Facebook YouTube
Регистрация

С 1,5 млн. лева евросредства реставрират Перперикон

 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
от 06.02.2017, Автор: Градът.бг
[799 прочитания]

Снимка: wikimedia.org

След 90 дни археологическия паметник Перперикон ще придобие почти завършен вид като уникална част от българското и европейско културно наследство. До 28 април трябва да бъдат завършени реставрационните и консервационните работи по обекта в рамките на проекта "Перперикон – минало за бъдеще" по тъй наречения норвежки фонд. Това стана ясно на нарочна пресконференция, в която участваха ръководителят на проекта Надежда Цветкова, заместник-кметовете на община Кърджали Веселина Тихомирова и инж. Катя Митовска, архитект Петър Петров, изработил заедно с екипа си проекта за реставрация и консервация, директорът на РИМ Даниела Коджаманова, която е и заместник-ръководител на разкопките на археологическия обект.

Проектът е на стойност 748 203, 60 евро и се финансира по Мярка 1 "Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство" на Програма БГ 08 "Културно наследство и съвременни изкуства", финансирана от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 година.
"Планирано бе проектът да се реализира в рамките на 22 месеца и да приключи на 22 февруари 2016 година. Поради обжалване на решението за избор на изпълнител на консервационно-реставрационните работи на археологическия комплекс бе поискано удължаване на срока за изпълнение на проекта до 29 април 2017 година. Удължаването бе одобрено от Министерството на културата – програмен оператор на Програма БГ 08", обясни заместник-кметът инж. Катя Митовска.
По думите й към днешна дата процесът по обжалване е приключил. В изпълнение на решението на ВАС комисия е извършила отново техническа оценка на постъпилите оферти и е класирала участниците.
Избрания изпълнител е "Екогеоком Груп", с който е сключен договор и в рамките на 90 дни реставрационните и консервационни работи трябва да приключат, каза Катя Митовска.
А те включват югозападната част на Акропола на Перперикон. Ще се работи без груба намеса, за да се запази максимално автентичния вид на паметника. Ще бъде експонирана средновековната кула, ще бъдат поставени и още няколко пасарелки. Предвидени са поставянето на табели, осветление и светилници с жив огън, поясни архитект Петър Петров.

Добави коментар Коментари (2)

 • Преглед на профил #1 brassway неутрално, 06.02.2017 14:24
  Би било интересно да насложите проекта върху тази снимка.
  Неуместен коментар?
 • Преглед на профил #2 Алф неутрално, 10.02.2017 21:00
  Изобщо, хубаво би било да издадат книжки (като в Рим) с наслагане на сегашния вид и образ на това, как вероятно е изглеждало. Неспециалист трудно "вижда" историческия образ.
  Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg