Facebook YouTube
Регистрация

На Алея първа във Варна все пак ще се строи

 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
от 07.07.2010, Автор: Строителство.инфо
[953 прочитания]

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Министерството на регионалното развитие и благоустройството и подчинената му Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) изясниха позицията си по отношение на казуса с "Алея първа" във Варна – в района може да се строи след укрепване на свлачището, а издадените от общината строителни разрешителни на "Холдинг Варна" няма да бъдат отменени. Това става ясно от отговор на двете ведомства на запитване от страна на елктронното издание Mediapool.

Припомнаме, миналия месец община Варна издаде пет разрешителни за строителството между втора и трета буна на варненския плаж, като се мотивира с позволение от регионалния министър Росен Плевнелиев.
Плевнелиев възрази на подобна интерпретация, защото неговият подпис давал зелена светлина само на укрепителни дейности в свлачищния район, но не и за строителството на хотели и други сгради.

На 9 юни ДНСК съобщи, че районната дирекция ще спре строителство на "Алея първа" и ще образува наказателно производство срещу главния архитект на града Петър Йорданов.

Няма как да спрем строителство, което не е започнало, обясниха пред Mediapool от ДНСК и уточниха, че варненският архитект ще бъде санкциониран за това, че е издал строителни разрешителни за сгради преди да издаде разрешения за укрепителни съоръжения.
След укрепване на свлачището и приемане на съоръженията от Държавна приемателна комисия, инвестиционните намерения на "Холдинг Варна" могат спокойно да бъдат реализирани, става ясно от писмото на ДНСК.

По повод исканата от граждански организации отмяна на строителните разрешителни, от ДНСК обясняват, че жалбата им е постъпила след изтичане на срока за оспорване и разрешителните са влезли в сила.
Още на 5 май 2010 г. строителният контрол е знаел за издадените от общината разрешителни, но не ги е обжалвал, защото не е открил нищо нередно.

Подробните устройствени планове, които правят възможно строителството на петте сгради между втора и трета буна на варненския плаж, са издадени през 2002 г. и не са съобразени с влезлия в сила през юли 2008 година Закон за устройство на черноморското крайбрежие.
Според ДНСК обаче няма нарушение на този закон, защото Алея първа била в "урбанизирана по своята същност територия".

Както вече нееднократно е съобщавано, като едно от сериозните нарушения при сделката е сочен фактът, че няма решение на Министерски съвет, с което продадената на "Холдинг Варна" земя от 118 дка, е преобразувана от изключителна държавна собственост в частна държавна собственост. Това е станало през март 2009 г., непосредствено преди продажбата.

Междувременно стана известно, че Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да образува наказателно производство за сделката с "Алея първа". Мотивът е, че на територията на София няма извършено престъпление от централни държавни органи в тази връзка.
Преписката е върната на Варненската окръжна прокуратура, която отново ще проверява дали пък с продажбата на "Алея първа" не е извършено престъпление на варненска територия.

Добави коментар Коментари (3)

 • Анонимен потребител #1 :( анонимен, неутрално, 07.07.2010 15:02
  Дреме им в мррб за алея 1, те са над тия неща.
  Неуместен коментар?
 • Анонимен потребител #2 никша анонимен, неутрално, 07.07.2010 18:06
  истината е, че Варна е скрасив и подреден град почти изцяло благодарение на ТИМ.Кво роптаете толкова тогава
  Неуместен коментар?
 • Анонимен потребител #3 христо анонимен, разстроено, 11.07.2010 22:28
  Тъжно е да гледаш как парите могат да си позволят всичко в тази държава!!!
  Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg