Facebook YouTube
Регистрация

Столична община: Проектът "Гранд каньон" е законен, последната дума е на район "Младост"

 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
от 26.02.2017, Автор: Христо Николов
[6612 прочитания]

Снимка: -

Проектът "Гранд каньон" в столичния жк "Младост" отговаря на всички изисквания на действащото законодателство. Това се казва в писмо от главния архитект на София Здравко Здравков до кмета на район "Младост" Десислава Иванчева.

Информация за новата кореспонденция между Здравков и Иванчева бе публикувана на фейсбук страницата на район "Младост". Главният архитект на столицата е посочил пред Десислава Иванчева следното:

"С оглед изразените от Вас притеснения, че районната администрация на "Младост" не е обезпечена с необходим брой специалисти за разглеждане на проект от такава величина, Ви изпращаме прегледан и подпечатан от специалистите в Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) инвестиционен проект, с което се удостоверява съответствието му с всички изисквания на действащата нормативна уредба".

От управата на район "Младост" съобщават, че в деловодството им е получена и нова заповед от арх. Здравко Здравков, с която той за втори път предоставя своите правомощия относно "Гранд каньон" на главния архитект на район "Младост". Така последната дума за разрешението на проекта ще е на арх. Весела Тасева. Главният архитект на "Младост" трябва да съгласува и одобри или да откаже проекта (идеен, технически, работен), да издаде или откаже разрешение за строеж.
[-]

Инвеститор в "Гранд каньон" е "Гаранти-Коза България" ЕАД, собственост на "Гаранти-Коза холдинг"-Холандия. Компанията планира да вдигне на мястото на "Нова Деница" мултифункционален комплекс с апартаменти, хотел от веригата Swissotel, търговско-развлекателен център (мол) и офиси.

"Гаранти-Коза" вече получи разрешение за изграждане на 11 дка благоустроен градски парк пред комплекса (на ъгъла на бул. "Александър Малинов" и ул. "Филип Аврамов"), който ще се ползва от жителите на "Младост". В "Гранд каньон парк" акцент ще са три водни зони с езера и водно огледало, ще има амфитеатър, на който ще се организират събития, детска площадка, скейтпарк и стена за графити.
[-]

Проектът "Гранд каньон" има възможно най-високата подкрепа от държавата – сертификат за приоритетен инвестиционен проект. Общата инвестиция се оценява на 200 млн. евро.

Припомняме, че в края на 2016 г. започна "прехвърляне на топката" между Столична община и администрацията на район "Младост" относно одобряването на проекта "Гранд каньон". Със заповед от 23 декември 2016 г. Здравко Здравков предостави на главния архитект на "Младост" правомощия да издаде или откаже разрешение за строеж.

След това проектът беше разгледан от Районния експертен съвет по устройство на територията (РЕСУТ). С протокол от 2 февруари 2017 г. съветът взе решение идейният инвестиционен проект да се изпрати по компетентност в Столична община за довършване на административната процедура и издаване на разрешение за строеж. С писмо от 8 февруари същото направи и главният архитект на "Младост".
[-]

Протоколът на РЕСУТ в "Младост" обаче не бе утвърден от Десислава Иванчева. Поради тази причина на 14 февруари Здравко Здравков уведоми Иванчева да представи утвърден протокол в 3-дневен срок. До 17 февруари кметицата на "Младост" не се произнесе по случая и заради това арх. Здравков отново предостави правомощия за одобряването на "Гранд каньон" на главния архитект на района.

Добави коментар Коментари (2)

 • Преглед на профил #1 Messerschmitt весело, 27.02.2017 12:32
  Тя Иванчева още не знае къде се намира....ще решава за такъв мащабен проект!!
  Неуместен коментар?
 • Преглед на профил #2 antubis неутрално, 27.02.2017 16:50
  Иванчева много хубаво се бори за зелените площи, но не може да отхвърля и добри инвестиционни проекти. Баланс трябва да има. Този проект трябва да се прегледа и да бъде разрешен само ако предостави (примерно) 100 парко места безвъзмездно или поемат част от разходите за разширяване на Александър Малинов (примерно). Пазарлък да има
  Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg