Facebook YouTube
Регистрация

Многофункционална сграда със спортна зала строят в Пловдив

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 23.09.2015, Автор: Светла Добрева
[6131 прочитания]
Сградата е свободностояща от ул. "Филип Македонски"

Сградата е свободностояща от ул. "Филип Македонски"
Фотограф: Строителство Градът

Напредва грубият строеж на многофункционална сграда със закрит гараж, спортна и тренировъчна зала, СПА център с басейн в Пловдив. Инвестиционната инициатива е предприета от пловдивската фирма "Тони’К" ЕООД с управител Антон Кьосев. Общата разгъната застроена площ на обекта възлиза на 17 145,84 кв.м. Многофункционалната зала е проектирана за спортни, игрови и културни дейности, обясни арх. Ели Сидерова, главен проектант.
 
Местоположение
Сградата е ситуирана между две улици - ул. "Филип Македонски" и ул. "Тракия", в непосредствена близост с производствения комплекс с хотел и ресторант на фирмата инвеститор, по-известен като "Копчето". Развита е на две подземни и три- и четири надземни нива.
 
Функционално решение
Двете подземни нива (к. -5.20 и -2.60 м) представляват подземни гаражи с общо 160 паркоместа. Партерът и вторият етаж (к. ±0.00 и +3.40) са решени като отворен гараж със съответно 43 и 47 паркоместа.
На третото ниво (к. +6.00 м) са обособени зали по бокс и кардио фитнес, силова зона и стречинг, СПА център и басейн, заведение за бързо хранене. Обособени са фоайета, спомагателни и обслужващи помещения, администрация, рекреация, лекарски кабинет, помещение за спортен инвентар. Предвидени са четири основни стълбищни клетки, едно допълнително стълбище за спортисти и три асансьора за връзка с многофункционалната спортна зала, разположена на седмото ниво (кота +10.00). Застроената й площ е 2804.56 кв.м. Оразмерена е за 1639 души, в т.ч. VIP ложа за 30 души, 12 места за инвалиди, както и 40 места за състезатели. Предвиден е и балкон откъм ул. "Тракия".
Размерът на игралното поле е 33 х 46 м, а светлата височина на залата е 16.50 м. Видовете спортове, които могат да се практикуват, са: волейбол (три игрища), баскетбол, хандбал, художествена гимнастика, тенис на корт, борба (четири тепиха), бокс, вдигане на тежести, тенис на маса, спортна гимнастика и др.
 
Архитектурно-строителното решение
Сградата се състои от два модула полуцилиндри, фирмена конструкция, противодимни люкове и вградено горно осветление с матирани покрития.
Всички фасадни стени са стоманобетонови, като фасадите са разработени с видим щампиран бетон в зоната до откритите гаражи (до к.+6.00 м). Оттам нагоре включително, стълбища и колони е топлоизолирана с каменна вата, и оформена като структурна вентилируема фасада - текстолит, керамика или еталбонд, цвят дървесна структура. Проектното решение включва и динамично фасадно озеленяване, цветарници (к. +6.00) от двете улици, зелени покриви над к. +10.00 по калкани, изграждане на перголи.
Конструкцията на сградата е монолитна до кота +10.00, а над нея - комбинирана, но основно метална. Стълбищните клетки са естествено осветени с фасадно остъкление.

Арх. Ели Сидерова, главен проeктант:
Нетрадиционните решения изискват няколко дози усилие в повече 


Арх. Сидерова, кое е специфичното и различното, което отличава тази сграда?
- С името си "Многофункционална сграда със закрит гараж, спортна и тренировъчна зала, СПА с басейн на ул. "Тракия" и ул. "Филип Македонски" показва, че градоустройствено е ситуирана в имот между две улици, както и присъствие на няколко функции - от една страна, голям брой закрити паркоместа в четири нива (две подземни и две надземни) за обслужване не само на сградата, но и прилежащите територии, което е добра опция с оглед нуждите от паркиране на тази централна зона на града, а от друга страна, са групите спортни дейности (традиционни и нетрадиционни), релакс и СПА процедури, които осигуряват отлична възможност на хората за грижа за тялото и духа. Тази посока е завършена с проектираната спортна зала за различни мероприятия – състезания, игри, концерти и пр., чиято специфичност освен модерната й визия е, че е ситуирана на последното ниво.
Въпреки високите изисквания от противопожарна гледна точка възможността на изявата й като част от архитектурния обем – обтекаема отвън и пространствено разгърнат отвътре, точно там е попадение с нетрадиционен характер.
Друга специфичност на фасадното решение – динамична конкретност от структуриран видим бетон, структурна обшивка дървесна визия, зелена фасада с акценти, зелени покриви, ярки линеарни елементи. Тези проектни решения, както и отворите в специфични форма придават нетрадиционен характер на визията със собствено "лице".
 
Какви системи и продукти са в основата за постигане на климатичен и акустичен комфорт на залата?
- За климатичният и акустичен комфорт на залата са заложени системи от климатични въздушни апарати марка HOVAL.
 
Как е гарантирана противопожарната безопасност и сигурността на спортното съоръжение?
- Противопожарна безопасност, евакуация и сигурност е осигурена по всички норми като системи, вкл. стълбища в четирите ъгъла на сградата, оразмерени за около 2000 души, какъвто е капацитетът на залата.
В заключение ще кажа, че нетрадиционните решения изискват няколко дози усилие в повече, както и иновативни технически, пространствени и дизайнерски предложения, реализирани съобразно нормите, с новаторски характер на визията и баланса, въпреки, че сградата е ситуирана в градска среда, а не свободно стояща извън силно урбанизираната централна зона.
 
Обект    Многофункционална сграда със закрит гараж, спортна и тренировъчна зала, СПА с басейн, Пловдив
Инвеститор         "ТОНИ К" ЕООД
Проектант           SyEfDe Studio – арх. Ели Сидерова
Изпълнител       "Ва и Ми" ООД
Строителен надзор         "Стройконтрол" ООД
Площ имот          3418 кв. м
ЗП          2521 кв.м
РЗП надз.            10 881.73 кв.м
РЗП подзем.       6264.11 кв.м
Озеленяване     883.44 кв.м
Паркиране          230 паркоместа
Капацитет зала 1639 души
 


Добави коментар Коментари ()

  • Преглед на профил #1 drun_drun неутрално, 13.10.2015 14:40
    Доста зле изглежда. Хич никаква идея за визия. Не знам как е функционално, но като обем и фасада е провал.
    Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg