Facebook YouTube
Регистрация

Реален ли е потенциалът за развитие на индустриалните обекти и инвестиции у нас. Има ли кадри за тях

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 22.02.2017, Автор: Таня Тодорова
[1185 прочитания]

Снимка: gradat.bg

С какво страната ни привлича чуждестранни инвестиции, кои са предпочитаните локации и как се променят изискванията към тях са въпроси, оформящи бизнес профила на България като предпочитано място за инвестиции.
През 2016 г. темповете на нарастване на инвестициите на международни компании в България са по-бавни в сравнение с 2015 г., показват предварителните данни на БНБ. Като цяло статистиката от последните месеци говори за забавяне на темповете, с които българската икономика привлича важните за развитието на икономиката ни чуждестранни вложения.
Същевременно от Българска агенция за инвестиции /БАИ/ отчитат двойно увеличение на броя на сертифицираните проекти за нови инвестиции през 2016 г. спрямо предходната година. У нас са заявени 24 проекти на обща стойност над 385 млн. лв., а за 2017 г. се очакват 400 млн. лв. да влязат в икономиката на държавата и се разкрият нови 6000 работни места.
Необходимо е обаче много бързо да се създадат условия за обучение на квалифицирана работна ръка, която инвеститорите търсят, твърди изп. директор на БАИ.
95% от фирмите трудно намират квалифицирани кадри, показва проучване на Българска търговско-промишлена палат, като определено има глад за квалифицирани кадри с техническо образование(70%) и с икономическо ( 30 %), както на мениджърско ниво, така и сред средения изпълнителски персонал като стругари, фрезисти, шлайфисти, монтьори и др.

На фона на тези не много обнадеждаващи статистически данни и за инвестициите у нас, индустриалните зони нарастват както на брой така по територия и брой инвестиции в тях, а основните предимства за това са не само добрата локация и изградената инфраструктура.

Сред най-големите проекти е изграждащият се логистичен център за 100 млн. евро на територията на Икономическа зона София – Божурище. Инвеститор е датската верига за мебели и обзавеждане "Юск".
[gradat.bg]

Какво се случва в тези зони, кои направления са водещите в експанзията на чуждестранните инвестиции и кои са актуалните проекти за 2017 г., както и кои са предизвикателствата при избора на кадри за бъдещо развитие ще обсъждат участниците в панел 1 на Четвърта годишна конференция "Индустриално строителство и инвестиции". Тя ще се проведе на 28 февруари(вторник) в SEC (София Ивент център).

Форумът ще открие Доц. д-р Теодор Седларски, служебен министър на икономиката, който ще начертае инвестиционната карта на страната ни и потенциала на страната ни за развитие на международни и български проекти.

Инж. Емил Янков, Мениджър "Бизнес развитие" на единственото у нас публично-частно обединение "Тракия икономическа зона", ще представи потенциала на индустриалните зони в 9-те общини, които включва Пловдив, Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи и Стамболийски.
Реализираните в него инвестиции са на стойност 357 милиона лева, а откритите нови работни места – 3075.
Заедно с 2-те сдружения - "Клъстер Тракия икономическа зона" и "Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив", и бизнеса, обединението показва как се реализира на практика публично-частното партньорство.
Благодарение на създадената симбиоза се изгради не само благоприятен бизнес климат, работи се съвместно за привличането и задържането на инвеститори, но заедно се решават проблемите, свързани с професионалното образование и квалификацията на работната ръка.

За да придобият облик на благоприятна среда за работа, индустриалните зони трябва да бъдат облагородени и да предлагат услуги от разнороден характер: транспорт за работещите, обособени зони за спорт и отдих, ресторанти, магазини, детски градини, обучителни центрове и др. Такива, които всеки инвеститор поотделно не би могъл да гарантира. Това коментира Стефан Стайков, изпълнителен директор, НК "Индустриални зони", който ще участва във форума.

Към момента НКИЗ включва 8 проекта с обща площ около 6.7 млн. кв.м. Три от тях, в градовете Русе, Видин и Свиленград, са свободни зони. Още пет зони са в процес на развитие, като две от тях са в напреднал стадий – Икономическа зона София – Божурище и Индустриален и логистичен парк – Бургас.

През 2015 г. BHTC откри завоз за 43 млн. лв. в икономическа зона "Божурище". Комплексът включва производствена част от 7500 кв.м и офисна част от 2200 кв.м, До 2020 г. компанията предвижда удвояване на площите.
Фотограф: Строителство Градът

В начален етап са зоните в Плевен, Варна и Карлово, които определено притежават потенциала да удовлетворят изискванията на инвеститорите.
Индустриалните зони има с какво да заинтригуват инвеститорите, както чуждестранните, така и българските, смята Стефан Стайков. "Вече имаме значителни инвестиции от редица предприятия, които искат да развиват своите инвестиции в България. Вярвам, че все повече и все по-големи инвеститори ще оценят това, защото има с какво да заинтригуваме и да задържим бизнеса на територията на зоните", сподели той.

Как се управляват индустриални проекти и кои са предпочитаните терени и предизвикателствата за инвеститорите ще коментира Стефан Карпузов, инвестиционен мениджър, Галакси Инвестмънт Груп. Според експертите на компанията, изградена инфраструктура и ниски оперативни разходи са сред водещите фактори при избора на индустриални площи. Все по-голям е интересът към застроените и готови за наемане площи. Предпочитан вариант е наемането на площи на ключови локации, в близост до основни пътни артерии, с изградена инфраструктура и помещения подходящи за съответния бизнес.
[gradat.bg]


Значителен ръст и потенциал на чуждестранни инвеститори както в логистични, така и при индустриалните обекти отчитат от Fotron. Кои са предпочитаните терени у нас и с какво, ще коментира по време на конференцията Владимир Гюрджиев, мениджър индустриални и логистични площи, Forton.

Общ преглед на актуалните индустриални и логистични проекти чрез новата дигиталната система база данни PDS.BG, ще представи Иван Лилов, мениджър "Анализи и проучвания", Градът Медиа Груп.

Участниците във форума са представители на институциите, инвеститори, оператори, проектанти, инженери, проект мениджъри, консултанти и доставчици на продукти и услуги.

Желанието си за участие във форума може да заявите на
на http://industrialforum.bg/bg/register
Браншовите организации КАБ, САБ, БААИК и КИИП и студенти имат право на безплатен достъп само с регистрация на events@thecitymedia.bg
Повече информация за форума може да получите на http://industrialforum.bg

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg