Facebook YouTube
Регистрация

До два месеца завършва реставрацията на Триъгълната кула в крепостта "Антична Сердика"

 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
от 06.02.2017, Автор: Градът.бг
[1334 прочитания]

Снимка: СО

До 30 април 2017 г. трябва да бъде завършен проекта край Триъгълната кула на Сердика. Това каза зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов. Изпълнението на реставрационно-консервационните дейности е част от проекта "Античната история на София - културно-историческото наследство достъпно за всички", финансиран с европейски средства и с бенефициент Министерство на културата.
Пространството около кулата, която се намира близо до Северната порта на Сердика, ще служи за културни мероприятия, срещи и изложби на културни ценности. По думите на д-р Чобанов има голям интерес от страна на партньори от различни граждански организации и творци.


Общто пространство на Антична Сердика, което се простира на площ от около 800 кв. м, ще се раздели на три зали, в които ще могат да се представят дигитализираните колекции на различните музеи и библиотеки. "Столичната библиотека е дигитализирала около 300 хиляди произведения на различни български автори. Усилено тече дейността по дигитализация и в Софийската градска художествена галерия, в самия Музей за история на София.", отбеляза д-р Тодор Чобанов.

Изпълнител на обекта е Сдружение "Инфра Сердика" (съставено от Инфра роудс" ЕООД, "Ф-Деко" ЕООД ), Базиликата Св. София се реставрира от Сдружение "Света София Премъдрост Божия 2015"(включва фирмите "Актив Билдинг Инк" ЕООД, ЕТ "Ем- Емил Митев" и "Антично наследство" АД), а археологическият парк се възстановяв от "Инфра Роудс" ЕООД.

Проектът Антична Сердика включва строително-ремонтни и консервационно-реставрационни дейности на 3 археологически обекта - археологически парк "Западна порта на Сердика", Базилика "Света София" и "Триъгълна кула от крепостната стена на Сердика".
Крепостните стени на Сердика, изградени през третата четвърт на ІІ в.сл.н.е. (176 – 180 г.), основно преустроени в края на ІІІ – началото на ІVв., удвоени по дебелина и значително подсилени през VІ в., играят основна роля в защитата на града до ХІV в. Устройството им е образец на военното строителство от различните епохи.
Западна порта на Сердика притежава изключително висока културна стойност и историческа значимост, като всички открити находки са с голям експозиционен потенциал.
Триъгълна кула на Сердика датира от времето на император Юстиниан и е част от укрепителната система на антична Сердика.
Базиликата "Св. София" е втората по възраст сграда в София е сред най-значимите архитектурни ценности, запазени от ранното християнство в Югоизточна Европа със световно значение. Съхраняването й за бъдещите поколения е жизнено важно с оглед нейната стойност.

  Разкриването на културно-историческото наследство привлича туристи в София. За 2016г. има сериозен ръст в регистрираните туристи – увеличение от 11.45 % ръст в сравнение с предходната година. Чужденците съставляват 62% от гостите на града, като техният брой се е увеличил с 14% в сравнение с 2015 г.

  Добави коментар Коментари (1)

  • Преглед на профил #1 Алф неутрално, 09.02.2017 10:41
   Увеличението на туристире се вижда.
   Трябва още да се обогати офертата с услуги СПА. Има много голям потенциал.
   И да престанем да се гордеем с челното място на София като интересна и най-евтина дестинация за неделен туризъм.
   Неуместен коментар?

  Добавяне на коментар

  За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


  Прочетете и "Правила за писане на коментари".

  БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
  Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg