Facebook YouTube
Регистрация

През 2017 г. се засилва интересът към затворени жилищни комплекси в столицата

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 20.12.2016, Автор: http://gradat.bg/property
[1387 прочитания]
жк "Елизиум" в кв. Манастирски ливади, София, е един от новопостроените жилищни комплекси. Той бе отличен със Специална награда в категорията в <a href="http://gradat.bg/photos/2016/11/16/2865060_fotogaleriia_sgrada_na_godinata_-_uchastnici/&rubrname=news/?pic=9#picture" target="_blank">СГРАДА НА ГОДИНАТА 2016</a>

жк "Елизиум" в кв. Манастирски ливади, София, е един от новопостроените жилищни комплекси. Той бе отличен със Специална награда в категорията в СГРАДА НА ГОДИНАТА 2016

"Източните и южните райони ще запазят популярността си, но през 2017 г. очакваме активността на купувачите да се повиши и сред тях да се появят много нови клиенти, които ще се повлияят от развитието на София в перспектива. Те ще търсят имоти на локации, където, поради очаквани инфраструктурни или транспортни подобрения, ръст на цените в дългосрочен план е много вероятен сценарий", казва Явор Пейчев, регионален мениджър на Имотека.
По думите му, по-силен интерес през 2017 година ще наблюдаваме в районите на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна", бул. "Шипченски проход", кв. "Красно село", "Бъкстон", кв. "Витоша", по протежението на бул. "Владимир Вазов". Това са райони, които са активно развиващи се днес, а цените им все още са достъпни. В близките години обаче е вероятно нивата там да се покачат.

През 2017 г. частично ще бъде преодолян и дисбалансът между цените,
които част от продавачите предлагат, и тези, на които се сключват реални сделки. "Оптимизмът, с който стартира 2016 г., мотивира много продавачи да предложат на пазара имоти със завишени цени.
Днес виждаме изключително широк диапазон – срещат се имоти от 800 до 1 500 евро на кв.м. Разбира се, има разлики в качествата на тези жилища, но реалните пазарни граници са далеч по-тесни. През предстоящата година очакваме продавачите да предложат адекватни на пазара ценови нива", казва Явор Пейчев.

Затворените комплекси също ще представляват интерес за купувачите през 2017 г. Те ще задържат цени, сходни на настоящите и ще бъдат все по-търсени – не само от традиционната група на младите семейства с деца, но и с инвестиционно настроените купувачи.

Очакват се около 5% ръст при сделките, сключени с цел отдаване под наем, прогнозират брокерите. Най-желаните имоти ще останат двустайните и тристайните апартаменти. Между 1 и 3 месеца ще се задържи най-често срещаният период за сключване на сделка.
Новото строителство, което вече е налично, и имотите, които ще излязат на пазара през идната година, ще бъдат предпочитани. Въпреки че цените им вече са устойчиво по-високи, новите сгради привличат интереса на купувачите заради общото си състояние, енергоефективните си фасади и поддържаните общи части.

"При традиционното строителство общият вид на сградите не е така привлекателен за клиентите. В същото време повечето етажни собствености не инвестират в поддръжка, което катализира процеса на амортизация", казва Явор Пейчев.

2017 ще бъде година на активен пазар, в която предлагането ще отговаря във все по-пълна степен на различните изисквания на купувачите. Възможно е и разширение в ценовия диапазон, на който се сключват сделки. Ако през тази година най-много бяха покупките между 70 000 и 110 000 евро, то през 2017 г. можем да станем свидетели на движение във възходяща посока на тези показатели.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg