Градът

Арх. Елица Панайотова, арх. Димитър Паскалев, United Master Architects: Все повече инвеститори цитират световни примери и търсят да пренесат тази естетика и технологии 

Арх. Елица Панайотова, арх. Димитър Паскалев, United Master Architects

- Арх. Панайотова, арх. Паскалев, поздравления за заслужената награда от "Сграда на годината", с най-добри пожелания за новата година! Изминалата 2023 беше знакова за United Master Architects - каква е добавената емоционална и реална стойност в резултат на обединението?

- През март United Master Architects – обединението на СКИЦА и "Архитектоника", ще навърши една година. Изминалите месеци бяха изпълнени с ентусиазъм за целия екип и много нови обекти, така че можем да кажем, че очакванията ни се оправдаха. Добавената стойност не е само за нас и колегите ни, с които сме заедно от повече от 15 години, а най-вече за клиентите ни и за присъствието ни на пазара.

Ние сме едно от десетте най-големи архитектурни бюра в България и портфолиото ни покрива целия спектър от проектантския процес – от устройствено планиране, през сградно проектиране до интериор. Мисията ни е да създаваме качествена архитектура във всяка точка на страната, която да вдъхне живот на колкото се може повече градове в България.

Имаме намерение да продължим да се разрастваме, привличайки нови талантливи архитекти, защото вярваме, че хората са изключително важни за успеха на всяка компания.

Сградата на "Сайтграунд", София

- Арх. Панайотова, ако трябва да формулираме запазената марка на СКИЦА до обединението? Кой е вашият предпочитан стил, архитект? Как навлязохте в архитектурата?

- Избрах архитектурата, защото ми се струваше най-всеобхватна. Чрез проектите можеш постоянно да се запознаваш с много други нови сфери от човешкия живот, защото всяка сграда има различна технология. За да проектираш лаборатории, шопинг мол, производствено предприятие, бизнес парк, училище, винарска изба, първо трябва да се запознаеш с процеса, с функцията и след това да дадеш пространствено и естетическо изражение на тази технология, като също можеш да я подобриш и оптимизираш.

В процеса на следване и след това в практиката постепенно открих и значението на нашата професия за средата, в която живеем, и за самочувствието, което имаме. И индивидуално, и като общество. Освен функционално и естетическо архитектурата има и психологическо значение, което не трябва да се забравя и пренебрегва.

Създадох СКИЦА почти в началото на своята кариера – преди близо 20 години. Тогава нямаше много частни проектантски структури и бюра. Нямаше много възможности да работиш за някого. Но сериозното развитие на СКИЦА започна 2005-2006 година и тогава натрупаният опит от Националния център по териториално развитие и жилищна политика, от Бизнес парка, устройствените проекти на големите морски курорти по българското Черноморие и граничните контролно-пропускателни пунктове ми дадоха основата за истински самостоятелна работа.

Сред най-известните проекти на СКИЦА са "София Ринг Мол", "Резиденшъл Парк София", сградите на "Сайтграунд" и на "Хипопорт", "Декатлон Младост" и "Лидл Сточна гара", реконструкцията на работническото общежитие на ул. „Житница“.

 

- Арх. Паскалев, енергийната ефективност и "зелената архитектура" ли са символ на "Архитектоника"? Какви са основните характеристики на една "зелена сграда"? 

- "Софарма" и "Литекс Тауърс", които са по проект на "Архитектоника Студио", вдигнаха много високо летвата в разбирането за „зелени сгради“ в България и до днес остават еталон със своите амбициозни и иновативни решения. След построяването им се посветихме на иновации, свързани с енергийната ефективност на сградите. Регистрирахме четири патента, развихме технологията на фасадите с циркулиращи течности, построихме експерименталния павилион с „водни фасади“ в БАН, реализирахме два пилотни проекта в Катар. Цялото десетилетие 2010 - 2020 година в "Архитектоника Студио" се работиха пилотни проекти, иновационни технологии, прототипи. Покрай тези дейности се запознахме с много учени, изследователи и лаборатории в Европа и така получихме достъп до авангарда на технологиите и техните развойни центрове.
Днес стъпваме на този период на изследвания и развой, за да направим следващия технологичен скок. Имаме готовност да проектираме и построим съвсем ново поколение „зелена сграда“, напълно в контекста на последните тенденции, които се промотират от водещите архитектурни студиа в Европа.

- Арх. Панайотова, каква е ролята "зелените" сгради за "Зелена София" и обратно?

- Основна част от дейността на "Зелена София" е тестването на различни пилотни намеси и решения, който да водят до подобряване на качеството на живот в София. Това е дългосрочен проект, който се фокусира върху устойчивата мобилност, чистотата на въздуха, усвояването на отпадъците и привличане към това на бизнеса, гражданите и институциите.

Зелените сгради са много важен елемент от цялостната стратегия за намаляване на емисиите, за интегрирането на възобновяеми източници, за справяне с топлинните острови в градовете. Няма как да имаме истински устойчив град без „зелени“ сгради.

Това засяга устройственото планиране, строителните материали, фасадите и покривите на сградите, системите за управление на потреблението на вода, енергия и отпадъци, процеса на строителство и експлоатация, пешеходния достъп и устойчивото придвижване.

Интериор, офис на "Новател", София

- Локация и контекст, светлина, естетика и материали - кои фактори са особено важни за съвременните инвеститори и ползватели на сгради и как отговаряте на тях с вашите проекти?

- Локацията е съществен фактор за всеки инвеститор. След това идват останалите критерии и фактори, които се диктуват и от пазара. Ние ставаме по-взискателни като общество и клиенти, което е много добре и може да бъде забелязано по отделни сгради и проекти.

Все повече инвеститори проявяват интерес към детайлите – материали, технологии, естетика, което прави нашата задача и работа много по-лека и приятна. Обръща се внимание и на живота на сградата и нейната поддръжка, което отново повишава качеството на проектиране и строителство.

Много клиенти цитират световни примери и градове и търсят да пренесат тази естетика и технологии и тук. За нас това е възможност наистина да променим визията и атмосферата в нашите градове чрез проектите, които правим.

 

- Потребителското изживяване - как съвременният начин на живот променя архитектурата и средата на работа и обитаване? Какви са съвременните измерения на стила и на лукса?

- Ако говорим за пространствата, които обитаваме, те все повече стават хибридни. Работното място разполага със зони за почивка и хранене и има усещането на дневна, а все повече домове включват и кът или помещение за работа и изискват интернет връзка, която да позволява дистанционна работа. Но това вече не е новост, а норма.

Луксът е пространство - простор, големи отворени помещения, високи тавани, близост до природата, както и съпътстващи услуги, които да увеличават комфорта на обитаване.

Този комфорт е свързан с бърз достъп до природа – големи паркове, планина, море, места за разходка и спорт. Свързан е с удобен транспорт – наличието на кола вече не е дефиниция на лукс. Работното място и домът трябва да са добре свързани с пешеходна среда, с градски транспорт, с велоалеи. Луксът е да можеш бързо и удобно да се придвижваш в града, без да ти е необходимо да ползваш кола, без да трябва да караш децата на училище, без да трябва да преминаваш половината град, за да стигнеш до магазин, фитнес или друг обект от ежедневна необходимост.

15-минутният град е лукс. А това означава, че на 15 минути пеша или с колело или градски транспорт всеки може да намери всичко от първа необходимост – храна, работа, почивка, спорт, забавления.

1 / 2

Интериорен дизайн

2 / 2

Интериорен дизайн

- Какви са новостите в строителните продукти и материали, които особено ви впечатляват и прилагате с удоволствие? Очаквате ли революционни промени в технологиите, които да променят значително консервативния строителен сектор?

- Революционните проекти ще бъдат амбициозни проекти на ръба на невъзможното. Концертни зали, стадиони, гари и летища ще продължат да предизвикват архитектите и индустрията в прилагането на нови и висок клас технологии, които ще поставят подобни сгради в класацията на новите „чудеса на света“.

