Facebook YouTube
Регистрация

Обновената зона около ул. "Граф Игнатиев" ще доведе нови наематели

 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
от 21.02.2017, Автор: Таня Тодорова
[2943 прочитания]

Фотограф: А.Д.А

През лятото на 2017 г. трябва да стартира ремонтът на ул. "Граф Игнатиев", от "Св. Седмочисленици" до пл "Славейков" и ще продължи с ремонтът на улиците "Ив. Шишман", "6-ти септември" и "Солунска".
Все още няма обявени обществени поръчки за ремонтните дейности, свързани с новата градска визия на зона 2, включваща пространствата около ул. "Граф Игнатиев".
Ремонтът включва ремонт на настилките, както и подмяна изцяло на подземната инфраструктура, поставяна от 1901- 1911 г.
Подмяната на настилката е важен елемент от проекта за зона 2.
В района на пазара на ул. "Граф Игнатиев" тя ще съчетава по-тъмен и по-светъл сив гранит, както и сив гранит с бетонови павета в нюанси на сивия цвят. В основата на решението с диагонален рисунък е наблюдаваното зигзагообразно движение на пешеходците от единия на другия тротоар на "Графа".

Фотограф: А.Д.А [gradat.bg]

Заедно с подмяната на настилките предстои подмяна на градското обзавеждане и цялостно преустройство на уличното осветление, чрез светлинни острови на площадите и улични участъци с по-приглушено осветление.

Идеята е улица "Граф Игнатиев" да е готова за председателството на страната ни на ЕС през 2018 г.
За следващата година остава ремонтът на напречните улици, както и градинката при Кристал.

Успоредно с това ще се правят проектите за цветово оформление на фасадите на прилежащите сгради на улиците в ЦГЧ. На Експертен съвет по градоустройство и архитектура към СО бяха обсъдени няколко предложения на архитертурното бюро А.Д.А, чийто проект бе избран след конкурс за новата визията в зона 2.
[НАГ- СО]

Затова те предложиха и цветови решения за фасадите на сградите, на ул. Солунска - в участъка от ул. "Граф Игнатиев" до бул. "Витоша", и на ул. "Граф Игнатиев" - в участъка от ул. "Алабин" до ул. "Г. С. Раковски", както прилежащите пл. "Джузепе Гарибалди" и пл. "П. Р. Славейков" .
Фотограф: Мария Съботинова

Задачата е де се направи палитрата от цветове, с която да се оформят фасадите, да се уточнят местата на уличното осветление, оформят партерите на магазините, както и позициите за реклами.

Градската среда ще донесе със себе си и нов тип наематели
По думите на Главният архитект пред БНТ, е много важно как ще изглеждат фасадите на магазините, тъй като ремонтът е предпоставка за новите наематели, които ще се възползват от обновената градска среда. Градската среда ще донесе със себе си и нов тип наематели.

Новата идентичност на пл. "Славейков"
Фотограф: А.Д.А [СГ]

Проектът на А.Д.А включва и визията на пл. Славейков, пространството свързвано с емблематичният за столицата книжен пазар. Проектът предвижда преустройство на книжния пазар във временен, с ползване през последните три дни на седмицата: петък, събота и неделя. Центърът на площада е решен като свободна площ с преместваеми маси и столове и акцент пластичен елемент, чешма.
Пл. "Славейков" ще се използва извън работното време на пазара като защитено място за отдих, пешеходна площ, както и частично за кафе тераса.

Фотограф: Мария Съботинова

Все още се търсят обаче варианти къде да се изместят щандовете за книги, така че територията да се използва за пазар на книги само в определени дни от седмицата. Възможните места, са пред Народния театър, пред градинката на х-л "Рила", пред стадион Юнак и т.н.

Очаква се заданието за обновяването на площад "Света Неделя"
Фотограф: Мария Съботинова

Идеята е да се направи цялостна реконструкция на пространството, заключено територията между църквата св. Неделя, Духовната семинария и х-л Балкан. Основен проблеми там са достъпа до хотела и до църквата, както експонирането на съществуващата археология.
Да припомним, че за тази територия през 2013 г. бе обявен конкурс "Урбанистична концепция и архитектурно-благоустройствено оформяне на площад "Света Неделя". Сред представините проекти, обаче журито не излъчи фаворит.
Журито не е класирало победител в конкурса, "тъй като проектите са твърде хипотетични и са далеч от инвестиционна зрялост"., заяви тогава позицията на оценяващите председателят ст.н.с. д-р арх. Христо Генчев.
Общата идея, залегнала при развитието на класираните проекти, е превръщането на централния столичен площад в пешеходна зона и премахването на автомобили, трамваи и паркинги.
Новият Главен архитект Здравко Здравков възложи на УАСГ да изработи задание за това какви са нагласите на софиянци по отношение на това пространство, както и изготвянето на задание за международен конкурс за пространството.
След обществено обсъждане на заданието ще се търси по думите на арх. Здравков "голямо световно име", на което да се възложи реконструкцията на площада.
"Трябва да се намери решение, което да има разумен компромис, така че визията и начинът на преминаване да са достатъчно категорични", смята той.

Добави коментар Коментари (2)

 • Преглед на профил #1 Алф неутрално, 21.02.2017 15:19
  Не знам защо настъпи някаква мода на многоцветови улични настилки. Често се използват доста крещящи цветове. Заедно с цветните фасади на постройките се получава пъстрота, която уморява. В резултат,според мен,човек не вижда нито настилките, нито сградите.

  Доколкото помня в Париж или Лондон няма такива шарении.
  Или едното, или другото.
  Неуместен коментар?
 • Преглед на профил #2 Sir Humphrey разстроено, 21.03.2017 18:00
  А за фонтана на пл. "Славейков" нито дума
  Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg