt Design Services и пореден с "Тера Тур Сервиз", с които работим успешно от над 10 години, така че вече имаме изграден начин на работа.

От страна на оператора си партнираме с екип от консултанти по архитектура, дизайн и MEP (технически дисциплини), безопасност и системи за сигурност. При тях всичко е описано в документи, включително и процесите на комуникация и обмен на документи и чертежи в процеса на проектиране, така че се движим по план.

Всяка фаза на проекта се проверява обстойно от тях с основен ангажимент да следят спазването на стандартите на веригата, получаваме съвети и препоръки по всички части на проекта. В края на краищата всичко се одобрява от инвеститора и неговия екип. Всички сме ориентирани към крайния резултат и смятаме, че работата върви добре.

Към момента приключваме фаза работен и интериорен проект, вече текат демонтажни работи и търг за избор на изпълнители. Целта е обновяването да завърши във възможно най-кратък срок.

В проекта сме заложили висококачествени материали и технически решения на различни доставчици и производители. Предстоят търгове за доставки.

1 / 2

2 / 2

Реконструкция на хотел "Правец Голф" в Pravets Resort Golf & SPA в Hyatt Regency Pravets Resort

РЗП: 29 012 кв.м
Инвеститор: "Тера Тур Сервиз" ЕООД
Проект: Архитектурно студио ВАМОС: Ръководител проект: арх. Деян Дечев, водещи проектанти: арх. Николай Симеонов, арх. Ивко Станев, проектанти: арх. Йордан Милков, арх. Виктория Караджова, арх. Нона Славова, арх. Теньо Тодев, арх. Мартин Радев, арх. Христо Христов, инт. дизайнер Анна-Мария Табакова, инт. дизайнер Анна Чакърова

1 / 1

Обратно нагоре ↑