Facebook YouTube
Регистрация

Преобразяват детскотото отделение на "Пирогов" в приказно място като детски център "Музейко"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 21.02.2017, Автор: Градът.бг
[1757 прочитания]
<em>"Посредством тази инициатива отличната клинична репутация на болница "Пирогов" ще бъде допълнена от една топла, приветлива и стимулираща среда за всички участващи във възстановителния и лечебен процес."</em>, категоричен беше <strong>Ерик Рубин, посланик на САЩ в България</strong>, който откри събитието.

"Посредством тази инициатива отличната клинична репутация на болница "Пирогов" ще бъде допълнена от една топла, приветлива и стимулираща среда за всички участващи във възстановителния и лечебен процес.", категоричен беше Ерик Рубин, посланик на САЩ в България, който откри събитието.

Инициативата на Градът Медиа Груп "Академия Градът" беше част от официалното обявяване на проекта на Фондация "Америка за България" за преобразяване на детското отделение в УМБАЛСМ "Николай Иванович Пирогов".
Събитието се проведе на 21 февруари в Детски научен център "Музейко". Участие в пресконференцията взеха новият изпълнителен директор на "Пирогов" проф. Д-р Асен Балтов, Н.Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ у нас, г-жа Нанси Шилър, президент на Фондация "Америка за България, г-жа Зоя Паунова, директор на AstraZeneca – Bulgaria, г-н Тео Муратидис, генерален мениджър на Икеа – България, г-н Левон Хампарцумян, изпълнителен директор и председател на управляващия борд на UniCredit Bulbank, г-н Йордан Жечев, изпълнителен директор на Tribal Worldwide, арх. Лий Сколник, партньор в Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership и г-н Камен Кръстев, заместник-управител на Градът Медиа Груп (организатор на"Академия Градът").

"Посредством тази инициатива отличната клинична репутация на болница "Пирогов" ще бъде допълнена от една топла, приветлива и стимулираща среда за всички участващи във възстановителния и лечебен процес.", категоричен беше Ерик Рубин, посланик на САЩ в България, който откри събитието.


Целта на инициативата "Малки герои" е да превърне някои зони на "Пирогов" в пространства, подобни на онези, които много български деца вече познават от Детски научен център "Музейко".

"Обявяваме началото на инициативата тук в "Музейко", защото бихме искали да пренесем този цветен визуален език в "Пирогов". Архитектът на "Музейко" Лий Сколник ще работи с български екип, за да създаде в болницата една среда, която е много приятна и подходяща за деца и която в крайна сметка им помага да се възстановят по най-добрия начин.", каза Нанси Шилър.

Ремонтът на детското отделение, който вече се реализира, е по инициатива на лечебното заведение и се финансира от Министерство на здравеопазването.

Инициативата "Малки герои" ще надгради направените от "Пирогов" подобрения, като превърне детското детското отделение в модерно и приятелско място, адаптирано чрез интериорни решения за специфичните нужди на децата пациенти. Предвижда се детското отделение на болница "Пирогов" да стане модерна детска клиника, каквито има в цял свят.
Опитът на лекарите и сестрите, които се грижат за децата, също ще допринесе за реализацията на проекта. Идеята на организаторите е в сътрудничество с други организации да се постигне една обща цел – преобразяване на болничните стени в приказно място, което да спомогне за лечението на децата, и направи престоя на децата в болницата по-малко стресиращ, по-цветен и по-приятен.

Очаква се инициативата "Малките герои" да приключи окончателно през септември, когато ще бъде и официалното откриване на отделението.
"Чрез тази инициатива ще се създаде антистресова среда за всички деца. Това ще бъде полезно както за малките пациенти, така и за техните родители. В "Пирогов" се намират уникални за страната медицински звена като секцията по детска хирургия, детска неврохирургия, детска урологична и детска травматологична клиники. Поради това проектът е изключително важен.", каза проф. д-р Асен Балтов, новият директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Концепцията на проекта "Малки герои"

С тази идея ще може да се ангажира детското въображение, както и използването на цветни, богати на съдържание стенописи, включващи елементи от околната среда и изкуството.
За да може децата да бъдат активни по време на лечението си, ще бъдат инсталирани интерактивни игри, екрани о образователни игри, макети и др.

Приказният герой Музейко също ще има роля и ще се озове в различни ситуации в детското отделение на болницата, ще бъде забавен спътник на децата в тяхното пътуване с "малки герои".

Модерницирането на болничната среда ще бъде съобразено с детските интереси и възприятия. Инициативата "Малки герои" ще се разгърне на три от четирите етажа на детското отделение – партер, първи и втори етаж.

Това ще се случи и благодарение на помощта на конкурс "Малки герои", организиран от "Академия Градът" и Фондация "Америка за България", който набира идейни проекти за модернизация на интериорните пространства на детското отделение в "Пирогов".
Повече за конкурс "Малки герои": http://thecityacademyawards.bg

Посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Ерик Рубин и президентът и изпълнителен директор на Фондация "Америка за България" Нанси Шилър благодариха на ИКЕА, УниКредит Булбанк, АстраЗенека, Академия Градът, Tribal Worldwide-Sofia и LHSA+DP New York за тяхната социална отговорност и партньорство в този проект.


"Докато мислехме как да помогнем на децата на България, си дадохме сметка, че можем да работим с партньори, които мислят като нас, за да направим един чудесен проект. Да покажем как бизнесът, правителството, неправителствените организации и отделни лица могат да обединят усилията си по прозрачен и ефективен начин, за да подобрят условията в "Пирогов". И така започна проектът "Малките герои", сподели Нанси Шилър, президент на Фондация "Америка за България".

Освен да направи детското отделение на "Пирогов" по-подходящо за престой на деца, идеята на целия проект на Фондация "Америка за България" е той да бъде пример за това как могат да си сътрудничат различни организации.
"Ние с удоволствие ще работим заедно с настоящите партньори и ще търсим нови корпоративни и неправителствени съмишленици. Вярвам, че дарителството и състрадателността са част от ДНК-то на българите. И този проект ще бъде реализиран, защото здравите деца имат много мечти, а болните имат само една мечта – те искат да оздравеят. Така че нека всички заедно, обединени, да дадем цялата палитра и спектър от мечтите на нашите деца.", каза Зоя Паунова, изпълнителен директор на АстраЗенека за България.

"Това, което ще се опитаме да създадем е една среда, която да бъде изключително стимулираща за децата, да мотивира тяхното вдъхновение, да има силен образователен компонент и да носи много радост. Редица проучвания показват, че когато в една детска болница, педиатрична клиника или отделение се изгради среда, която е цветна и красива, разпалва въображението, тя разсейва децата от факта, че са болни. Подобна среда помага за тяхното по-бързо оздравяване, намалява смъртността, продължителността на болничния престой и необходимостта от прием на болкоуспокояващи. Съществуват научни доказателства в подкрепа на това.", сподели арх. Лий Сколник, съдружник в Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership.
Арх. Сколник, който се включва безвъзмездно в инициативата, ще бъде и част от журито в конкурс "Малки герои" на "Академия Градът". Очаквайте интервю с арх. Сколник в бр. 2 на сп. Градът.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg