Сгради

АНКАЯ - жилищен и туристически комплекс в Занзибар, Танзания

Архитектура между питомно и диво

Проф. арх. Георгий Станишев, „Проспектум студио“

През есента на 2022 г. архитектурното студио „Проспектум“ бе препоръчано да започне преговори с фирмата „Занзи Айланд Венчърс“. Причините, поради които се обърнаха към нас, бяха предишни наши проекти, разположени на крайбрежни територии и свързани с рекреационен туризъм, като например „Помо“ - хотелски и жилищен комплекс, „Блек Сий Гардънс“ селища съвместно с компанията на Норман Фостър и други, както и познаване тънкостите на мастър планирането.

Разбира се, условията в Централна Африка на източното крайбрежие са различни, но адаптационните механизми, които моделират архитектурата и я правят адекватнa на външните условия, са универсални.

 

арх. Енрю Йоман

Тук следва да се отбележат особеностите на мястото… Източното крайбрежие на Занзибар, чиято крайбрежна ивица представлява дълбоки ивици пясъчни дюни с гори от кокосови палми, е обдухвано от почти перманентно действащ равномерен източен бриз от Индийския океан. На около 3 км от брега има плитчина с естествен бариерен риф, който не допуска до брега големите океански вълни. Това прави мястото изключително привлекателно за любителите на уинд и кайт сърфинга и основното население на това крайбрежие в момента са млади хора,  от 20- да 50-годишни, заредени с авантюристичен дух.

Тъй като имах вече планирано пътуване около Нова година 2022/2023 и трябваше да отсъствам за около 2 месеца, привлякох към проекта като партньор студиото Тower 151 Architects на Ендрю Йоман, с когото се познаваме отдавна и който можеше да свърши проучвателната и фрагмент от проектната част от задачата… 

1 / 2

2 / 2

Проект: Комплекс "Анкая"
Локация: Занзибар, Танзания
Парцел: 18 дка
РЗП: 12 700 кв.м
Инвеститор: Zanzi Island Ventures Limited
Архитекти: "Проспектум студио", проф арх. Георгий Станишев,Tower 151 Architects, Andrew Yeoman
Конструктор: БИАС-М ЕООД
Консултант (хоспиталити, брандиране): Хенинг Крипендорф

Замисълът от инвеститорите бе на парцел с площ около 18 дка, 

непосредствено прилежащ към пясъчната ивица на плажа, да се изгради селищен комплекс с висока степен на обслужване, който да притежава възможността за многостъпално развитие.

Серията жилищни единици следваше да комбинира два вида: апартаменти и самостоятелни еднофамилни къщи. Сред обслужващите сектори особено внимание бе отделено на фитнес и йога пространства, медицински център, лоби барове, ресторант на бреговата ивица и т.н.

Генетически комплексът следваше да се развие на два етапа: първи - продажба на индивидуалните жилищни единици: апартаменти, пентхауси и самостоятелни вили, и втори - организацията от отделните собственици на нещо като брандиран кооператив, който да превърне комплекса в туристически атрактивно селище за IT номади и кайт сърфисти.  

 

Мастър планирането ни отведе към една концепция за територията, 

в която основната тема бе взета от околния пейзаж и специфичната екосистема и която бе озаглавена като „дюни и лагуни“… Поради лимитираната граница на парцела към океана в проекта се възпроизвежда една изкуствена силно нагъната водна площ (лагуна), която удължава значително бреговата граница. Брегове й са оформени като повдигнати на 3 метра над нивото на съществуващия терен „дюни“.  Такова ландшафтно моделиране на терена позволява около 30 самостоятелни вили да бъдат непосредствено свързани с водата на изкуствената лагуна и да имат пряк достъп до нея, надвисвайки с терасите си над водата, с височина от 3 до 7 метра.

Апартаментната сграда бе разположена в дъното на парцела, в непосредствена близост до входния портал и транспортен подход към комплекса. Тя бе предвидена като триетажно тяло, планирано като хитроумна модулна система, основана на жилищна единица с около 60 кв.м площ. При дължина около 120 метра в горната част на парцела линейната планова структура на сградата, отворена с апартаментите си към хоризонта на океана, се разделя на три неравноделни части с отклонение на всяка спрямо съседните си сегменти под ъгъл 30 градуса. Системата позволява сградата „да реагира“ на пазарното търсене, като променя апартаментната си система в широки диапазони:  от 35 кв.м студиа до 130 кв.м апартаменти и от 40 до 70 жилища в зависимост от предпочитаната площ.

Пентхаусите съответно могат да варират в диапазоните между 130 и 250 кв.м затворена площ и между 6 и 3 броя, като горе-долу квадратурата на откритите градини, тераси и басейни добавя към всяко жилище още толкова външна озеленена територия.

Тялото на апартаментната сграда с трите й нива е повдигнато на 7 м над терена и е разположено върху серия наклонени колони, чиято „стихийност“ е добре пресметната и отговаря на определен математически и геометричен модел и донякъде симулира разнопосочните наклони на палмовите стволове в околните горички.

Високото свободно пространството под сградата позволява тя да представлява преграда за погледа, търсещ морето още от момента на слизане от автомобила. Лобито и приемните пространства не са климатизирани и опаковани в стъклени кутии, тъй като температурите в Занзибар варират в неголям диапазон - между 25 и 33 градуса Целзий.

 

1 / 2

2 / 2

Лоби бар

Глобално и локално

Сред особеностите на проекта е търсенето на финия баланс между питомно и диво, между частно и публично, между контролираните и отворените пространства, между природното и изкуственото. Независимо от предвижданата по програма плътност на строителството на територията на комплекса подходът на проектантите позволи да се запазят над 60% от дивите палмови гори на терена. В това отношение бе необходима известна изобретателност. Например част от запазените кокосови дървета попадаха в площта, отредена за „лагуната“, и би трябвало да бъдат премахнати. Ние обаче предложихме детайл с тръби от водоустойчив бетон, свързани с дъното на басейна, който осигурява неприкосновеността на кореновата система на дърветата. Това позволи отделни групи дървета да бъдат запазени, като бъдат затворени в сухи цилиндри, подаващи се над водата като острови, от които растат дървесните им стволове.

От друга страна, поради постоянния вятър откъм океана използвахме принципа на т.нар. wind catchers специални шахти, в които благодарение на вятъра се създава „коминен ефект“ в устието на горната им част. Осигурявайки отрицателно налягане в горната част на шахтата, те засмукват въздушния слой над водата на изкуствената лагуна, който поради изпарението е по-хладен, и по този начин климатизират вътрешните пространства на вилите… Един вид климатик без електрическа енергия… Трябва да призная, че този принцип ми е известен от неговото прилагане в традиционните жилища на Иран и Ирак, както и на някои от арабските страни, където е използван от древни времена. От там произлиза и названието на тези шахти - „ловци на вятъра“. Впрочем няма да е  учудващо, ако се окаже, че древните народи са го научили от своя страна от някои още по-стари „цивилизации“, например на термитите, имайки предвид, че същата механика на въздушни потоци се използва от тези насекоми за охлаждане на техните т.нар. термитни кули… Архитектурата е един постоянен процес на взаимно обучение между практиките на различни култури…

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

Детайли и интериори: висок клас европейски минимализъм и традиционни занаяти

Селището "Анкая" е предназначено да обслужва вкусовете на собственици и туристи от висока категория. От тук прицелът към интериорните решения, които са още в перспектива на следващите проектни фази, е да се създаде една амалгама между висок клас европейски минимализъм, съчетан с продукциите от местните традиционни занаяти с използване на дървени материали.  Особени решения са приложени към редица публични пространства, които изобщо не са оградени, както вече казах, с климатизиращи бариери и са достъпни свободно без врати, тъй като буквално са част от външното пространство на алеите и площадите. Аналогично на това баните във вилите или на пентхаусите също са изнесени на открито, под небето, отворени са към слънцето и вятъра, сред пищна тропическа растителност на градините по терасите. За да получим редица предварително трудно непредсказуеми интериорни решения, за първи път в практиката си използвахме възможностите на AI програмите от ново поколение, в частност Midjourney.

Обратно нагоре ↑