Сгради

Атрактивен проект за регенерация на сградата на "Рила Стил"

Споделяне
Рауф Ахундов, управител

Офис комплекс, реконструкция и реновация
Локация: ул. "Цар Самуил" 119, до Женския пазар
РЗП: 5122 кв.м
Етажност: 6
Възможност за надстрояване: до 10 500 кв.м
Инвеститор: "Куадрига" ЕООД
Завършване: 2023 г.

Рауф Ахундов е роден в Баку. Хидроинженер по образование, пристига в България през 1984 г., след като се запознава със своята бъдеща съпруга българка по време на аспирантурата си в Москва. През 1993 г. участва в приватизацията на ДСО "Рила", която се превръща в "Рила Стил" - компания, известна със своите модни изделия в цяла Европа.

- Г-н Ахундов, разкажете ни повече за сградата, която имате намерение да трансформирате в иновативен комплекс с качествени офис площи?

- Сградата на "Рила стил" на ул. "Цар Самуил" 119 в столицата има своя специфичен характер от социалистическа епоха. Тук беше сърцето на леката промишленост на България - търговските отдели на ДСО "Рила". Ние заедно с други участвахме в приватизацията на държавната структура и създаването на френското дружество "Рила Стил". Преди прекратяването на нашата дейност по различни причини, които не са известни и досега, достигнахме до 3 фабрики в София, Бяла Слатина и Попица с 530 служители. Днес искаме да възродим сградата като иновативен офис център с всички удобства в историческото сърце на столицата. По проекта за реновацията са работили доц. арх.Фархад Ахундов - от Азербайджанската държавна академия на изкуствата, арх. Димова и младите архитекти от сдружение "Трансформатори".

- Може ли да коментирате предимствата на локацията и вашите предвиждания за нейното развитие?

- Районът в идеалния център има голям потенциал след реконструкцията на Женския пазар. Към сградата има разнопрофилен интерес от представители на различни бизнес сектори и опции за експлоатация - IT и компютърни игри, образование, фитнес и танци, споделено пространство за работа, затова ние ще удължим времето за проучването за експлоатация, което извършваме в момента.

"Рила Стил" прославя България в цяла Европа!

През 1971 г. е създадено ДСО "Рила", в което до 1990 г. влизат над 30 текстилни предприятия. Познавах "Рила" още от Азербайджан и исках да я запазя като част от моята България - на всяка цена. През 1991 г. след приватизацията остава "Рила Стил", която притежава всички активи и сгради на обединението, а през 1993 г. "Рила Стил" е приватизирана от френска фирма, която става финансов гарант пред френски и други западни  фирми. Общата инвестиция в приватизацията е над 2 млн. долара към 1993 - 1995 г. Преките инвестиции в "Рила Стил" са 14.6 млн. лв. През 1993 - 2017 г. са платени заплати, осигуровки и данъци за около 100 млн. лв.

Сред многобройните заслуги на "Рила Стил" са налагането на първите западни платове в България и на френски и италиански платове за колекциите ѝ, преди "Долче & Габана" показва в Москва прочутия ѝ прозрачен шлифер, представлява България в цяла Европа и вкарва в гардероба на българката малката черна рокля на "Баттибалено"…

- Какви са архитектурната концепция и функционалните зони?

- Сградата на "Рила Стил" е доминиращ елемент в средата на Женския пазар, което обуславя нуждата от нейното преустройство и функционално единство с бъдещите планове за развитие на столичния център.

В сутерена са предвидени бар, складови площи и фитнес.

На пет етажа ще бъдат разположени офиси - индивидуални, отворени офис. На второ ниво ще има мултифункционални зали, кафе, арт ателие и офиси, зони за почивка, на трето, четвърто и пето - отворени и индивидуални офиси и зони за почивка, на пети етаж -  кафе и галерия, на покрива - покривна тераса 360° с изглед към цяла София.

Предвидените интериорни решения, материали и СМР са от най-високо качество.

Интересно решение е намерението ни откъм фасадата към улица "Цар Самуил" 119 чрез допълнителна метална конструкция да бъде изградена арт инсталация по цялата височина на сградата, по хоризонтали и вертикали. Великият Христо Явашев опаковаше сгради, ние решихме да добавим към сградата прозрачна конструкция и след подбор на подходящи цветове да създадем една цяла композиция, илюстрираща и обединяваща историята на София.

Градоустройственото планиране позволява на терена около 3000 кв.м да се разгъне застрояване на площ около 10 000 кв.м. По тази причина сме отворени за навлизане в проекта на съинвеститор или различни форми на съвместна експлоатация.

- Какъв е таргетът на клиентската група?

- Тук могат да намерят своето място различни компании в зависимост от своите нужди - ще предложим open space площи и отделни офиси, включително споделени пространства.

Повече за проекта

Сградата е разположена в непосредствена близост до ключови за столицата места като църквата "Света Неделя", Синагогата, Лъвов мост. Тя се намира в историческия софийски квартал "Ючбунар", известен с архитектурни образци от началото на ХХ век. С проекта за преустройство на Женския пазар се очаква кварталът да набира все по-голяма популярност, превръщайки се както в атрактивна дестинация за туризъм, така и в желана от бизнеса локация за представителства и работни места. Сградата е леснодостъпна с градски транспорт - от метростанциите "Сердика" и "Лъвов мост", от спирки на трамваи, и е в непосредствена близост до административния център на столицата.

Проектът за реконструкция на Женския пазар включва развитие на зоната от съвременен градски тип. Сградата на "Рила Стил" е доминиращ елемент в средата, което обуславя нуждата от нейното преустройство и функционално единство с бъдещите планове за развитие на столичния център.

Районът на столичния квартал "Ючбунар"

Преди Освобождението „Ючбунар“ се е наричала местността западно от градската стена (съвпадаща приблизително със сегашния бул. „Христо Ботев“). Заселването на "Ючбунар" започва през 1889 г., когато при управлението на кмета Димитър Петков започва мащабната градоустройствена трансформация на София, при която евреите, изселени от старата еврейска махала на предосвобожденска София, са преместени в "Ючбунар", който се оформя като нова еврейска махала, останка от която е Еврейският културен дом на пл. „Възраждане“.  

Обратно нагоре ↑