Facebook YouTube
Регистрация

Обсъждат бъдещето на Сувенирната палата във Враца

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 23.11.2016, Автор: Таня Тодорова
[820 прочитания]
Централната пешеходна зона на града ще бъде обновена и целта, а амортизираната сграда на Сувенирната палата не се вписва в нея.

Централната пешеходна зона на града ще бъде обновена и целта, а амортизираната сграда на Сувенирната палата не се вписва в нея.

Плановете на Община Враца са догодина да обнови централната градска част. Една от сградите в центъра – Сувенирната палата, която е в много лошо състояние, вече не се вписва в новата визия. Идеята е на нейно място да се изгради нов административно-търговски център. Това сподели кметът на града Калин Каменов, цитира местния телевизионен канал.
Общината вече търси инвеститор, който вероятно ще е изцяло собственик на обекта.
Противоречиви са мненията и на врачани за това дали да има изцяло частен инвеститор или общината да е партньор в инвестиционното намерение.
Предложеното от общината нов търговски център с настоящото име "Сувенирна палата" не бе подкрепено и от общинските съветници на последното заседание на Общинския съвет. Един глас не достигна за да бъде прието предложението за изцяло нова сграда.
Местният парламент трябва да заяви подкрепата си както за новият проект, така и за частично изменение на подробния устройствен план.
Наред с това има проблем и със собствеността й, тъй като е построен върху отчужден имот държавна собственост. През 2002 г. теренът става общински, а след година – вече е частен общински.
Урегулирането на имота става през 2011 г. Площта на терена, върху който се намира Сувенирната палата е 427 кв. м.
Настоящата сграда, която е с улекотена конструкция, е строена преди 47 години. Тя , по думите на кмета, е амортизирана и неконкурентна на околните търговски обекти, и категорично не се вписва в общата визия на централната пешеходна зона.
Металните конструкции на бордовете са корозирали, покривът тече, инсталациите са опасни.
Предложението на местната власт е да се събори сградата и на нейно място да се изгради съвременен търговски център, но разрушаването й ще бъде извършено след намирането на инвеститор. Негово ще е и архитектурното предложение за новата търговска сграда.
Потенциалният инвеститор, с един работен устройствен, ще конкретизира предложението на Общината, а самата архитектура на сградата ще е обект на последващ проект, уточнява главният архитект на Общината арх. Чавдар Спасов.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg