Facebook YouTube
Регистрация

За ТМТ сектора хората са по-важни от технологиите

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 09.03.2017, Автор: http://gradat.bg/property
[577 прочитания]

Фотограф: Мария Съботинова

Независимо от постиженията в сферата на технологиите и изкуствения интелект, и въвеждането им в работните процеси, последното проучване на Colliers International показва, че при над 62% от компаниите в ТМТ сектора (Технологии, Медии, Телекомуникации) подборът на служители нараства, което показва, че човешкият фактор все още има главна заслуга за развитието на бизнеса. Изследването показва още, че едва 12,5% от интервюираните работодатели имат намерение да намаляват персонала си.

Изненадващо, всички участници в проучването, с изключение на един, са поставили технологиите на последно място по важност сред ресурсите от стратегическо значение. Все пак, компаниите са изразили очаквания за мащабни промени и повишаване на ефективността в резултат на въвеждането на нови технологии, особено с напредването на облачните системи.

"През последните 15 години се наблюдава увеличение на работните места в ТМТ сектора, както в Европа, така и в САЩ. От 2000 г. насам професионалните, научните и техническите работни позиции са нараснали с 50% в Европа и с 31% в САЩ, значително над средното увеличение от 9%, характерно за всички позиции взети заедно и в двете локации. Очакваме това развитие да продължи, заедно с напредването на технологиите и значението им за икономиката. Проучването потвърждава зависимостта на ТМТ сектора от бизнес имотите, които имат все по-голяма добавена стойност за еволюцията на компаниите, поставящи фокус върху хората като основен ресурс", коментира Гай Дотели, Изпълнителен директор корпоративни решения, Colliers EMEA.

Бизнес имотите се считат за фактор с нарастваща важност и активна роля за постигане на фирмените цели, наред с човешките ресурси.
Осигуряването на атрактивно и ефективно планирано работно пространство се посочва за все по-съществено за привличането и задържането на служителите. По-конкретно, внедряването на модерни системи за управление на сградите е критична стъпка за подобрението на функционирането на сградите. Проучването на Colliers разкрива, че възприемането на нови и алтернативни методи на работа е позволило на една трета от компаниите да оптимизират портфолиото си, да намалят разходите си и цялостното оперативно представяне.

Цялото проучване на Colliers International може да проследите в приложения файл.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg