Facebook YouTube
Регистрация

Районната администрация ще решава за новите инвестиции в столичния кв. "Младост"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 19.02.2017, Автор: Таня Тодорова
[1451 прочитания]

Фотограф: Младост-София

Няколко инвеститори в район "Младост" обжалваха заповедта на кмета на р-н"Младост" Десислава Иванчева за спиране на строежите в кв. "Младост".
Първо инвеститорът Изабела Сярова, чийто строеж до бл. 64 в кв. Младост 1 бе спрян, обяви гладна стачка пред сградата на Столична община. Последва жалба на Димитър Логофетов и Христо Джампалски, от фирма "Булинв" ЕООД, чиято инвестиция е на територията на кв. "Младост 4".

За разрешаване на проблема, на последното заседание на комисията по устройство на територията и архитектура бе повикан за изслушване кметът на р-н "Младост" Десислава Иванчева, чийто отговор предизвика активен дебат с общинските съветници.
Заседанието бе в разширен състав и на него присъстваха Главният архитект на София арх. Здравко Здравков и директорът на "Контрол по строителството" арх. Влади Калинов.

Според кмета Иванчева, причината за спиране на строителството до бл. 64 е 29 см отклонение от изпълнението на строежа от одобрения за него план, но експертите от комисията по градоустройство не бяха на същото мнение. Забраната на строителството във втория случай е по повод "висяща процедура по ЗУТ".

Архитектурната комисия препоръча на кмета на р-н "Младост"да преразгледа решението си за забрана на строителството в случая с бл. 64, както и относно заповедта за спиране на строителните обекти от IV-та до VI-та категория, която последва по препоръка на кмета на столична община преди месец.

Какво се случва с големите инвестиции в "Младост"

Ако се върнем месец назад, ще си припомним, че кметът на Столична община Йорданка Фандъкова даде правомощия на районния кмет на кв. "Младост" по свое усмотрение да спре строителството и забрани достъпа до строежи от IV-та до VI-та категория.
Решението бе следствие от гражданско недоволство и спиране на достъпа на инвеститори до строежа в градинката на бл. 70 в Младост.
Докато се водят преговори със собствениците на имота, не е редно строителните дейности да продължават, сподели тогава кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Фирма DLD Invest, която притежава парцел в "Младост 4" и иска да строи, също не може да вземе разрешително за строеж, след като при поставянето на ограда на имота миналото лято започва протест на хора от съседните блокове.
По думите на Димитър Владимиров пред в. Капитал, нормалният инвестиционен цикъл е проектирането да продължи около два месеца, а до четвъртия вече да е в процедура за разрешение за строеж. В случая с въпросният парцел в "Младост 4", инвестицията се бави вече четири месеца. Компанията има намерение да инвестира в него 10 млн. лв.
ДЛД Инвест планира инвестиция в жилищна сграда в кв. Лозенец, на ул. "Плана планина", а през лятото на 2016 г. приключи изграждането на Жилищен комплекс Cомоdo в ж.к. "Изток", в който инвестира над 3 млн. лв.

Фирма Булинв също не може да получи разрешение за строеж от 2012 г. За строителство върху 5000 кв. м в "Младост 4". Преписките за въпросното инвестиционно намерение се намират в районната община Младост, която следва да реши казуса със строежа на сграда, чиито съседи са против изграждането й.

Това не е единственият казус за реализацията на проект, който Столична община прехвърля на районния кмет Десислава Иванчева.
В края на 2016 г. 167 класьора, съдържащи голяма част от документацията по проекта "Гранд Каньон" на "Гаранти Коза" бяха предоставени на общинската администрация на р-н Младост. На 26 октомври 2016 г. проектът бе внесен за одобрение на Експертен съвет на НАГ и бяха внесени някои забележки по него.
Този мегапроект получи сертификат "инвестиция клас А", а през 2015 г. правителството сключи меморандум с инвеститора "Гаранти-Коза България" ЕАД.
"Адмирирам тази проява на загриженост към настоящето и близкото бъдеще на "Младост" от страна на арх. Здравков и смятам, че именно това е пътят – районните администрации да имат право да участват във взимането на решения, касаещи съответните жители. В същото време за мен остава необяснимо, защо на нас се предоставя възможността да одобрим този мегапроект - инвеститор клас "А", получил зелена светлина от Министерски съвет, със сгради, достигащи 31 етажа и с над 1500 апартамента, а същевременно доста по-малки обекти, като строежа пред бл. 70 са отнети от правомощията на района, коментира тогава кметът на р-н Младост.

На какво сме готови, за да спрем уплътняването с блокове в "Младост"?
Коментират в своя фейсбук профил граждани от Референдум За Зелен Младост".
"Никой не се интересува нито от това, че се строи върху тръби на "Топлофикация", нито че е заграден тротоар, нито от липса на паркоместа, нито от изсечени дървета, нито как е придобита земята. А освен това научихме, че жалбите, по които била изслушвана Иванчева й са пратени 20 минути преди самото изслушване - за да не може да се подготви. На какво сме готови, за да спрем уплътняването с блокове в "Младост"?
В подкрепа на решението на своя кмет, гражданите публикуват подробните устройствени планове (ПУП) на "Младост", в които са отбелязани бъдещите застроявания.
ПУП на кв. "Младост 1А" , може да видите на https://www.sofia-agk.com
План за регулация на км. Младост 2 и парк Въртопо е публикуван тук

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg