Facebook YouTube
Регистрация

2017: Завършват офис сгради със 150 хил. кв. м

Очакват се големи инвестиционни сделки при офис и търговските имоти

 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
от 28.12.2016, Автор: Николай Тодоров
[1935 прочитания]
Емблематичната наклонена офис кула &quot;Елипс&quot; на бул. &quot;Цариградско шосе&quot; в столицата с 13 785 кв. м отдаваема площ трябва да бъде завършена до края на 2017 г. <br />

Емблематичната наклонена офис кула "Елипс" на бул. "Цариградско шосе" в столицата с 13 785 кв. м отдаваема площ трябва да бъде завършена до края на 2017 г.

Фотограф: Градът.бг

Големи инвестиционни сделки с офис сгради и търговски центрове предстоят през 2017 г. Основна причина е нарастващият интерес към Югоизточна Европа, наличие на свободни капитали и атрактивни нива на доходност при умерен риск, които България предлага. Показател за тези тенденции са сделките за Sofia Airport Center и Mall Plovdiv.
City Tower - пл. "Македония", СофияФотограф: Градът.бг

През 2016 г. обемът на пазара на бизнес имоти остава в рамките на 250 - 270 млн. евро, както и през 2015 г. Най-висока е активността на пазарите на хотели и строителни парцели заради силната предприемаческа активност. Около 65-70% от общата стойност се пада на инвестиционните придобивания - на завършени активи, носещи доходност.
Millenium Tower - София

Фотограф: Градът.бг

Фокусът за придобивания е насочен основно към офис и търговските площи. България е интересна за фондове и компании, които търсят активи с потенциал за покачване на стойността чрез активен мениджмънт и инвестиции. Сред важните за чуждите инвеститори фактори са ръстът на икономиката с темпове над средните за ЕС, гаранциите за защита на собствеността и правната сигурност на сделките, се казва в анализ на консултантската компания Forton, партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.
Фаза 2 на офис център Sofia One

Фотограф: Градът.бг

Офис площи
За пазара на офис площи 2017 се очертава динамична благодарение на продължаващия ръст при IT и аутсорсинг, които участват в над 60% от наемните сделки.Очаква се в София да излязат около 150 000 кв. м нови офиси.
"Полиграфия офис център" - разширение, София

Фотограф: Градът.бг

Предлагането на първокласни офиси през следващите 12 месеца ще нарасне със завършването на проекти като City Tower, Millenium Center, Polygraphia Office Center, Sofia One – Phase 2, Prografix Office Center и др.До края на 2017 г. трябва да бъде завършена и размразената през 2016 г. офис сграда "Елипс" със 13 785 кв. м отдаваема площ от смесен тип. Над 1/3 от тези площи са наети още в строеж и дисбалансът търсене-предлагане се запазва.
Prografix office center - бул. "Царигадско шосе", София

Фотограф: Градът.бг

Ограниченото предлагане на първокласни имоти ще се отрази и на офертните наемни нива, които през следващата година се очаква да нараснат. В момента в София те са 13-13.5 евро/кв. м за първокласни офис площи.

Търговски площи
След ребрандирането на City Center Sofia като Park Center и завършването на Markovo Tepe Mall в Пловдив не се очакват откривания на нови търговски центрове и ритейл паркове.
"Марково тепе мол" - Пловдив, носител на наградата "Сграда на годината 2016" в категория "Търговски сгради"

Фотограф: Градът.бг

Работещите проекти ще продължат да оптимизират микса си, а търговците – да търсят нови възможности за разрастване и на търговските улици.Двигател остава ръстът на потреблението и доходите. Най-бързо растящи сегменти от ритейл пазара е Health&Beauty индустрията, бюджетните маркии брандовете над средния ценови клас.
Ребрандираният мол Park Center в София (бившият City Center Sofia)

Фотограф: Градът.бг

Очакванията са недостигът на подходящи като размери и видимост помещения да доведе до лек ръст в наемните нива. В момента средният наем на първокласно помещение в софийските търговски центрове е 28 евро/кв. м.

Индустриални имоти
Развитието на проекти с площи под наем в София и строителството по поръчка ще поддържат активността на пазара. През 2016 г. бяха започнати няколко големи built to suit проекта като заводите на Osram Lighting в Пловдив, на Yazaki край Димитровгради новия логистичен център на DHL Express край летище София.
До края на 2017 г. трябва да бъде отворена Сграда 3 в "Ист ринг логистичен парк" с 12 800 кв.м, подходяща за складови цели, леко производство, дейта център, планирана е сертификация по BREEAM
Фотограф: Градът.бг

Продължава изграждането на етапи от големи индустриални паркове и зони в района на София като през 2017 г. заявките са за нови 23 000 до 33 000 кв. м спекулативни площи на пазара. Въпреки недостига на качествено предлагане наемите се задържат на достигнатите нива – 4.2 евро/кв. м за първокласни площи, в района на летището и над 5 евро/кв. м.
През годината се очаква приключването на знакови сделкикато за парцела на „Каменица“ в Пловдив (на снимката - парцела с лице към бул. "Източен" преди разрушаване на пивоварния завод)
Фотограф: Градът.бг

В София и страната строителната активност остава висока като резултат от разрастващите се операции в ритейла, логистиката и дистрибуцията. Ключов фактор е продължаващото навлизане на големи производители на авточасти и компании от леката индустрия на пазара, които постепенно ориентират към България операции с по-висока добавена стойност като развойни центрове, центрове за обработка на данни и др. Заради задълбочаващия се проблем с работната ръка в утвърдените индустриални центрове все повече нови производства ще се насочват към Северна и Северозападна България.

Добави коментар Коментари (1)

 • Преглед на профил #1 irka неутрално, 29.12.2016 10:11
  Много добре. Повишава се средната етажност в различни райони на София. Но, инфраструктурата е 50 години назад и 20 в ляво.
  Липсва инфраструктура или там където я има е соц.проектирана и твърде нерентабилна.
  Пример - Соц.проектирането на Цариградско шосе със Самоковско шосе, .....
  Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg