Facebook YouTube
Регистрация

Реставрация и консервация на двореца "Евксиноград"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 12.01.2017, Автор: Градът.бг
[2248 прочитания]
Четете в бр. 6/2016 на списание ГРАДЪТ СГРАДИ

ИСТОРИЯ
Дворецът "Евксиноград" се намира на 8 км. северно от Варна. Името му е вдъхновено от древногръцкото название на Черно море - Понтос Евксинос, което означава "гостоприемно море". Ето защо Евксиноград е наричан още Гостоприемният град или град на Черно море.
Комплексът е разположен върху площ 850 дка, като на 550 дка от тях се простират дворецът и прилежащия парк, а останалата част включват пристанище, плажове и лозя.
Дворецът "Евксиноград" е един от най-представителните образци на монархическото строителство в България. Сградата се отличава с красива и хармонична архитектура и прецизно до ювелирност строително изпълнение. Първоначалният проект на двореца е изработен в началото на 1882 г. от австрийския архитект Виктор Румпелмайер, поканен лично от княз Батенберг за проектант на варненската му резиденция. Основният камък е положен тържествено на 16 август 1882 г., а грубият строеж е почти готов до 1885 г., когато строителството е прекратено поради политическата криза и последвалата абдикация на княз Батенберг.

По времето на княз Фердинад изграждането на двореца продължава отначало с помощта на швейцарския архитект Херман Майер, а по-късно немският архитект Теобалд Леерс поема ръководството на строежа, включително изпълнението на интериора и обзавеждането.
Дворецът "Евксиноград" е проектиран в духа на френския дворцов класицизъм, но носи и много от белезите на характерния за времето на изграждането му стил сецесион, особено в редица елементи и детайли на интериора. Мебелите и обзавеждането на помещенията, предимно в стилове рококо – Луи XV(RococoLouisXV), чипендейл (Chippendale) и викториански стил (Victorian),са изпълнени от английската фирма "Мейпъл енд ко" (Maple & Co) и се отличават с изисканост и финес.
Дворецът "Евксиноград" е архитектурно-строителна, историческа и художествена недвижима културна ценност с категория "национално значение".


През 2011 г. след спечелена обществена поръчка за проектиране обединение "Евксиноград 2011" ДЗЗД се заема с проекта за реставрация и консервация на комплекса, включващ сградата на дворец "Евксиноград" и обслужващата го постройка (АТЦ), царската конюшня "Щал", парковите оранжерии, късноантичната и средновековна крепост Кастрици, както и прилежащия парк. През 2014 г., отново след спечелена обществена поръчка, "Екса" АД под прякото ръководство на арх. Константин Пеев започва изпълнението на реставрацията и консервацията на комплекса.


Дворецът
Проектът за реставрация на двореца "Евксиноград" е изработен от "Тилев Архитекти" ООД. Екипът под ръководството на проф. д-р арх. Жеко Тилев прави пълно проучване и документиране на обекта, включително подробно архитектурно и фотографско заснемане на сградата.
Проектът включва реставрация на оригиналните фасади на сградата и възстановяване на пространствената структура и разпределенията на етажите от периода 1893 - 1908 г. Всички помещения от I и II етаж възвръщат първоначалните си функции. За тази цел са изпълнени интериорни проекти, които пресъздават автентичната атмосфера в дворцовите зали.
Възстановено е оригиналното разпределение на III етаж, като помещенията от източното крило запазват първоначалния си облик, а останалите се превръщат в музей, представящ дворцовия живот и строителната история на сградата. Оригиналните орнаменти и архитектурно-художествени детайли в двореца са реставрирани.
Изпълнени са три нови камини, седем кахлени печки, декоративни рамки с огледала над камините, стенни декоративни пана и тавански корнизи. Положени са нови паркетни настилки, текстилни тапицерии по стените, нови настилки в сутерена. Реставрирани са съществуващите врати, прозорци, ламперии, парапети и други елементи. За осигуряване на достъпна среда е изграден вътрешен панорамен асансьор, както и сервизен асансьор за кафето в западното крило. Монтирано е атрактивно нощно осветление на обекта.
Дворецът е оборудван с най-съвременни енергоефективни инсталации и системи: климатизация с термопомпи, интегрирана с климатизацията вентилационна система, изцяло нова ВиК мрежа, пожароизвестяване, видеонаблюдение, контрол на достъп и други.


"Щал"
Реконструкцията на т.нар. "Щал" – княжеската конюшня и по-късно дворцовата автомобилна служба, съхранява в максимална степен външния архитектурен образ на сградата. Вътрешните преустройства запазват основната пространствена структура, като ги адаптират към нуждите на музейна сграда. Помещението за коне на първия етаж се развива в експозиционна зала за откритите в района археологически артефакти, а сеновалът на втория етаж се превръща в музей на парковото изкуство и строителството на комплекса.
Извършено е конструктивно укрепване на сградата и са обновени всичките й инсталации и технически системи според съвременните изисквания за функционалност, експлоатационна сигурност и енергоефективност.


Обслужваща сграда на двореца (АТЦ)
Едновременно със строителството на двореца в стилово и функционално единство с него е изградена и обслужваща сграда. Тя е свързана с двореца чрез покрит проход. В нея на приземния етаж са се намирали кухнята на двореца, а на горния етаж - помещенията за гвардейците, офицерския състав и други служби.
Проектът реставрира и запазва оригиналните фасади на сградата. Изпълнени са нови прозорци с членение и профили, съответстващи на автентичните. Възстановена е първоначалната планова композиция на сградата, като помещенията са адаптирани за нуждите на културно-информационен център на комплекса. В приземния етаж е изградена нова кухня с технологично оборудване от най-висок клас.


Оранжерии
Дворецът разполага спалмова, холандска, английска и френска оранжерии. В тях са прибирани през зимата множеството екзотични видове палми, орхидеи, водни лилии, тропически растения от Латинска Америка, както и по-топлолюбиви средиземноморски видове. В оранжериите и откритите лехи се отглеждали и множество алпийски видове, събирани по време на експедиции, в които често участвали и членове на царското семейство.
Възстановен е оригиналният вид на палмовата оранжерия, където е запазен оригиналниятдървен покрив, който е укрепен с метална конструкция. Възвърнати са и първоначалните визии на холандската и френската оранжерия.
Реставрирани са фасадите на сградата и покривното й остъкляване. Оранжериите са оборудвани с нова високоефективна термопомпена отоплителна система и ВиК инсталации.


Парк
Паркът има представително партерно пространство с геометрично решение по примера на френските градини, а останалата част от него е решена в английски стил. Освен с висока декоративна стойност той се отличава с богата ботаническа колекция от над 200 растителни вида.
Проектът включва благоустройствени мероприятия, подобряващи функционирането и художествено-естетическото въздействие на парка: ремонтирани са основни алеи като в района на двореца е изпълнена оригинална настилка от чакъл; монтирано е ново парково осветление с възстановени по оригинал осветителни тела; изпълнена е изцяло нова напоителна система с хидранти и капково напояване, автоматично управление и контрол; реставрирани са розариумът, слънчевият часовник, площадката с трона на цар Фердинанд, беседки, площадки, парапети; възстановено е автентичното парково обзавеждане – пейки, тенти, перголи, кошчета; поставени са указателни табели с оригинален дизайн.


Антична и средновековна крепост Кастрици
Крепостта е разположена на нос Св. Яни в северния край на Варненския залив. Изградена е през V век като част от черноморската укрепителна система на Византия.
Изпълнените по проект реставрация, консервация и частично възстановяване на архeологическите обекти позволяват пред туристите да бъде представена най-съществената част от селището, включваща: крепостната стена в югозападния край на крепостта, донжона, странноприемницата, църквата и други сгради.
Извършено е укрепване на стените и предвиденото надграждане. Положени са настилки по улиците и в експонираните обекти. Монтирано е художествено осветление. Реализирането на проекта разкрива особеностите на средновековния живот в крепостта и превръща обекта в туристическа атракция.
Текст: Радостина Попова

Инвеститор: Министерски съвет на Република България
Стойност: 9.8 млн. лв. по ОП "Регионално развитие 2007 – 2013 г."
Водещ проектант: проф. д.н. арх. Жеко Тилев от "Тилев архитекти" ООД, управляващ член на ДЗЗД "Евксиноград 2011"
Главен изпълнител: "Екса" АД
Конструктор: инж. Мария Абаджиева, инж. Димитър Имаретски
ОВК проектант: инж. Николай Константинов, инж. Шейлекова
ВиК проектант: инж. Венелин Върбанов
Ел. проектант: инж. Антон Петров, инж. Красимир Лалов
Строителен надзор: "Стройконтрол – Ян 99" ЕООД

Добави коментар Коментари (1)

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg