Facebook YouTube
Регистрация

Нов хипермаркет с над 7200 кв. м РЗП започва да строи през март "Практикер" в Шумен

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 27.02.2017, Автор: Таня Тодорова
[1693 прочитания]

Снимка: Видеолукс

Нов хипермаркет от веригата за дома и градината "Практикер" ще бъде построен в Шумен. Той ще заема над 7200 кв. м площ, на мястото на старото предприятие за олио "Плиска" в града.
Това е само един от поредица инвестиционни проекти, които Общината предвижда, предвид ускореното икономическо развитие на Шумен и развитието на индустриалните зони.

Инвеститорът купува общо 26 дка имот
от Plaza Centers, компанията, която имаше намерение да строи голям търговски център в Шумен.
Намерението на бившия собственик, който притежаваше земята от почти 17 години, бе да изгради в близост до жп гарата мол Плаза Шумен, в който да инвестира 38 млн. евро.
През 2015 г. той окончателно се отказа от тази идея и реши да продаде терена около старата маслобойна.

До месец "Видеолукс Холдинг"" ще направи първа копка
на новия хипермаркет, в който има намерение да инвестира близо 8 млн. лева.
За това информира преди дни кметът на града, а сега потвърдиха собствениците на търговската верига "Практикер". Според собствениците, инвестицията е взето в резултат от положителното развитие на града и благоприятните условия за бизнес, насърчавани от общината през последната година.
Магазинът ще разполага с над 5 000 кв. м търговска площ и паркинг. Намеренията на инвеститорската компания е да отвори нови 70 работни места до края на тази година, или най-късно до февруари 2018 г.
"Видеолукс Холдинг", собственик на "Технополис" , придоби бизнеса на "Практикер" в България през 2014. Плановете за развитие на веригата включват обновяване и модернизиране на всички хипермаркети "Практикер" и избор на по-удобни локации за някои от тях.
В момента веригата наброява 9 хипермаркета – два в София и по един в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен и Велико Търново. Десетият обект вече се строи в Ямбол.

Удобна локация за инвестиции в търговска и индустриална зони

Този месец община Шумен придоби окончателно целият имот, на така нар. Военна дивизия с над 54 дка и 32 сгради, подходящ за изграждане на логистичен център или други промишлено - складови и обслужващи дейности с плътност на застрояване от 40 до 80% и интензивност от 1 до 2,5.
[Google maps]

Усилията на кмета на Шумен Любомир Христов са насочени към реализация на други инвестиционни проекти, които бяха обсъждани на последното заседание на Общинския съвет. Желанието на Общинското ръководство е да се намерят инвестиции и за бившата работническа болница, за летния театър, за старческия дом, за спортната зала "Плиска", игрищата Градската градина и т.н. – все обекти, които се рушат от години и трябва да се търсят решения за тях.
От години има идея на архитекти и инженери от Шумен Тежкия полк да се превърне в спортен център с парк.
Има различни идеи и за инвестиции върху придобитите от държавата общо над 54 дка имот с 32 сгради на територията на бившата Военна дивизия, решението за които ще се вземат след съгласието на шуменци.
Развитие има и Индустриален парк Шумен, където през тази година се очаква да отворят врати 4 нови предприятия. Турският филиал на американската компания Cambro за ще произвежда оборудване за ресторанти върху 5,8 дка имот.
До две години шуменската компания "Алкомет" ще инвестира в разширение на завода за компоненти от автомобилната индустрия 36 млн. евро.

Поредната инвестиция в Индустриален парк Шумен е и производството на компоненти за трансформатори на международната компания "ENPAY Transformer Components, което ще започне до края на лятото.
Турската компания за производство на електролитна мед "Саркуйсан Холдинг" АД инвестира също в града, близо до "Алкомет".
Повече информация за новите инвестиционни проекти в Шумен може намерите в дигиталната система база данни PDS.BG | Projects database system.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg