Сгради

Green Office Варна

Георги Динев, Project Manager Green Office

Концепция за качествена нова сграда 

 

- Г-н Динев, може ли да представим Green Office -  иновативен и перспективен проект на входа на морската столица?

- Green Office е идея - проект за мултифункционална бизнес сграда клас А с всички произтичащи от този стандарт най-високи нива на покритие, и отговаря на последните изисквания към офис пространствата, необходими за съвременния корпоративен бизнес. Предвидени са 1000 работни места, които могат да бъдат много гъвкаво организирани в различни самостоятелни зони и модерни площи за работа, достатъчно на брой места за паркиране, зони за хранене и развлечения на служителите.

Проектът е разположен на изключително комуникативна локация – намира се в края на магистрала „Хемус“, където тя се „влива“ в Морската столица, в непосредствена близост до летището и само на 10 минути от центъра на града, което от своя страна я прави и особено удобна за бизнеси с децентрализирано управление, предполагащо често пътуване извън града.

Теренът е 4629 кв.м при застроена площ 2308 кв.м с обща РЗП 24 717 кв.м.

Инвеститор е "Хрисан Груп" ЕООД, проектът е на STARH.

Обединихме се около общата цел да създадем място, което носи усещането, че работата в сградата води до позитивна промяна в живота на хората, работещи там.

Green Office Варна
Инвеститор: "Хрисан Груп" ЕООД
Архитектура: STARH
Функционален тип: Офис сграда (клас А)
Местоположение: Варна
Площ на имот: 4629 кв.м
Застроена площ: 2308 кв.м
Разгъната застроена площ: 24 717 кв.м
Работни места: 1000 бр.

- На какъв етап е реализацията? Каква е възможността за привличане на партньори и съвместна експлоатация?

- До момента са изградени основите на сградата със сутерен, представляващ две подземни нива с около 200 паркоместа и множество складови помещения.

Проектът е послание не само към бъдещи потенциални наематели на площи, но и към потенциални инвеститори, за които би представлявало интерес да станат част от този бизнес модел, в различни гъвкави форми на сътрудничество по пътя към реализацията му.

- Разкажете ни повече за предисторията на проекта и неговата концепция?

- В последно време тенденцията ни показва, че вече има натрупана умора от т.нар. home office, което от своя страна провокира засилващо се желание за завръщане към корпоративната среда. Но не онази, която познавахме допреди 2-3 години.

Офисът няма алтернатива - бизнесът има нужда от идентичност и среда, която да я осигурява, той трябва да се възприема като място, където хората се срещат, общуват, обменят идеи, емоции, визии и ценности, чувстват се свързани, заедно, като по този начин могат да усетят своята корпоративна принадлежност и култура.

Обединихме се около стремежа да създадем една функционална екосистема и модерен технологичен комплекс, които осмислят и придават добавена стойност в ежедневието на всички работещи и оставят у тях чувство на удовлетворение. Идеята беше вдъхновена от древната японската култура и философията ИКИГАЙ – „причината да съществуваш“.

Със своя дизайн проектът поставя нови параметри на архитектура и визия за корпоративен облик, заявявайки строга индивидуалност, послания за развитие и модерен технологичен прогрес.

- Какви потребности на клиентите могат да бъдат задоволени най-ефективно и комфортно с Green Office?

- С Green Office искаме да създадем модерна офис среда, която да отговори на всички нужди на модерния потребител от комплексна работна среда, да му позволи да се чувства комфортно и да е максимално продуктивен и креативен. Предлагаме истинско пълноценно преживяване за наемателите от гледна точка на цялостната вътрешна организация и дизайн, с размити граници между споделено и лично пространство, между работна и домашна обстановка.  Акцентираме върху усещането за висококачествен микроклимат и комфортна работна атмосфера, модерен и функционален офис дизайн. Сградата предлага място за повече колаборация, групови дейности, неформални контакти, релакс зони, Open Space зони - разпределението е гъвкаво и с опции за оформяне на всякакъв тип офис пространство, при необходимост напълно безконтактни зони за служителите.  

Основното послание на проекта е модерност и динамика, повече естествена светлина и зеленина, вътрешни зелени тераси, фасадна функционалност и отлична вентилация и климатизация. Входът с лоби и рецепцията са модерни, светли и функционални. На партерния етаж са разположени зони за спорт и фитнес, за отдих и хранене, с всички възможности за продължаване на работния процес и запазване на синергията между работно място и кът за почивка, различни търговски помещения (банков офис, аптека, мобилен оператор и т.н.). Предвидени са 250 открити и закрити паркоместа и зарядни станции за електромобили.

Здравето и безопасната среда на обитаване са водещи - със строги протоколи за контрол, движение и достъп.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

- Какви са предизвикателствата пред инвеститорите в офис сгради във Варна?

- Забелязахме недоволството на бизнеси и служители от качеството на офисните сгради в града, което ни подтикна към решението да създадем концепция за една модерна и атрактивна офис сграда, която да отговаря на всички изисквания на ЕС за функционалност. В момента предлагането на офис площи във Варна е организирано основно в централната част на града, където възможностите за паркиране са доста ограничени и представляват в голямата си част не напълно успешно преустроени open space търговски и жилищни площи и малки офис сгради от 500 до 1000 кв.м  -  като цяло качеството на предлаганата среда не е най-високото.

Именно липсата на модерна офис среда във Варна е препятствие за много международни компании при решението им за отваряне на офис в града. Това допълнително усложнява икономиката на гр. Варна, която през годините се гради главно на туризма в летните месеци и отправя младите хора към столицата.

Решихме, че трябва да променим тази тенденция и да представим града ни като една атрактивна дестинация за IT фирми и международни компании. Защото има подходящи квалифицирани млади хора, но няма подходящи пространства, където те да работят комфортно, да се социализират и да се развиват.

1 / 2

2 / 2

- Защо проектът се нарича Green Office?

- Името на сградата се роди в процеса на проектиране и е вдъхновено от нейните локация и архитектура. На изключително достъпно и комуникативно място, в непосредствена близост до летище Варна и само на 10 мин. от центъра на града, разположен в зелена паркова среда, Green Office е място, на което, за да почувстваш и усетиш природата, е достатъчно да повдигнеш очи - тя е по всички открити тераси, на всички нива и обгръща цялата сграда.

- Какви са особеностите на офис пазара и търсенето на офиси в момента във Варна, какви са вашите очаквания?

- В последните години Варна започна успешно да излиза от сянката на т.нар. летен капитал и вече се позиционира като водеща дестинация за навлизане на технологични компании, съответно очакванията са за солиден ръст на тази тенденция през следващите години. Най-важното предимство е огромният капитал под формата на приток на млади хора и таланти към Морската столица, като само постоянният брой на чуждестранните студенти е почти 3000 благодарение на добрата свързаност, чудесна образователната инфраструктура, комфортни условия за живот, нови и атрактивни социални пространства.

Концепцията на Green Office - вдъхновена от Икигай

Концепцията на Green Office се базира на създаването на сграда, която е комбинация между работно и жилищно пространство. Разположен точно до "Бизнес парк Варна", Green Office е място, вдъхновено от японската философия Икигай, където малките радости в ежедневието водят до по-пълноценен живот. Място, което носи и усещането, че работата в сградата води до позитивна промяна в живота на хората, работещи там.

За повечето хора намирането на баланс между това, което обичат, това, в което са добри, това, за което могат да бъдат платени, и това, от което светът всъщност се нуждае, е основна цел в ежедневието. Green Office вгражда тази концепция във външните и вътрешните пространства, за да постигне атмосферата, където човек може да задоволи тази потребност.

Чрез използване на елементи на биофилен дизайн и прекия достъп до природа по откритите тераси се осигурява връзката на обитателите с естествената среда, а оттам и подобряването на тяхното усещане за качествен живот на работното място.

Вижте статията в брой 5/2022 на списание ГРАДЪТ в дигитален формат с вградени ИНТЕРАКТИВНИ ВРЪЗКИ и ВИДЕО съдържание

Обратно нагоре ↑