Facebook YouTube
Регистрация

Зимният туристически сезон: 25% повече заявки, 15% ръст на цените и очаквания за рекордни приходи

Повечето участници на българския пазар на туристически услуги са реновирали легловата си база

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 29.12.2016, Автор: Николай Тодоров
[357 прочитания]

Фотограф: Юлия Лазарова

По-голям е броят на туристическите резервации в началото на зимния сезон тази година в сравнение с 2015-2016. Разликата в активността е около 25%, основният обем туристи са чуждестранните.Най-сериозен е ръстът при турските туристи - около 35%, тъй като няколко големи туроператори са започнали да работят с българските зимни курорти, посочват в анализ от Green Life Resorts.

Сериозен е интересът и от Румъния, Сърбия, Македония. Гръцките туристи например се интересуват предимно от цената и по-малко от качеството на предлаганата услуга. Румънците и българите са склонни да платят повече, ако получат и по-добри условия. Тази година повечето участници на българския пазар на туристически услуги са реновирали легловата си база. В съчетание с високата активност на заявките се очертава покачване на цените с около 10-15%.

Туристи по държави, дял %
България 30
Турция 20
Румъния 16
Гърция 15
Сърбия 11
Македония 8

Чужденците планират дългосрочно и правят ранни резервации като остават между 5 и 7 дни в българските зимни курорти. Българите идват само за уикенда, но няколко пъти в рамките на един сезон. Те съобразяват почивката си с ученическите ваканции като началото на януари и февруари са най-натоварените периоди.

През декември хората все още идват за малко, интересът към Банско за празниците е изключително голям. Всички дати около Нова година са резервирани, предимно от българи. За Коледа обаче българските туристи остават по домовете си, а гърците демонстрират интерес към празненства в зимните курорти. По-продължителните туристически престои са през януари и февруари.

Семейства с малки деца са основните клиенти на зимния пазар. Зимните спортове са мотив за почти всички, с интерес от възможностите за СПА услуги.

След 17 декември започна да функционира почти цялата ски зона в Банско, което засилва туристическия поток. Нашите очаквания са през март да се похвалим с един от най-силните сезони за последните няколко години, се казва още в съобщението на Green Life Resorts.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg