Сгради

EOS - Богинята на зората. Квартал "Чайка", Варна

Местоположение: жк "Чайка", Варна

Разгъната застроена площ: 6170 кв.м

Инвеститор: РИД ООД

Архитектура: STARH

Главен изпълнител: “Компакт Трейд” ЕООД - инж. Светослав Димитров

Сградата, кръстена нa богинята на зората в гръцката митология – ЕОS, е разположена на първа линия в квартал "Чайка", като отпред са само морската градина и морето, така че първа да бъде огряна от изгрева на слънцето.
Основното предизвикателство пред проекта е сложният триъгълен имот, което предпоставя формата на сградата в план и нейната характерна обемно-пространствена структура. Белотата и хоризонталното членене са типични за сградите в "Чайка" и напълно съвпадат със стилистиката, в която работи студиото. Сградата е с елегантен и запомнящ се силует, предизвикващ разнообразие от асоциации и интерпретации.
ЕОС е с преобладаваща жилищна функция, като апартаментите са разположени от четвъртия до деветия - последен, етаж. На първия етаж са ситуирани магазини, входното фоайе и автомобилният асансьор за двата подземни етажа, предвидени за паркиране. На втори и трети етаж са обособени ателиета и офиси. Една стълбищна клетка с два асансьора обслужва сградата вертикално. Функционално разпределението е планирано така, че всички помещения да бъдат с правоъгълна форма. Само лоджиите, насочени на изток, остават с триъгълен контур.
Конструктивното предизвикателство в проекта са балконите в острата част на сградата, чиято конструкция е изпълнена по метода напрягане след бетониране, което позволява дълбочината им да стига до осем метра.


НАГРАДИ

2022 Arch Design Award | Gold Winner | Архитектура | Реализации

2022 Architecture & Design Collection Awards | Bronze Winner | Жилищни сгради | Реализации

2022 Architecture MasterPrize | Почетна награда | Жилищни сгради

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Арх. Светослав Станиславов, STARH 

Силует с разнообразие от асоциации и интерпретации - излиза от стереотипа и носи професионално удовлетворение

- Арх. Станиславов, проектът EOS, който представихте на Residential Forum 2023, впечатлява със своята естетика в комбинация с отлична функционалност. Той вече е отличен от редица престижни издания като Arch Design Award, Architecture & Design Collection Awards, Architecture MasterPrize, Dezeen и продължава да печели награди и публикации в световни издания - коя беше отправната точка на вашите търсения и откъде черпихте вдъхновение?

- Мотивацията да направим добра сграда в сложен и изключително интересен имот в един от най-предпочитаните за живот квартали във Варна беше трудна задача, но и шанс да излезем извън стереотипа. Имахме всички предпоставки това да се случи - интересен триъгълен имот с прекрасна локация, желание и възможност да създадем смела сграда, която не е самоцел, а резултат от дадеността на имота, и подкрепа от инвеститора за реализацията на тази идея. Още щом видях имота, за мен бе пределно ясно, че трябва да се отдадем на триъгълната форма, а не да се опитваме да се борим с нея. Със сигурност създаването и реализацията на тази сграда ни донесе професионално удовлетворение, а признанието от добре свършената работа идва и от най-критичните в бранша. Освен наградите сградата е публикувана в двете най-престижни архитектурни платформи в света - ArchDaily и Dezeen.

- EOS e древногръцката богиня на зората. Как името съответства на концепцията и визията на проекта? Средата е определяща за един проект, а локацията на проекта впечатлява - как сградата взаимодейства с морето и с града?

- Сградата е ситуирана на първа линия в "Чайка", пред нея са само Морската градина и морето, което я прави първата огряна от слънцето. От там дойде и вдъхновението за концепцията и името на сградата.  Легендата разказва, че всяка сутрин богинята на зората в древногръцката митология -  Еос, се изкачвала със своя конски впряг от дълбините на морето на хоризонта, за да донесе на хората светлината на деня.

 

- Естетиката е немислима без функцията - какви са функционалните решения, които бяха максимално подходящи за този проект и неговото задание?

- Основното предизвикателство в проекта бе да овладеем сложния триъгълен имот, който определи формата на сградата в план и нейната характерна обемно-пространствена структура. Знаете нашето убеждение, че дизайнът трябва да следва функцията, особено при жилищните сгради, затова първо създадохме функционално разпределенията така, че всички помещения да са с правоъгълна форма - нещо, което пазарът и клиентите все още търсят. Само балконите на изток остават с триъгълен контур, който се явява и мост към триъгълната форма на сградата.

- Какви бяха конструктивните и техническите предизвикателства в процеса на реализацията, свързани с фактори като размера и формата на терена например?

- Конструктивното предизвикателство в проекта са балконите в острата част на сградата, решени по метода напрягане след бетониране от колегите конструктори от Vibe Group. Големите конзолни излизания, достигащи над 8 метра, са реализирани с помощта на напрегнати обратни стоманобетонни греди с височина 80 cm по контура на сградата – технология, типично прилагана в мостовото строителство. Високоякостни стоманени кабели са заложени в обема на сечението, по точно определени траектории, кореспондиращи на диаграмата на разрезните усилия на елементите. След като бетонът е достигнал проектна якост, те се опъват с помощта на хидравлични крикове, което внася допълнителни натискови напрежения, противодействащи на очакваното натоварване. Използвана е свързана система, при която кабелите са разположени в галванизирани стоманени каналообразуватели, впоследствие инжектирани с циментов разтвор.

1 / 2

2 / 2

- Знаковите проекти са жалони в развитието на архитектурата и на градовете. Как EOS може да има принос за  развитието на българската архитектура и да променя средата на обитаване във Варна и архитектурния пейзаж на града?

- Днес повече от всякога българската архитектура има нужда от качествени сгради, направени с отношение, които да вълнуват хората и да се противопоставят на тенденцията, че строителният бранш е едва ли не е метафора на алчност и „презастрояване“. Вярвам, че ако създаването на качествени сгради и среда стане база, а не изключение, това ще реабилитира всички нас пред общността. Именно това според мен е най-важният принос на ЕОS за града. Успяхме да постигнем архитектурен силует, предизвикващ разнообразие от асоциации и интерпретации на формата на сградата - например  разперено крило на птица. Радва ни, че хората я оприличават спрямо собственото си въображение и по този начин стават съпричастни с нея, че ги докосва.

- И най-добрата идея няма да бъде успешна, ако не бъде реализирана по най-подходящия начин - кои са технологичните решения и иновации, с чиято успешна реализация се гордеете най-много?

- ЕОS е сграда, в която е помислено както за естетика и функционалност, така и за дълговечност. Материалите за фасадата са подбрани така, че да осигурят дълъг живот, лесна поддръжка с ниски енергийни разходи и висок комфорт на живот. Спокойно мога да кажа, че някои от лидерите в бранша са доставчици на материалите, вложени в сградата - алуминиева дограма от Schϋco, високоселективно стъкло от Saint-Gobain, вентилируема фасада от фиброцимент на Swisspearl. “Компакт Трейд” ЕООД - главният изпълнител и проектов мениджър на сградата, чрез екип инж. Светослав Димитров и инж. Андон Янев организира и изпълни проекта с изключителна точност, включително и фасаден инженеринг, който позволи прецизното инсталиране на всички детайли от проекта.

Вижте cтaтиятa в бpoй 4/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ

Обратно нагоре ↑