Сгради

Gloria Palace Residence: Глътка чист въздух в подножието на Витоша

Разположен в подножието на Витоша, в престижния квартал „Горна баня“, жилищен комплекс Gloria Palace Residence ще бъде готов в рамките на идните 26 месеца, когато ще посрещне своите нови обитатели – тези, за които домът означава съчетание на най-доброто от живота в града и извън него.

Gloria Palace Residence е единственият по рода си градски комплекс от затворен тип, който разполага със собствен СПА център с минерална вода. Разположен в района с най-чист въздух в град София, той предлага не само на комфорт и уют, но и неоценима възможност за пълноценен живот сред природата и в същото време непосредствена близост до удобствата на града.

Това съвсем не е случайно -  заданието към архитектите е да проектират не просто един красив и функционален комплекс, а среда за живот, която да предостави възможност за създаване на  community между обитателите благодарение на всички предложени удобства. Основните изисквания, заложени още по време на градоустройствените процедури, спазването на които е съблюдавано при изпълнение на всички етапи на комплекса, включват: голямо отстояние между  сградите; нисък процент застроена площ – 21%; залесяване с богата растителност; нисък процент общи части; правилни и изчистени форми на сградите, които да предоставят свобода и комфорт при интериорните решения.

Gloria Palace Residence ще разполага с пет- и шестетажни жилищни сгради, разделени в два типа. Две от сградите предлагат по-големи апартаменти - с две и три спални, с площи от 175 до 242 кв.м. Останалите четири сгради са с по-малки апартаменти - с квадратури  от 80 до 170 кв.м, подходящи и за инвестиционна цел. В две от сградите са ситуирани така наречените трофейни активи - два пентхауса с 360-градусова гледка към Витоша и София. Общият брой апартаменти в комплекса е 99, обезпечени със 147 паркоместа, а общата застроена площ е 2286.19 кв.м.

 

Разпределение и функционални решения на жилищата

Задължителни за висок стандарт и комфорт на обитаване, функционалните решения и разпределение на жилищата залагат на микс от апартаменти с една, две и три спални, проектирани така, че предоставят и възможност за обединяване. Придържаме се към добрите архитектурни практики – правилни форми на всички помещения, максимална светлина благодарение на внимателното разположение на френските прозорци и максимално удачна ориентация на апартаментите, коментира Вутомир Павлов от „Екс Кепитъл" ООД. Желанието на инвеститорите е всички помещения да са с нормална големина, но таваните да бъдат високи и така помещенията да са с най-голям достъп на слънчева светлина. В по-големите апартаменти всяка спалня задължително ще разполага със собствен санитарен  възел и с възможност за дрешник, в някои случаи с опция за склад към кухнята. Към всеки апартамент са предвидени места за  отоплителни и охлаждащи системи.

Едни от най-привлекателните апартаменти ще бъдат на партера, за тях ще има напълно обособени дворове с цялостното усещане за живот сред паркова среда. Тези жилища ще осигуряват максимален комфорт и пълна хармония градска среда - природа. Сградите и апартаментите в тях са ситуирани така, че повече от 85% имат гледка към Витоша. Спалните помещения са ориентирани към по-прохладната част на жилищата, а дневните - към слънчевата и по-топла част. Спазени са всички правила и неписани архитектурни закони, защото според Светослав Ангелов „за нас това е най-важно и създава качествения продукт“. “Най-голямата ни гордост е изключително ниският процент общи части, който успяхме да постигнем – 9,86% средно за комплекса, което е доста привлекателно за всички потенциални  клиенти.“

 

Лукс и комфорт за обитателите

Комплексът разполага с уникален СПА център с минерална вода в жилищен комплекс със зони за сауни, парни бани, масажни студиа, вътрешен басейн за деца и възрастни. Предвиден е и външен басейн с минерална вода, ситуиран така, че да не безпокои с шум обитателите в комплекса. И още - менажиран от известен шеф-готвач ресторант ще предлага “доставки по домовете” за всички живеещи. Към луксозните параметри на Gloria Palace Residence са четири тенис корта, покривани с балон през зимния период, петнадесет станции за захранване на електромобили, отделен паркинг специално за гостите на жителите на комплекса. Паркирането ще бъде изцяло в подземен паркинг.

Сред другите предимства е енергоспестяващото осветление на зелените площи и алеи. Това е от особено значение, тъй като комплексът ще разполага с над 2500 метра алейна мрежа, подходяща за джогинг и за разходка. Помислено е и за най-малките обитатели – предвидени са три детски  площадки за различни възрастови  групи. А за всички, за които пространството на дома е и офис, е предназначено специално споделено работно помещение тип лаундж зона, която  ще служи и за социални контакти.

Технологични предимства на комплекса

Едни от най-важните критерии при избора на нов дом са материалите и изпълнението на проекта по чисто строителни параметри.

Ето малко технически спецификации:

 - външни керамични тухли Wienerberger Porotherm 25 N+F, вътрешни тухли Wienerberger Porotherm 12 N+F + 2 см каменна вата + Wienerberger Porotherm 12 N+F
- шумоизолация  по пода на всички  апартаменти
- светла височина 2.80 м, която позволява свобода в интериорните решения
- алуминиева дограма с троен  стъклопакет
- умни  камери, които  следят за съмнително  поведение, локализиране на пожар, наводнения, опасни предмети  и др.
- метрологична станция, която ще следи в реално време чистотата на въздуха в комплекса и която  ще изпраща информация до всички апартаменти
-  контрол на достъпа
-  богато озеленена площ с над 150 вида растителност
-  последни тенденции в топлотехниката и шумоизлацията
-  изключително нисък среден процент общи  части за комплекса – 9.86%, благодарение  на правилното проектиране от  страна  на архитектите
- специални  площадки за отоплителните и  климатични  инсталации.

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

Инфраструктура и озеленяване

Озеленяването е основна опорна точка при започване на всеки инвестиционен проект на компанията инвеститор, затова и при Gloria Palace Residence тази тенденция е запазена – планирано е засаждането на над 150 различни растителни вида. Те ще бъдат естествено допълнение към и без това богатата и висока дървесна растителност в Дипломатическия клуб, която има и прагматична цел - служи като мощен шумоизолатор от заобикалящата среда. В комплекса се намира най-високата секвоя в София, тъй като още от самото начало проектантите съобразяват разположението на сградите, така че да се запазят максимален брой от вече съществуващите дървесни видове. Голямата гордост на инвеститорите е над стогодишният орех, който е основен акцент и център на целия проект. „Растителността създава цялостно усещане за хармонията и красотата в природата, затова тя винаги трябва да е водеща при реализацията на всички инвестиционни намерения в строителния сектор“, казва Вутомир Павлов, един от основните инвеститори в комплекса.

Едно от предимствата на този проект е планираното от общината разширение на Околовръстния път от бул. „Цар Борис“, което значително би облекчило трафика на живеещите в близките квартали. В непосредствена близост до Gloria Palace Residence ще бъдат открити няколко метростанции, които ще позволят бързо придвижване до градския център и значително ще допринесат за развитието на тази част на София. 

Относно  образователната инфраструктура - около комплекса има множество  детски градини и училища като Италианския  лицей и Нов български  университет в непосредствена близост.

“Предвид епидемичната обстановка в момента обмисляме създаване на социални пакети към бъдещи клиенти, както и да бъдем проактивни при продажбата на апартаменти – отстъпки за първи дом на млади семейства, при смяна на старо жилище с ново и други“, споделя Вутомир Павлов.

На какъв етап е изпълнението на проекта?

Разрешението за строежа е в сила от ноември и строително-подготвителните работи са приведени в действие. В момента на терен се извършват строителни дейности, свързани  с изкопа и укрепване на комплекса. Планира се комплексът да бъде завършен в рамките на 26 месеца.

В настоящата икономическа и социална ситуация стои резонният въпрос какви са тенденциите на търсене и предлагане в средния към високия сегмент на пазара на жилищни имоти в България. Според Светослав Ангелов “Качествени имоти винаги се търсят и без значение от други, външни фактори те ще продължат да бъдат обект на интерес от страна на платежоспособните клиенти. Когато един продукт задоволява повече потребности или поне в по-висока степен дадена потребност, собственикът му несъмнено оценява добавената стойност, която получава от него, и започва да я търси.“

За финал

„Създали  сме продукт, който отговаря на високия сегмент в жилищното строителство и в същото време е на достъпна цена, така че освен да е разумна и устойчива инвестиция, да е също така и печеливша. Концепцията на всички наши проекти е да изградим благоприятна среда за живот на нашите клиенти, като по този начин оставяме възможност за взаимоотношения с далечна в бъдещето перспектива. С проекта, който сме създали, целим повишаване на качеството на обитаване и комфорт на всички живеещи в комплекса. Gloria Palace Residence ще бъде единственият по рода си затворен жилищен комплекс в София, който успешно ще съчетава живота сред природата, минералната вода, чистия въздух, спорта, СПА процедурите и най-вече - фантастичния изглед към Витоша, без планината да засенчва комплекса ни", завършва уверено и с мисъл за по-доброто и комфортно бъдеще Вутомир Павлов.

Арх. Борислав Богданов, студио "Амфион": Устойчивата среда предразполага усещане за уют, комфорт и сигурност

Арх. Богданов, каква е концепцията на комплекс "Глория Палас Резидънс"

- Водеща беше мисълта за семейството. 

Това беше едно творческо предизвикателство, в което преминахме през вcичĸи етапи на проектирането и отделихме внимание на всички дeтaйли. Задачата ни бе да вдъхновим чрез архитектурната визия, съобразявайки се както с мащаба на околността, така и с човешкия мащаб, да изградим просторни апартаменти, съчетаващи изложение към Витоша и към светлините на нощна София, с условия за артистичен характер и индивидуалност на всяко отделно жилище, да осигурим на децата просторно и безопасно място за игра сред опияняващ планински въздух, далеч от автомобилното движение. Обитателите ще могат да имат собствен парк в непосредствена близост до околовръстната артерия – с бърз достъп до всяка точка на града, и да паркират колата си на сигурно място.
Цялата концепция е насочена към създаване на устойчива среда, която предразполага всички обитатели и посетители да се чувстват уютно, комфортно и сигурно.
 

Какви са решенията за осигуряване на зелена среда, достъпност и адекватна социална инфраструктура?

- Комплексът се намира в столичния квартал "Горна баня", известен с минералните си извори. Дocтъпът е откъм бул. „Никола Петков“, чрез който се осъществява плавен преход от динамичната градска среда към едно по-уютно и спокойно място в полите на Витоша. Иновативният поглед е да насочим автомобилния поток към две подземни нива и да осигурим на сградите лукса да „дишат“ спокойно. Имотът предлага и несравнимо парково пространство от над 5630 кв.м, в което са запазени съществуващите дълголетни дървета. 

Пейзажна улична и пешеходно-алейна мрежа отвеждат обитателите до СПА център, до тиха река и многобройни кътчета за отдих. Характерно е използването на озеленени габиони, осигуряващи прехода между съседни дворчета на различни нива посредством максимално използване на естествени материали.

По този начин осигуряваме индивидуалност на всяка от сградите, самостоятелна визия към околното пространство и хармония с природата. Този подход е продиктуван от теренните особености на имота. 

Комплексът ще осигурява спокойствие чрез денонощна охрана с видеонаблюдение, поддръжка на общите площи, автоматизирано напояване и допълнителни общи паркинги.

Зелените площи дават възможност за разнообразни дейности сред природата – зони за барбекю, спортни съоръжения, зони за срещи и разговори, обособен парк за кучета.

Какви са функционалните решения на жилищата в отговор на потребностите на съвременния обитател?

- През годините се наблюдава тенденция на повишаване информираността на клиентите, което дава своето отражение върху тяхната взискателност. Апартаментите в Gloria Palace Residence са проектирани да отговарят на нуждите и очакванията за висококачествени многофамилни жилища в сегментите от високия и среден клас. Комплексът се състои от 6 сгради с общо 99 апартамента и 2 бутикови 360-градусови пентхауса, в чиято обстановка обитателят може да се наслади на лукса на уединението, спокойствието и чистия въздух, далеч от шума на забързания град.

Разпределенията на апартаментите са практични, осигуряващи максимална функционалност и комфорт на своите бъдещи собственици, с площ от 80 кв.м до над 242 кв.м и със среден процент общи части 9.86.  Повечето от апартаментите са четиристайни с широки и просторни спални и дневни – подходящи за семейства с деца или млади семейства, които тепърва създават своя дом на мечтите.

Естествената светлина в апартаментите на Gloria Palace Residence създава пространствен ефект в жилищата и органично интегрира природата около комплекса в интериора им, а дизайнът на широките прозорци разкрива очарователна гледка към град София и планината Витоша.

Какви са заложените качествени продукти, системи и материали, които ще осигурят висок комфорт на обитаване?

- Gloria Palace Residence е комплекс, хармонично вписан в контекста на средата, в която е ситуиран. Три основни елемента – реката, гората и градът, определят цялостната архитектурна идея, преливайки се в една прекрасна визия. Елегантните, изчистени обеми и естествените материали дават възможност на всеки да се потопи в атмосферата на комплекса. 

С богатото озеленяване и въвеждане на елементи от пасивното строителство, използвайки необходимите топлоизолационни системи и дограми, в комбинация с луксозно и качествено изпълнение на материалите, Gloria Palace Residence предоставя на обитателите си отлични условия на живот.

Използвани са както съвременни, така и добре познати във времето принципи в проектирането на устойчива среда. Изложението на апартаментите осигурява максимално оползотворяване на слънчевата светлина и топлина през зимните месеци и поддържане на благоприятен и прохладен микроклимат през лятото, като по този начин в комбинация с най-висок клас топлоизолация намаляват енергийното потребление на сградите. Все пак комплексът разполага и с последна мода отоплителни и охлаждащи системи, които са способни да предодставят висок комфорт дори и на най-взискателните обитатели. Използваните похвати, качествените материали и системи не само ще осигурят мечтаната среда за обитаване, но и ще спомогнат и за намаляването на замърсяването в града чрез създаването на сгради с висока енергийна ефективност.

Комплексът осигурява на жителите си функционални домове и гарантира удобен и спокоен начин на живот, създавайки усещане за простор, комфорт, лукс и сливане с природата.

Инж. Борислав Павлов, управител на "СавантЕлбул": Проект мениджмънтът - Оn tіmе аnd оn budgеt

Позицията на проджект мениджмънта като основна дейност в строителния процес се формира в средата на миналия век в САЩ. Ражда се като философия, методология и обем от дейности в отговор на нуждите на строителната индустрия с основна идея и цел да даде визията за проекта в самото начало – за да е възможно да се планира целият процес, да се реализира успешно и да се предаде на възложителя – това е така нареченият подход Waterfall.

Управлението на инвестиционни проекти е сбор от много компоненти и има своите особености и специфики. Ролята на компанията за управление на проекти е определяща за коректното планиране, контрол, реализация и тяхната успеваемост. Изискват се познания, опит, умения и aдeĸвaтнa opгaнизaция нa пpoцecитe пpи peaлизaциятa нa пpoeĸтa, необходими за координирането и управлението на комплекс от дейности, характерни за строителния инвестиционен процес. Нужен е също и екип от съответните професионалисти по етапи и направления за пълната реализация на проекта съгласно зададените параметри за обем, визия и предназначения на конкретния проект, качество, срок и разходи.

Искам да подчертая, че нaличиeтo нa дoбpe подбран и пoдгoтвeн eĸип, ĸoйтo да осигури необходимата синергия между участниците, да притежава oпита и пoзнaнията, необходими за успешното изпълнение на пpoeĸтa и да постига пpeдвapитeлнo зaдaдeнитe цeли, е от особено значение. В последните години наличието на лидерски умения у ръководителя на проект се налага като един от основните фактори за успех на проекта. Това е така, защото новите очаквания на клиентите са не само да може да планира, контролира, предвижда, отчита и изпълнява проекта съгласно плана, а да може да управлява хора с различни функции, а в много от случаите и служители от други фирми, които не са му подчинени.

Обемът на дейност, ролята и начинът на изпълнение на задачите от страна на проджект мениджъра са изпълнени с особености и специфики - той трябва да има глобалния поглед върху проекта и в същото време да може да влезе професионално и в дребните детайли, за да вземе конкретното правилно решение, било то и нетипично. Трябва да умее да отстоява правата и позициите си и да гради нови колегиални взаимоотношения. Налага му се да контактува с различни хора с разнообразно професионално и културно ниво, което изисква да бъде асертивен човек. Чувал съм крайно разнообразни и обширни, а често и доста погрешни разбирания и становища за това какъв трябва да бъде проджект мениджърът - дали да е администратор, комуникатор и ръководител или експерт в бранша. Той трябва да бъде и експерт, и комуникатор, и ръководител, който взема отговорни решения – всичко това прави професията интересна и предизвикателна.

Ние в "СавантЕлбул" се ръководим от максимата „Оn tіmе аnd оn budgеt“. Най-важно условие за успешен инвестиционен проект е неговата качествена реализация в рамките на утвърдения времеви график за изграждане и съгласно определения бюджет.

"СавантЕлбул" като една от първите проджект мениджмънт компании в България притежава голям международен и местен опит и подхожда индивидуално към всеки проект – за нас той е жив организъм със собствен характер, специфика, особености, изискващ специално отношени. Затова ние подсигуряваме tаіlоr mаdе пpoeĸт мeниджмънт. Прилагаме общоприети методики, дейности и принципи на плaниpaнe, aнaлизи, бюджeтиpaнe, изпълнeниe, ĸoнтpoл, aдминиcтpиpaнe и oтчитaнe. Влияние оказват и ключови фактори и активи като добрия мениджмънт на компанията, добрата експертиза по различни етапи, дейности и специалности, добрия подбор на кадри и тяхната мотивация, непрекъснато обучение и сертифициране, предоставяне на необходимите документи, фирмено ноу- хау, указания и ръководства, подкрепа на лидерството, а също и екипността в работата и взаимозаменяемостта. Не на последно място е ползването на външни утвърдени консултанти и тяхната адаптация с екипа.

На разположение на екипа на "СавантЕлбул" е пълният набор от разработена съвместно с нашите партньори Savant AECOM документация и форми, необходими за успешното реализиране и отчитане на обектите. Това включва различни според вида работни форми за приемане, отчитане и качествен контрол на изпълнени работи, документи за замяна/промяна на работи и материали, ръководство за изпълнение на проекта и др.

Управлението на инвестиционни проекти изисква специфични умения, свързани с координирането на професионалисти от различни области и спазване на зададените параметри за срок, разходи и качество. С оглед на това добрият проджект мениджмънт е ключов при капиталовите инвестиции, защото контролира качеството, съкращава времето за развитие на проекта и минимализира риска от преразход.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРИ КООРДИНИРАНЕ НА РАБОТАТА НА ИНВЕСТИТОР, ПРОЕКТАНТ, СТРОИТЕЛ

Управлението на инвестиционни проекти е сложен и комплексен процес, съвкупност от няколко фази - предпроектна, проектна, тръжна, строителна фаза, приключване на обекта и управление на гаранционния период. Този подход обединява тристранен екип, състоящ се от инвеститор, проектант и строител, координиран от проджект мениджър, като също така осигурява възможност на инвеститора да участва във всяка отделна фаза на проекта.

От стартиране на дейността си през 1999 г. "СавантЕлбул" успя да се наложи като пионер и лидер в бранша и да си спечели репутацията на коректен и професионален проджект мениджър и партньор на редица местни и международни клиенти. Ние предлагаме специфичните услуги за бранша на високо ниво и съгласно международните стандарти. "СавантЕлбул" се разви от 100% българска фирма, до успешна международна компания със съдружници в различните етапи на развитие, включително Savant International UK и световният лидер в бранша - американската AECOM. Това развитие ни даде възможност да модернизираме и ускорим процеса на работа, да стандартизираме нашите методологии, да приложим най-доброто от обучението и обезпечеността на екипа на компанията с всички необходими програми, софтуер и други. На разположение на нашите клиенти е висококвалифициран, с опит в проектирането и строителството екип от 17 специалисти – архитекти, строителни, ОиВ, ВиК, пътни инженери, икономисти, ландшафтни архитекти, юристи, покриващи всички изисквания за представяне на висококачествени услуги в бранша.

И така на база опита и репутацията ни на надежден партньор, подкрепена от успешно предадени редица обекти, в ранна фаза бяхме назначени за проджект мениджър на обект Gloria Palace Residence. Поехме отговорността за развитие на проекта от самото начало. Определихме и формулирахме ключовите събития зa paзвитиe и peaлизaция на проекта, включително пpeдпpoeĸтни пpoyчвaния, тexничecĸи aнaлиз, гpaдoycтpoйcтвo и разработване на ПУП и РУП, инфpacтpyĸтypa, зaoбиĸaлящa cpeдa, дocтъпнocт и пapĸoycтpoйcтвo, aнaлиз нa пaзap, пaзapни цeни, тъpceнe, пpaвeн aнaлиз, cтpyĸтypиpaнe нa финaнcиpaнeтo нa пpидoбивaнeтo, пpидoбивaнe, търг за избор на проектант, пpoeĸтиpaнe и aдминиcтpaтивни paзpeшeния и cъглacyвaнe, тъpгoвe зa cтpoитeлcтвo и дoгoвapянe нa цeни, yпpaвлeниe нa пapичнитe пoтoци пo вpeмe нa cтpoитeлнитe пpoцecи, cтpoитeлcтвo, тexничecĸи и инвecтициoнeн ĸoнтpoл, приключване и предаване на обекта, пocлeдвaщ aнaлиз и oтчитaнe нa пpoeĸтa, контрол на 12-месечен гаранционен период.

Това, че се включихме в точния момент в проекта, ни предостави възможността да анализираме подробно даденостите на проекта, да проведем поредица от срещи с инвеститора, където предизвикателство за нас беше да разберем и уточним изискванията и очакванията му. На база така придобитата начална информация трябваше да създадем и приложим така наречения tailor made модел и методология за развитието на проекта.

Друго предизвикателство пред нас беше създаването и съответното одобрение от инвеститора на Главна органограма за изпълнението на обект със стриктно разписани участници, взаимовръзки, отговорности, доклади и очаквани крайни резултати от всеки участник в процеса. Всичко гореизброено е предпоставка за безпроблемна и безконфликтна реализация на проект, която определя професионална и колегиална координация на работата на проектанта, строителя и независимия надзор. Определя също и обема, а и степента на информираност на инвеститора и точно назовава неговите задължения и ангажименти в процеса и времето за изпълнение.

Нашата дългогодишна практика, опитът с подобни обекти и разработеното от нас фирмено ноу-хау, пригодено и приложено към конкретния обект, е гаранция за създаването на професионален екип от всички участници в процеса, който ще завърши успешно обекта качествено съгласно разработения проект, в определените времеви рамки и проектен бюджет. Основен фактор и предизвикателство за нас като проджект мениджър е професионалното и обективно провеждане на тръжните процедури за избор на проектант, надзор и строител - предпоставка за създаване на коректния, кооперативен и професионален екип на проекта.

В момента проектът е във фаза на откриване на строителна площадка и стартиране на същинското строителство, като тръжните процедури са приключили и основният екип е изграден. Резултатите към момента доказват, че създадената проектна организация по разпределение на проектните дейности, роли и отговорности, работи успешно и ще гарантира предаването на обекта качествено, в срок и в рамките на бюджета.

СРОКОВЕ И БЮДЖЕТ

"СавантЕлбул" имa aфинитeт ĸъм подобен тип жилищни проекти, обособени в затворени комплекси и запазващи връзката между природните дадености, наличната спортна и социална инфраструктура и зоните за обитаване. Πpoeĸтът e изĸлючитeлнo интepeceн и cъщo тoлĸoвa cлoжeн пo cъщнocттa cи. Изпълнението върху общ подиум, запазването на съществуващо вековно дърво в строителното петно, използването на част от плочата на кота 0,000 за транспортна и строителна комуникация ce oĸaзaха ĸлючoви фaĸтopи в yпpaвлeниeтo нa пpoeĸтa и имаха въздействие при разработването му за организация и изпълнението на строителството, линейния график и бюджета.

Предвид особеностите при изграждането и изолацията на нулевия цикъл на проекта, изискванията и нормите за изпълнения на СМР, наближаващия зимен и пролетен сезон, а също така ресурсното, техническо и технологично състояние на главния изпълнител на обекта фирма БИЛДЕКС, разработихме и съгласувахме график за изпълнение на грубия строеж и време за изпълнение на довършителните работи. Така определените срокове позволяват проектът да бъде завършен в определения времеви диапазон и същевременно са отчетени сложността на изпълнение. Заложен е и нормативен резерв за периоди с лоши метеорологични условия.

Разработеният от специалистите на "СавантЕлбул" предварителен бюджет се покри с представените оферти от кандидатите за главен изпълнител, като разликите бяха в рамките на +/-2%, сравнени с различните оферти. Предвид изискванията на инвеститора и на база разработения технически проект от студио "Амфион", както и предвид техническите спецификаци за проекта беше сключен договор на твърда цена за обекта. На основание графика за изпълнение и бюджета се направи финансов график за плащане, одобрен от инвеститора и финансиращата институция.

