Facebook YouTube
Регистрация

Продават архитектурното бижу на арх. Борислав Игнатов "Къщата на равноденствието" за 1,3 млн. лева (видео)

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 14.02.2017, Автор: Градът.бг
[3262 прочитания]
Варненска агенция за недвижими имоти предлага за продажба Къщата на равноденствието, архитектурният шедьовър, създаден през 2012 г. от арх. Борислав Игнатов, настоящият председател на УС на Камара на архитектите в България.
Неговият проект спечели Голямата награда на Съюза на рхитектите за 2012 г. от Националния преглед "Българска архитектура", със своята астрономическа идея и концептуален модел на връзка с природата.
Тя частна резиденция, построена през 2013 г., с инвеститор варненския предприемач Богдан Станчев.

Къщата е разположена на едно от най-красивите кътчета от Българското Черноморие, на ската над голф игрището "Тракийски скали", между Балчик и Каварна.


Тя е с РЗП от около 500 кв. м, с 1 дка дворно място. Изградена е като "пасивна къща" и притежава отлична функционалност и всички удобства на луксозно съвременно жилище. Проектирана е в съответствие с немския стандарт за пасивни къщи и американския стандард "Лийдс" за устойчиво строителство. Съвременните системи за климатизация, вентилация и рекуперация, суперизолацията й, тройните стъклопакети на дограмата и окачената фасада я правят ултра ниско енергийна.

Обявената стойност на имота е 650 000 евро или 1,3 млн. лева. Първоначалнота и стойност през 2013 г. бе 1 млн.евро.

Наречена е "Къщата на равноденствието", защото е построена като астрономически инструмент. "Тесен остъклен процеп в покрива пропуска обедното слънце вътре в дневната върху линейна скала на пода и стената, което превръща къщата в слънчев календар. Ежедневното движение на слънчевото петно по скалата разкрива плавния, но неумолим преход на времето от сезон към сезон и връзката му с орбиталния път на планетата.

От нея се разкрива невероятна гледка към морето. Усетете тази пълна хармония на жилището с природата в следващото видео.Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg