Сгради

Bellevue Residence II, София

В парковата среда на Южния парк: модерна визия с богати архитектурни характеристики и луксозен завършек

Сграда Bellevue Residence II е разположена на бул. "Арсеналски" 117, на ъгъла с ул. "Бяла" в столичния кв. "Лозенец", като естественото продължение на линията, която поставя наградената в категория „Жилищни сгради“ през 2016 г. Bellevue Residence I. С Bellevue Residence II отново се постигнa модерна визия, съчетана с богати архитектурни характеристики и безкомпромисно луксозен завършек, напълно отговарящи на потребностите на жителите на този квартал. Концепцията на сградата е в съответствие с изискванията на средата за осигуряване на максимален комфорт на обитателите в комбинация с нейната локация, осигуряваща динамика, бърз достъп до сърцето на столицата и ключови места за посещение - бул. „Витоша”, „Сити Център”, „Парадайз Център”. Непосредствената близост на парковата среда на Южния парк, осигуряването на впечатляващи гледки към зелените площи на парка са идеалният начин за бягство от града, без всъщност да го напускате.

Площта на парцела е 921 кв.м, което дава възможност за надземна разгъната застроена площ на сградата 4199.27 кв.м и с подземните нива 5720.03 кв.м. Застроени са само 60% от терена, което дава възможност за реализиране на озеленяване и засаждане на висока дървесна растителност.

В градоустройствено и концептуално отношение градската рамка към парка е завършена в ансамбъл със съседната сграда на калкан. Този ансамбъл е реализиран с визия, която едновременно подсказва отношение към прилежащите зелени площи на парковата среда и принадлежност към градска среда от висок клас.

Локация: бул. "Арсеналски" 117, София

Инвеститор: "Шалев инвестмънт груп"

Проектант: "Креда Студио"

Интериорен дизайн: Cast Studio

Изпълнител: "Бигла 3"

РЗП: 4500

В архитектурно отношение сградата се отличава със следните аспекти:

- Мащаб – предизвикателството да бъде съобразен мащабът на съседната сграда въпреки двойно по-голямата дължина по фронта на бул. "Арсеналски";

- Визия – изпълнение на по-нисък корниз откъм ул. "Бяла", овладяване на ъгъла на сградата;

- Обем и пропорция – архитектурните обеми към парка са с осова система с широки оси, организирани и аранжирани с два акцента - бели каменни рамки с пропорциите на каменния акцент на съседната сграда.

Типовите етажи на сградата са с площ по 578 кв.м, достъпни посредством две стълбищни клетки и два асансьора. Двете вертикални комуникации на ниво партер се обслужват от едно фоайе с рецепция. В общите части на партера е осигурена социална среда за общуване и почивка. Големи стъклени витрини разкриват красиви гледки към парка, града и заобикалящата ги природна среда, като това архитектурно решение отговаря на модерния и елегантен дизайн на сградата. Входът към фоайето от улицата е отдръпнат навътре, което с помощта на еркерите прави излишна необходимостта от козирка.

Дизайнът на вътрешните пространства на Bellevue Residence II е дело на креативния екип на CAST studio.

С голяма лекота е постигнато предизвикателството да се отрази луксозната визия на фасадата в интериора, от една страна, а от друга, да се постигне това величествено входно пространство като препратка от интериора на Bellevue Residence I.

Независимо от ограничената височина на тавана при Bellevue Residence II оптически e постигнaт простор във вертикално отношение посредством огледален опънат таван на фирма Barrisol, създавайки илюзията за увеличено пространство. Ефектът от този похват е позволил дублирането на някои елементи във височина и пълно левитиране на други. Стенните панели, всеки подчертан с черна рамка, са изработени прецизно от фрезован MDF. Входните врати се отличават със съответната буква за вход А и вход Б. Те са напълно автоматизирани и с достъп, контролиран от рецепцията във фоайето.

За да се постигне ефектът "отлепяне" на обема на сградата от терена, и в двете сгради плътните части в партера са облицовани с черен метал тип "струни".

Подобни струни са използвани за облицовка на предпоследния етаж откъм ул. "Бяла" и частично към двора, като иновативното тук е, че те продължават като парапет към последния етаж. Този подход е избран с цел туширане на ефекта от наслагване на две коти корниз.

Проектът на Bellevue Residence II заложи много предизвикателства пред изпълнителя на сградата - "Бигла 3". Някои от тези предизвикателства са свързани с технологията на изпълнение на проектното решение за изграждане на две нива сутерен, подкопаване на съседна сграда с едно изпълнено подземно ниво, изпълнение на сериозно укрепване с шлицови стени, отводняване на строителния изкоп. В услуга на изпълнението е направен избор и с разположението на рампата към подземните нива да е до калкана, което е спомогнало за по-плавен преход в изкопите на двата сутерена.

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

Bellevue Residence II е отлично изпълнена сграда, за която могат да се изброяват много ключови качества, но 3-те основни, които я отличават, са:

- Постигане на ансамбъл

- Уникалност на фасадното решение

- Отличен дизайн на общите пространства

Вижте cтaтиятa в бpoй 6/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ

Обратно нагоре ↑