„Gloria Palace Residence“ ще бъде завършен качествено, в определените срокове и бюджет и ще бъде един от емблематичните за София затворени комплекси, предоставящи висок клас на обитаване и предлагащ много допълнителни възможности за спорт и релакс. Вярвам в неговата успешна реализация на основата на цялостната инвестиционна атмосфера в строителството, недвижимите имоти и тяхната реализация в София, независимо от пандемичната криза. Моето мнение е на база повишеното търсене на услуги в бранша, породено от стабилния имотен пазар, а също така е следствие и на срещите с големия брой млади и добре подготвени браншови специалисти – проектанти, консултанти, инженери, строители.

 

Марио Базиргянов, управител на строителна фирма "Билдекс": Проектът е отлично балансиран като бюджет и време за изпълнение

Какви са основните предизвикателства при изграждане на "Глория Палас Резидънс"?

- Безспорно едно от най-големите предизвикателства, пред които сме изправени през последните месеци, е необходимостта да запазим хората си с грижа и внимание към тяхното здраве, психическо състояние и желание за работа и развитие.

Със запазването на всичките си 260 служители в условията на епидемия ние гарантираме реализирането на всички наши проекти без сътресения, с което даваме спокойствие и сигурност на нашите партньори възложители.

Проектът ,,Глория Палас Резидънс‘‘ е един от най-сложните, обмислени и гарантирани във всяко отношение проекти, които сме изпълнявали досега. Комплексът е много различен от всичко предлагано и проектирано на пазара. В него има едно огромно подземно ниво общо за всички сгради, което предоставя страхотно удобство на клиентите и е изключително предизвикателство за нас като строител. Сутеренното ниво ще се изпълнява в пълен синхрон, фундаментната плоча ще бъде разделена на няколко етапа, като се застъпват изкоп, укрепване, наливане на бетон, хидроизолация, защитен бетон, армировка, монтаж на кранове, обработка на минерален кладенец, запазване на 50-годишен орех и много други допълнителни дейности.

Целият този цикъл ще се изпълнява около 3-4 месеца до достигането на ниво сгради, с което едно от предизвикателствата ще е преминато. Да не забравяме, че навлизаме в сезон, в който условията на външните работни дейности зависят от метеорологичните прогнози и изобщо не са лесни. С придобития опит над 12 години смятаме, че ще се справим с всяка трудност и ще изпълним всичко качествено и в срок за нашите партньори.

Какви са сроковете за изпълнение, ще се вместите ли в планираните срокове и бюджет?

- Сроковете за изпълнение на ,,Глория Палас Резидънс‘‘ са реални, коментирани на множеството работни срещи с възложителите на проекта.  Всичко между нас е синхронизирано, работим с пълно съдействие както от наша, така и от страната на възложителите, възникналите въпроси се решават още на масата, не се губи време. Ние много добре сме си разпределили работата, предвидили сме допълнителен процент забавяне поради всякакви форсмажорни обстоятелства в указания срок и смятаме, че без проблеми ще влезем в него.

Бюджетът на проекта е много добре балансиран и достатъчен за изпълнението му. Средства в комплекса не са жалени за нищо, реализирането му е доста по-скъпо от останалите комплекси в София, защото са заложени едни от най-скъпите и добри материали на пазара, иновации в хидроизолирането, покривите, дограмите и фасадните решения, както и най-добрата шумоизолацията между апартаментите. Ние смятаме, че така трябва да се реализират проекти и така трябва да се строят, за да имаме едно наистина добро качество на живот в домовете си.

ФАКТИ

Локация: “Дипломатически клуб Глория Палас”, кв. "Горна баня", София
РЗП: 20 705,4 кв.м
Терен: 10 868 кв.м
ЗП: 2286.19 кв.м
Инвеститор: ЕКС КЕПИТЪЛ ООД
Проектант: "Амфион"
Проектов ръководител: "СавантЕлбул България"
Главен изпълнител: "Билд - Ех"
Конструкция: Екстрийм Инженеринг Груп ООД, инж. Борислав Василев
Строителен надзор: "КЗТ Инженеринг"
Маркетингова  агенция: "Бригада & Ко"
Източник: pds.bg

Пълният текст - в брой 6 на сп. ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