Сгради

Градът там, където не го очаквате

Споделяне

Концепцията BetterPlace Dominican Republic през погледа на архитектурна компания RT Consult

Арх. Радо Тодоров и екипът му  поеха предизвикателството да създадат и реализират цялостна архитектурна концепция за строителство на различни по предназначение и визуален ефект комплекси на площи около 5 000 000 кв. м с необичайното задание –

„да се създаде един нов свят - по -добрият свят“

 Днес възниква пилотния проект BetterPlace Residence, Santiago, намиращ се на живописните зелени склонове на границата между дивата природа и градската среда на около трийсет минути път от сърцето на втория по големина град на острова - Сантиаго де лос Кабаллерос, Доминиканска република,  който заедно с цялата агломерация има над 1 000 000 жители.  Проектът отдава почит на природата, културата, удобството на хората и техните индивидуални предпочитания, местните материали и занаятчийски традиции. BetterPlace Residence, Santiago е “по – доброто“ място за живеене, спорт, отдих, забавление или лечение.

 

Всичко е въпрос на изглед

В този луксозен, но същевременно и органично възникващ комплекс доминантни са изгледите. От всякa различна точка или сграда в комплекса можем да се насладим на прекрасна панорама. Местните жители наричат такова място – поляната на трите слънца. Събужда ви изгрева, огрява денят ви  и се наслаждавате на залеза на слънцето в многото нюанси на зеленото.

Предизвикателство  за екипа на RT Consult

Ние трябваше да се запознаем с местната култура и конкретната среда по време на пандемията от COVID - 19, да потърсим местната строителна традиция и  материали, да открием профила на клиента и неговите желания в динамично променящия се свят. Да съчетаем елементите на градската среда със запазване на достатъчно лично пространство и чувство за безопасност.

BetterPlace Residence - определено не е стереотипен проект от къщи с изглед към джунглата. Ние създадохме дом, усещане, наслада и сигурност въз основа на проста форма , която рядко се среща в природата . Комбинирайки жълто-кафявия цвят на камъка и тъмна естествена дървесина по фасадата, въвеждайки фигуративния елемент на огъня в пейзажа, който е буен, зелен и див. Друг елемент, който помага за размиване на границата между интериора и екстериора е басейнът, който се простира от зоната на верандата в склона на терена.

Сградите съвсем буквално се смесват с дивата среда, благодарение на ниския профил и използваните местни материали.

Характеризиращ се с непретенциозна, модерна фасада, която обгръща спокойно луксозния интериор, домът се „придържа“ към хълма, предлагайки драматични гледки към дивата пророда на района. Проектиран от архитектурна комания RT Consult , жилищния комплекс е създаден, за да пробие всички бариери между открито и закрито, което води до едно уникално пространство за живеене, базирано изцяло на естественото, и което отговаря на най-високите стандарти в жилищното проектиране.

Ситуационното решение

Разположен на 250 000 кв.м терен с 34 отделни парцела, проектът включва 25 еднофамилни къщи, бутиков Спа хотел с ресторант, 4 вили за гости на комплекса , адвенчъри парк на тема „таини“ (местно население живяло на карибските острови), спортни игрища с открит фитнес и балнео център с централен спа хотел и няколко малки обекти, разхвърляни по склона пред него, в гъстата растителност по пътя към езерото. Еднофамилните къщи са пригодени за местния стандарт и начин на живот , затова са проектирирани 3 типа: с 3 ,4 и 5 броя спални отговарящи на индивидуалните изиквания на клиента . Всяка от къщите разполага със самостоятелен „инфинити“ басейн.

Разположението на еднофамилните къщи не е никак случайно, то е съобразено с морфологията на терена, красивите гледки и географското местоположение. В най-стръмните и девствени места от парцела е разположен така наречения “Tainos adventure park” , обграден от палми и тропическа растителност, където човек се пренася векове назад във времето. Разположен в най- горната част на имота малкият бутиков хотел разполага с 30 стаи, ресторант с тераса и спа зона с басейн и зона за пазаруване и услуги, със зашеметяващи гледки.

Достъпът до обектите е от няколко страни, за да бъде осигурено спокойствие на живеещите и пребиваващите. Главният вход разполага с рецепция, шоу рум , предназначен за партньорите на проекта, двуетажна офис сграда. Под нея се намира станция за  зареждане на електрически автомобили. Целият имот разполага както с градски водопровод, така и със самостоятелно водоснабдяване, самостоятелна електро подстанция, високоскоростен интернет и т.н.

Ефектът

Чрез BetterPlace Santiago инвеститорът и архитектурна компания RT Consult се убедихме в една  възможна реализация на финансово успешни проекти, с акцент върху нова политика  на урбанизация:

- избора на необичайни места за строителство и респект към тяхната автентичност

- баланс между модерните технологии, качеството на живот и опазването на природата

- комбинацията от естетика на строителството и икономическия смисъл

Защото  Everyone wants to live in BetterPlace.

Пълният текст - в брой 6 на сп. ГРАДЪТ