Facebook YouTube
Регистрация

Българите с "Оскар": Нашият софтуер бе използван и при най-високата сграда в света "Бурж Халифа"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 21.02.2017, Автор: Христо Николов
[1702 прочитания]
Владимир Колайзов и Петър Митев показват престижната награда.

Владимир Колайзов и Петър Митев показват престижната награда.
Фотограф: Мария Съботинова

Архитектурни бюра от цял свят се възползват от технологията за рендъринг (създаване и обработка на 3D изображения) V-Ray, която донесе наградата "Оскар" за кинотехнологии на създателите на софтуерната компания Chaos group Владимир Койлазов и Петър Митев.

"Когато някой ви продава апартамент "на зелено" и ви показва как ще изглежда сградата след завършването й, включително интериора, най-вероятно е използвал наш софтуер, за да създаде тази прекрасна картинка, която доста често и заблуждава, ако се сравни с крайния резултат", заяви Петър Митев на специална пресконференция след завръщането си от САЩ (бел. ред. – церемонията беше на 11 февруари в Бевърли Хилс).Митев съобщи, че компютърната програма V-Ray е намерила приложение при генерирането на 3D визуализации и на най-високата сграда в света – "Бурж Халифа" (828 метра) в Дубай. Небостъргачът беше открит през 2010 г., като дотогава носеше името "Бурж Дубай".

Покрай наградите "Оскар" публиката се запозна основно с киноприложението на V-Ray. От 2002 г. досега технологията е използвана при над 150 филма и сериала – "Дедпул", Rogue One: История от Междузвездни войни, "Аватар", "Вълкът от Уолстрийт", "Доктор Стрейндж", Х-Мен: Апокалипсис", "Игра на тронове" и др.В същото време вътрешно проучване на компанията е показало, че 90% от големите архитектурни студиа в световен мащаб ползват 3D технологията на Chaos group. Програмата помага на проектанти и инвеститори да си представят как бъдещата сграда се вписва в околната среда.

"Нашият софтуер позволява представянето и на цялата околност около новата сграда – озеленяване, съседни сгради и т.н. Това не е лесно, защото има много детайли – всяко стръкче тревичка трябва да се изпипа, за да бъде всичко реалистично", добави Владимир Койлазов. Той заяви, че V-Ray се ползва и за интериорен дизайн – когато хората искат да си представят как ще изглежда новият им дом, офис или друг обект, като се вземе под внимание обзавеждането (мебелите), светлината в затвореното пространство и куп други фактори. По отношение на интериорния дизайн компанията има клиенти и от България.Друго направление, в което се използва V-Ray, е създаването на реалистични изображения и анимации в продуктовия и индустриалния дизайн. В автомобилостроенето, например, програмата се ползва за генериране на 3D изображения на нови модели. Производители като "Порше" също са се спирали на нашия софтуер, както и "Върджин галактик" – компанията за космически кораби, каза Петър Митев. "Върджин галактик" е една от най-известните компании на британския предприемач Ричард Брансън.

Петър Митев разказа, че са стартирали бизнеса през 1997 г. като малък стартъп: "Бяхме 4-ма колеги и мечтаехме да правим реклами, но това не се случи. По това време обаче 3D технологиите започнаха да навлизат по-масово и това привлече вниманието ни. С Владо се запознахме в университета, той нямаше компютър вкъщи и работеше в лабораторията. А сега екипът ни е 230 души – в България, САЩ, Япония и Южна Корея - и имаме над 35 000 клиенти по света."

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg