Сгради

GB4 До Борисовата градина, София

GB4 ни вдъхновява за всички наши проекти

Светослав Ангелов и арх. Вутомир Павлов, управляващи партньори, AXXE Capital

Арх. Павлов, какви са профилът и специализацията на AXXE Capital?

- AXXE Capital е инвестиционна компания, чийто основен фокус са инвестициите в жилищното строителство. Идеята се заражда преди 6 години, когато заедно със Светослав Ангелов решихме да обединим усилия и да използваме досега натрупания от нас двамата опит – в строителния и във финансовия сектор, за да създадем нишова инвестиционна компания, насочена в развитието на недвижими имоти от най-висок клас. Нашата философия е да разчупваме и преодоляваме границите на дизайн и строителни възможности, за да успеем да изградим и доставим на пазара едни от най-динамичните проекти. Силата на всяка компания е в създадения от нея екип. За този кратък период ние сме горди, че компанията ни успя да създаде екип от опитни професионалисти, специализирани в жилищни и мултифункционални проекти, както и да наложим изключителен стандарт в дизайна, качеството и изобретателността. А оттам и положителното въздействие във всеки квартал, където реализираме нашите проекти.

Какво е мястото на проекта GB4 във вашето портфолио?

- Ние не влизаме в инвестиция, ако не сме убедени в успешността на проекта, както и в неговото положително влияние върху околната среда. GB4 има специално място в нашето портфолио, понеже е първият ни реализиран проект, и то напълно успешен. GB4 е проект с осемгодишна история, нашето бойното кръщение, и по време на реализацията му преминахме през всички възможни казуси. Изключително сложен проект предвид градоустройствените особености и строителната реализация, както и много отговорен от дизайнерска гледна точка предвид локацията му и отговорността, която носим – да изградим продукт, който да отговаря напълно на заобикалящата го среда. За нас GB4 винаги ще е проектът, към който ще се връщаме по време на реализацията на други наши проекти. Неслучайно проектът, който в момента изграждаме - GLORIA PALACE RESIDENCE - черпи много от приложените строители практики в GB4.

Какви са основните параметри на проекта?

- Локацията на проекта е изключително интересна, със свои собствени особености - намира се в кв. "Изток" зад парк-хотел „Москва“, на входа на Борисовата градина. Проектът е разположен върху терен от 500 кв.м с обща РЗП 2282 кв.м на 7 етажа с общо 8 жилища. Проектанти са АМФИОН и арх. Кристин Гайдаров, проджект мениджър - "СавантЕлбул България", изпълнител на грубия строеж е "Билд-ЕХ".

Какви са търсенията на пазара, на които отговаря проектът? 

- GB4 е изключително бутикова сграда, в която са заложени последните тенденции в строителните технологии, използвани са най-висок клас материали, отговарящи на търсенията на пазара: дограма Schüco AWS 70.HI, троен стъклопакет на Saint–Gobain, изцяло окачена фасада, използвани фиброциментови плоскости на Techlam и HPL плоскости Fundermax. Външната изолация е 15 см каменна вата с едностранен черен воал и паропропусклива и водонепропусклива мембрана на RockWool, вътрешната преградни стени между апартаменти са изпълнени с 12 см тухлена зидария Wienerberger + 4 см изолация + 12 см тухлена зидария Wienerberger, подовата е 5 см подова изoлaция по системата на StepRock на RockWool. Асансьорните уредби са Schindler. Предвидени са четири броя зарядни станции.

1 / 2

2 / 2

Кой клиентски сегмент таргетирате?

- Бъдещите ни клиенти са хора, които знаят какво търсят в своето бъдещо жилище, интересуват се от последните тенденции в строителните технологии, запознати са с качеството на вложените материали и техните характеристики. Клиенти с вкус и претенции, които забелязват и констатират всяка грешка – от архитектурата до нейното изпълнение. Можем да бъдем горди от крайния резултат и всички бъдещи новодомци в GB4 ще бъдат приятно изненадани от завършения продукт.

Г-н Ангелов, какви са вашите очаквания за развитие на пазара?

- Казват, че хората имат избирателна памет. Помни се красивото, доброто, позитивното. В този ред на мисли започна и бавното ни възстановяване от условията на COVID-19 пандемията, а това открива повече кръгозор, мечти и възможности за развитие. Така е и в нашата компания.

Относно плановете на AXXE Capital – те са насочени в две направления – развитие на локално и глобално ниво. Ние сме много взискателни в избора на локация, затова при нас процесът на селекция на дадено място отнема време. В момента разработваме два нови проекта в изключително атрактивни райони на София, което ще позволи да изградим отново жилищен продукт от най-висок клас. Това ще обявим съвсем скоро. Ние вярваме в отговорното отношение към гъстотата на населението в големия град с развит обществен транспорт и критична инфраструктура. Затова работата с администрацията, както и с другите строителни предприемачи, за нас е от изключително значение. Започнали сме разговори с инвестиционни компании в други европейски градове за потенциална реализация на продукти в недвижимия сектор, с което ще поставим AXXE Capital на европейската карта.

Площ на имота: 501 кв.м
ЗП: 198 кв.м
РЗП (надземно): 1478 кв.м
РЗП (подземно): 804 кв.м – две подземни нива – 21 паркоместа
ОРЗП: 2282 кв.м
Брой жилища: 8 жилищни единици

арх. Борислав Богданов, студио АМФИОН

Камък и дърво създават естествения преход към парка

При проекта GB4 целта беше да се проектира една функционална и гъвкава жилищната среда, която да гарантира качествен начин на живот и обитаване. Престижността на локацията и непосредствената ѝ близост с най-големия парк в София предразположиха да създадем една модерна и енергоефективна жилищна сграда. GB4 е проектирана в съответствие с всички съвременни принципи и разбирания за създаване на устойчива сграда. Внасянето на максимално количество естествената светлина в помещенията бe от ключово значение при взимането на решения относно разпределенията. Богатото остъкление на фасада е изцяло съобразено с всички визуални коридори. Сградата е вдъхновена от най-актуалните архитектурни течения, като в сградата са приложени модерни иновации в енергийно ефективните системи.

Визията тенденциозно е отличителна, имайки предвид околното застрояване, но в същото време използването на естествени завършващи материали на фасадата обрисува естествения преход към парка. Комбинацията от дърво и каменната облицовка създават един ненатрапчив и естествен контраст. Симбиозата между сградата и природата е подчертана от ефектното терасовидно озеленяване, подсилено с допълнително осветление и обградено от естествен камък.

Строгата архитектура с максимално опростени форми и обобщените обеми на сградата допринесоха за интегрирането й в градоустройствените дадености.

Всички технически инсталации са скрити във фасадните елементи, за да не създават естетичен дискомфорт при възприемането на цялостната визия.

Партерното ниво е съставено от представително и модерно фоайе с рецепция и консиерж. На същото ниво има и апартамент със собствен гараж и самостоятелно, богато озеленено дворно пространство, което придава за обитателите му усещане за уединеност.

Всеки етаж се състои от два апартамента, индивидуално решени спрямо нуждите на ползвателите. Дневните са изцяло ориентирани към най-добрите гледки. Жилищата  разполагат с просторни гардеробни и самостоятелни бани към спалните. Към всеки апартамент има две паркоместа, разположени в подземните нива на сградата.

Пентхаусът е обособен на отделни зони за работа и отдих, като дневната разполага с просторна тераса, през която се открива панорамна гледка. Спалните са обособени на самостоятелно ниво.

Общите части на сградата са просторни. Предизвикателството в проектирането на GB4 беше запазване на баланса между различните изисквания за всяко жилище, максималното използване на даденостите на заобикалящата външна среда, запазване на общата визия на сградата и прилагането на принципи за устойчивост.

1 / 2

2 / 2

Продуктови и технологични решения

За нас беше важно използването на естествени материали – камък и дърво, които създават усещане за уют още с влизането в сградата. Обърнахме специално внимание към детайлите в интериора, като всеки елемент от обзавеждането е проектиран и изработен специално за GB4.

Друг ключов елемент беше изграждането на техническа обезпеченост за използване на Smart Home системи във всяко жилище и внедряването на най-съвременните технологични решения.

Силно вдъхновени и водени от идеята да създаваме модерна архитектура, която да е в симбиоза както с човека, така и с околната среда, се надяваме да виждаме все повече такива сгради в нашите градове. Архитектурата трябва да има отношение към всеки детайл, да се съобразява изцяло с нуждите на обитателите и да отговаря на съвременните разбирания за устойчивост и енергийна ефективност.

Инж. Борислав Павлов, управител, "СавантЕлбул"

GB4: Най-добрите международни и местни практики при управлението на проекти

Проектът GB4 е ситуиран на сложна за изпълнение на СМР локация, но и една от най-добрите и атрактивни в града, което и определи неговата уникалност и претенциите на инвеститора за реализиране на бутикова и луксозна сграда, проектирана с модерна и функционална архитектура и инсталации, позволяващи бъдещото съобразяване с индивидуалните изисквания на клиентите. От наша страна екипът на "СавантЕлбул" предложи най-добрите международни и местни практики и експертизи в сферата на управлението на проекти.  

Още от самото начало на "СавантЕлбул" като проект мениджър беше определена ролята на водещ участник в процеса, което се обуславяше от дейностите, отговорностите и ангажиментите, които поехме пред инвеститора и успешно изпълнихме. В този проект бяхме поканени да се включим в самото му начало, още от дефинирането и проучването на възможностите на строителния терен, капацитетите на локалната техническа инфраструктура, определяне неговата рентабилност и консултиране, от инвеститора при вземане на окончателното решение за реализация. Ролята на проджектмениджърския екип беше водеща и в последващите етапи от реализацията, от управление на процесите по административните съгласувателни и разрешителни процедури, през избора на проектантски колектив и строител, бюджетирането, управлението на целия строителен процес, качеството, времето и договорената стойност, в т.ч. и относно външните връзки, до въвеждането в експлоатацията на обекта, като не забравяме и менажирането на гаранционния период.

"СавантЕлбул" беше поканен още в самото начало на  проект GB4.

На база предоставените от нас проучвания, технически, финансови анализи и експертиза инвеститорът взе решение да започне реализацията на проекта. Това беше първият етап от развитието на проекта. След вземането на окончателно решение от страна на инвеститора за включване в реализацията ние изпълнихме предложения от нас обем от дейности, като проектът GB4 премина през основните и характерни за строителен обект етапи и фази на развитие.

Накратко етапите и извършените от екипа на "СавантЕлбул" дейности при менажирането на проекта:

А. Етап проектиране и одобряване на проекта

 • оценка капацитета и възможностите на локалната инженерна инфраструктура, съобразени с потребностите на проекта;
 • разработване на предварителен предстроителен контролен график и бюджет;
 • избор на проектантски екип и последващи анализи и експертизи на предложените концепции както относно съответствието с изходните данни, обемно-планировъчните варианти и решения и тяхната ефективност, съгласуваност между специалностите, пълнота на проектната документация, а също и отражението на проектните решения върху времето и себестойността на проекта и др.;
 • бюджетиране на избрания проектен вариант;
 • избор на надзорна фирма и съблюдаване на правилното протичане на съгласувателните и одобрителните административни процедури.

Б. Етап избор на строител и подготовка за започване на строителството – предстроителна фаза

 • процедура за избор на строител на обекта, оценка на предложенията, преговори и подписване на договора строителство;
 • подготовка на пълния пакет от документи и формуляри, необходими за контрол и отчитане на изпълнените СМР, в т.ч. подробно описание на процедурите във връзка с изпълнение на строителството, включващи задълженията и отговорностите на упълномощените представители на страните в строителния процес.

В. Етап строителство – строителна фаза

 • започване на строителството;
 • изготвяне на работен график и бюджет;
 • набор чертежи, образци и мостри материали;
 • разглеждане на работите, отхвърляне на некачествена работа, инспекция и тестване;
 • изпълнение на програмата за безопасност на труда и опазване на околната среда;
 • следене и контрол на процедурата за изменения по време на строителството, тълкувания на договорните документи и др.;
 • документиране и протоколиране;
 • отчети към инвеститора, срещи и протоколи;
 • контрол на документите за плащане;
 • подготовка за завършване на проекта.

Към момента проектът GB4 е в последния етап – завършване и предаване на проекта. Задачите на екипа ни, включен в този етап, са:

 • да предаде на строителя списък на наблюдавани работи, изискващи завършване или поправка;
 • да извърши крайна инспекция заедно със строителя и да подготви краен списък с работите, които трябва да бъдат завършени или поправени;
 • преди инвеститора да оформи нормативния документ за основно завършване на обекта (протокол обр. 15) да се увери, че всички работи от крайния списък са завършени или поправени, и да даде на инвеститора препоръки, касаещи приемането;
 • да контролира подготовката и представянето на всички документи, необходими за приемане на строежа и съставянето на акт бр. 16, както и успешното издаване на Разрешение за ползване.

И последната дейност, която ще изпълни "СавантЕлбул", е управлението на процеса през 12-месечния гаранционен период – регистриране на евентуално появили се дефекти през периода, регистрацията им и успешното и навременно отстраняване.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

On Time and within Budget

В нашата компания "СавантЕлбул" винаги сме се ръководели от принципа, че на база договорните отношения, опита и капацитета, който притежава екипът ни, да предоставяме услуги задоволяващи напълно изискванията на нашите клиенти и покриващи техните очаквания, или кратко казано, да реализираме качествено и предадем съответния проект на база одобрените проекти в определения срок и в рамките на бюджета - On Time and within Budget. Всичко това се постига с много работа и отговорност от страна екипа на "СавантЕлбул", който притежава необходимия ценз, знания и натрупани опит и рутина, придобити от участието ни в реализацията на различни по сложност, вид и обем проекти. Не на последно място, за успешната реализация на управляваните от нас проекти и постигането на високи резултати е съчетаването в екипа на "СавантЕлбул" на международен опит, от една страна, и познанието на местните специфики и изисквания, от друга, за което допринесе дългогодишната ни работа с нашите чуждестранни партньори Savant International  и AECOM. Съвместната ни дейност допринесе за усвояване на най-добрите международни практики, оформянето на набори от форми и документи, необходими при менажирането на различни строителни дейности и проекти, изготвянето на коректни и точни експертизи и много още специфични за нашата работа дейности.

Проектът GB4 завършва успешно - On Time and within Budget.

Пожелавам успех на проекта GB4 в битката му за спечелване тазгодишната награда "Сграда на годината", което според мен ще е един логичен завършек за първия проект на младите инвеститори от AXXE Capital.   

Обратно нагоре ↑