Много от съвременните сгради вече са лаборатории за тестване на нови технологии и са своеобразни лаборатории за иновации в областта на сградното управление, производството и съхранението на енергия, управлението на големи групи от хора, маркетинг и продажби.

Успоредно с това се развиват нови материали. Дори и на много микрониво – материали, които могат да пречистват въздуха в помещенията, докато са вградени в завеси или друг вид „текстил“ в интериора. Материали, които рециклират отпадъци и не използват естествена суровина. Такива, които са разградими и не замърсяват околната среда след края на своя живот.

Интересното е, че изправени пред климатична криза, започват да се появяват концептуално нови сгради, които търсят „решение“ или по-точно начин за капсулиране и справяне с промените.

Паралелно вървят два процеса: на търсене на решение и намаляване на отпечатъка ни върху околната среда и на търсене на концепция за оцеляване в новата среда и ситуация.

Интериор, училище "Увекинд"

- Вашият коментар за мястото на смарт технологиите и "умната" сграда?

- Технологиите оптимизират процеси и ресурси. Те са абсолютно необходими и полезни за подобряването на средата и за балансиране на отрицателното въздействие на нашите намеси в нея. Предстои да наблюдаваме сериозно приложение на смарт технологиите и изкуствения интелект в проектирането и дизайна. Скоростта на генериране на решения ще се увеличи неимоверно, което ще съкрати времето за проектиране и ще подобри прецизността и качеството.

Да не забравяме, че неотдавна всички архитекти чертаеха на ръка с рапидографи. Днес проверката за правопис на компютъра дори не разпознава тази дума. Не е за безпокойство, че в областта на проектирането и архитектурата технологиите ще „заместят“ човека. Това със сигурност ще се случи в областта на техническото изчертаване, във визуализациите, в част от интериорния дизайн, но креативността и визионерският подход ще останат в ръцете на хората, докато технологиите ще помагат в някои от процесите.

Умните технологии ще продължат да навлизат в традиционни пространства като дома и офиса. В микросвета на жилищата те ще позволят преосмисляне на традиционни зони като кухня, спалня, баня. Многослойно осветление, интерактивно управление, интеграция с мобилни приложения, екрани, облаци и други ще бъдат задължителни атрибути в жилищната среда.

Вече е възможно настройване на осветлението според емоционалното ви състояние; вашият хладилник ви казва какво да купите; домът ви „знае“ кога се прибирате. Скоро ще може да сменяте и гледката през прозореца в зависимост от настроението и въображението си.

- Как (ще) протича креативният процес в едно творческо обединение на две архитектурни студиа?

- Творческият процес се движи от хората. Те генерират идеи на база впечатления, опит, вкус, срещи, сблъсък на идеи. В момента нашият екип се състои от повече такива хора. Всеки с различен път и опит и това обогатява процеса и средата.

Не усетихме кога станахме от две бюра едно цяло. Това е най-доброто доказателство, че стъпката е била правилна. United сме по-силни и по-добри. Това е мотото, което е добре да не забравяме.

- Прогноза 2024: кои са ключовите предизвикателства в архитектурата и строителството, които оформят новата година - и след това?

- Предизвикателствата са свързани със световните процеси и кризи – политически, икономически и климатични, които са валидни и за нашата страна. Липсата на чужди инвеститори също е предизвикателство.

Основното, което не трябва да забравяме, е, че сградите и средата, които проектираме и изграждаме, са дълговечни и трябва да бъдат добре планирани и мислени, за да не се превърнат в проблем и пречка в бъдеще.

Другото предизвикателство, което не е ново, е подбиването на качеството и цената на проектантския труд, както и липсата на професионализъм в строителния процес, който от години страда от недостиг на хора, както и от липса на познаване на процесите.

Позитивното предизвикателство е обновяването на градската среда, за което все повече общини в България имат желание и средства. Очаквам, че в тази посока ще видим много повече добри примери и реализации.

Вижте cтaтиятa в бpoй 1/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT 

Обратно нагоре ↑