Facebook YouTube
Регистрация

Защо Столичният общински съвет не разгледа проекта за небостъргач "Парадайз тауър"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 24.02.2017, Автор: Христо Николов
[3118 прочитания]

Фотограф: Магна МК

Столичният общински съвет (СОС) не разгледа в четвъртък проекта за подробен устройствен план (ПУП), който ще позволи изграждането на 215-метров небостъргач "Парадайз тауър" на бул. "Черни връх" – до мол "Парадайз център". Точката бе включена под №17 в предварително обявения дневен ред и гласеше:

"Доклад относно одобряване на проект за подробен устройствен план – изменение на план за регулация и застрояване и работен устройствен план на м. "Кръстова вада", кв. 7, УПИ І-134 "за жилищно строителство, КОО, магазини, офиси, подземен гараж и трафопост", за създаване на УПИ І-464 "за жилищно строителство, КОО, магазини, офиси, подземен гараж и трафопост"; изменение на плана за улична регулация."

Вносител беше главният архитект на София Здравко Здравков. По време на заседанието председателят на общинския съвет Елен Герджиков съобщи, че точката е оттеглена от дневния ред.

От кабинета на арх. Здравков обясниха за "Градът", че е имало неточности в графичната част на доклада, които трябва да бъдат отстранени (бел. ред. - по наредба № 8 за обема и съдържанието на устройствените планове). Главният архитект не се ангажира със срокове кога ще се случи това и кога точката ще бъде внесена отново за разглеждане в СОС.

Фотограф: Магна МК


Измененият подробен устройствен план на терена, където ще се издигне "Парадайз тауър", вече бе одобрен от Общинския експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) след направените корекции, както и от ресорните комисии в общинския съвет.

Инвеститор на проекта е фирма "Магна МК". Плановете са да бъде изграден 55-етажен небостъргач на ъгъла на бул. "Черни връх" и бул. "Тодор Каблешков". Това ще бъде най-високата сграда в София след завършването й. Сега №1 по този показател е "Капитал форт" на бул. "Цариградско шосе" (126 м), а в съседство в етап на строителство е "Скай форт" (202 м).

Проектът за "Парадайз тауър" включва 55-етажна кула и втора двуетажна сграда, която ще бъде на калкан с хипермаркет "Билла". В небостъргача ще има офиси, апартаменти, търговски обекти и пет подземни нива с паркоместа. Възможно е да бъде обособена и хотелска част. Със сигурност ще има топла подземна връзка между небостъргача и мола – под бул. "Тодор Каблешков".

В случая одобрението на Столичния общински съвет е нужно, тъй като имотът попада в комплексен обслужващ център от трето ниво с концепция за обществено обслужване без ограничение по отношение на височината.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg