Facebook YouTube
Регистрация

"Парадайс мол" вече работи

Първият лайфстайл и най-голям български мол има 190 хил. кв.м разгъната площ и 80 хил. кв.м отдаваема площ и паркинг за 1900 места

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 01.04.2013, Автор: Строителство Градът
[3773 прочитания]
Парадайс авеню<br />
<br />

Парадайс авеню


Фотограф: Строителство Градът

Влизате по Парадайс авеню, откъдето стигате до Сънрайс теръс, преминавате през Гранд каньон, за да излезете на Роял гардън... Това не е пътепис от американски град, нито пък раходка из рая, а част от първия ден от откриването на "Парадайс мол" - на кръстовището на столичните булеварди "Черни връх" и "Тодор Каблешков" с ул. "Сребърна", метростанция "Парадайс" на линия 2 ще започне да функционира до няколко години. Комплексът предлага пет търговски нива с възможно най-разнообразния микс от наематели в модата, спорта, супермаркети, ресторанти, и всевъзможни атракции - от спортен комплекс през стена за катерене до най-големия филмов комплекс на Балканите с 4Д и 5Д кино и най-новия и модерен конгресен център на София Sofia Event Center на третия етаж.

Това е първият лайфстайл мол, най-големият за момента в България, с най-много отдаваема площ - 80 хил. кв.м, с най-много търговски нива - 5, с най-голям паркинг - 1500 на етаж -2 и 450 на открито... Суперлативите не спираха в деня на откриването - 28 март, лентата на откриването прерязаха Давид Михайлович, управител на фирмата инвеститор "Булфелд", областният управител Данаил Кирилов и столичните зам.-кметове Любомир Христов и Дончо Барбалов.

Инвестицията е 150 млн. евро. Първият лайфстайл и най-голям български мол има 190 хил. кв.м разгъната площ и 80 хил. кв.м отдаваема площ с подземен паркинг за 1500 и надземен за 450 места. Комплексът е с 82% отдаденост под наем, част от наемателите ще отворят малко по-късно поради техническите си срокове.

Изгледът към Витоша е най-голямото предимство на ключовата ситуация на новия комплекс, изтъкнаха проектантите на мола Рафаел Валенсия и Пиърс Мохан от RTKL, една от най-големите проектантски фирми в света, специализирана в молове с 4 млн. кв.м проектирани търговски площи в експлоатация. Ако молът е град на закрито, ние вкарваме природата вътре - вода, зеленина, градини, каньон, подчерта Мохан, който благодари за успешната работа в синергия с инвеститора "Булфелд" на българските проектанти от "ПроАрх" и "Планинг", на строителя - фирма "Комфорт".

Съзвучие между човек и природа, град и планина, вкарване на природата в мола са ключови за концепцията. Водата играе особено важна роля в целия комплекс, като водните атракции, фонтани и гейзери са на всяка крачка, пред и около входовете и вътре в комплекса. Движението в комплекса следва логиката на метафората на трансценденталното движение по вертикала - чак до кралските градини на последното ниво с впечатляваща гледка към планината.

60% от магазините са отдадени под наем. От 10 на 5 години се промениха след кризата стандартните срокове на наемните договори, коментира Марин Караколев, старши консултант във "Фортън" и официален говорител на Paradise Mall. Очаква се традиционно преразпределение на посетителите на моловете, свързано основно с търговския микс, с концепцията и с локацията. Наситеността на търговските площи в България - 84 кв.м/1000 души, все още е в пъти по-малка от средното за Европейския съюз - 215 кв.м/1000, показателят за София е 205 кв.м/1000.

Локацията
Paradise Centеr е с отлична стратегическа позиция от гледна точка на комуникации и достъпност в София на три пътни артерии: бул. "Черни връх", ул. "Сребърна" и бул. "Тодор Каблешков". Удължаването на метролиния М2 предвижда метростанция "Парадайс" с директен вход към -1 ниво на търговския център.
По време на строителството са реконструирани пътната и канализационната инфраструктура в района, изграден е подземен паркинг за 1500 и надземен за 450 автомобила.

Зоните
Търговската част е на пет нива – четири надземни и едно подземно. Трите надземни етажа - партер, първо и второ ниво, са разделени на зони, организирани около трите основни пасажа - "Гранд каньон", "Сънрайз теръс" и "Парадайс булевард", и около четири вътрешни площада - "Южния площад", "Северния площад", "Централния площад" и "Градината".
- Булевардът - наподобява истинска търговска улица, с дървета, модни магазини от висок и средно висок клас, банки, аптеки, магазини за бижута и подаръци
- Каньонът и Терасата - с природно идентичен дизайн, емблематично за интериора
- Градината - в сърцето на проекта сред дневна светлина, два водопада и езеро с мост в централния атриум.

Търговският микс
Всички големи международни вериги у нас откриват свой ключов обект в Paradise Centеr и ще предложат своите най-нови концепции за България и региона.
Забавленията за цялото семейство включват басейн с олимпийски размери, Playground с най-голямата боулинг зала у нас, 14 киносалона, зала за катерене на Walltopia, много различни и нови формати ресторанти и кафенета. Тук е разположен и новият конгресен център Sofia Event Center (SEC) - отлично място за конференции, семинари и разнообразни културни прояви в ежеседмична програма.
Част от търговските обекти все още не са открити като увеселителния парк на покрива и кафетата и ресторантите на терасите.

По етажи
- Етаж -2 - паркинг за 1500 автомобила
- Етаж -1 - хипермаркетът "Карфур", магазин за черна и бяла техника "Технополис", магазини за мебели
- Партерът на мола - традиционно е най-разнообразният търговски микс
- Етаж +1 - микс от стоки от среден и висок клас и спортни стоки
- Етаж +2 - първият от лайфстайл сегмента - 4 големи ресторанта, боулинг, заведения за бързо хранене, тераса, тематични увеселителни зони
- Етаж +3 - конферентна зала SEC, Orange фитнес център, ресторанти, нощни заведения, Walltopia комплекс за катерене.

Ключови наематели
- Carrefour - 8200 кв.м
- "Технополис" - 3200 кв.м
- Cinema City - 14 зали, най-големият комплекс в България и на Балканите на веригата, за пръв път в България - 4Д и 5Д
- Ключови магазини на всички модни марки като Inditex - 5500 кв.м, Zara - 2700 кв.м, H&M - 2000 кв.м, LCWaikiki, LPP, Водещата верига от Великобритания Marks & Spencer ще отвори своя първи за Балканите магазин с нов модерен стил, поднесен в "Concept 11"
- Orange фитнес център - за пръв път отваря в София с фитнес център, плувен комплекс, скуош зала
- Walltopia комплекс за катерене и свободно време
- Playground Paradise Land - първи тематичен увеселителен парк по проект на водещия италиански дизайнер Валерио Мацоли, известен с проектирането на атракции за DISNEYLAND по цял свят, с 11 атракциона, сред които тематична "Шоколадова фабрика" за цялото семейство.
- Sofia Event Center SEC - нов модерен комплекс за конгреси, конференции и делови прояви с 2000 места

Атракции
- SPA и фитнес комплекс с басейн
- ледена пързалка
- най-големият в София кинокомплекс
- открит атракцион тип лунапарк

Водни ефекти
- "Гейзерът" - фонтан със струя на 15 м
- водопадна каскада в основния атриум - символ на отворено пространство сред природата
* водните атракции са придружени освен със светлинен и със звуков съпровод.

Декоративни форми
- изображения природни форми и явления - т.нар. звездни небеса са изразителни таванни форми, пластично използващи светлината за създаване на усещането за ясна лятна нощ
- забележителна пластична стена в "Каньон" - декоративен израз на отвесен каменен рид с уникални светлинни процепи
- цветове и форми в настилките и облицовките в приглушени естествени цветове.

Светлина
Редуването на пространства с различен интензитет на осветеност предлага интригуваща атмосфера, оберлихтите осигуряват естествена осветеност. Специфични слънцезащитни елементи в "Градината" създават игра на светлини и сенки подобно на гора в летен ден.

Акустика
Добра чуваемост в общите пространства благодарение на акустичен модел на системата, акустично ефективни материали, перфорирани повърхности, релефности във вертикала и по таваните.

Детайли
- Четирите надземни етажа са с височина от 6 до 7.50 м. Светлата височина в търговските етажи е минимум 4.30 м под окачения таван
- Подземен паркинг - на 2 нива с два входа от ул. "Сребърна" и от бул. "Тодор Каблешков" и два изхода към ул. "Сребърна" и към бул. "Черни връх"
- При северния вход голямата денивелация от 3.50 м е използвана за постигане на ефектни водни каскади и озеленени площи
- Конструкцията е моноблокова без температурни и сеизмични деформационни фуги, което позволява свободно планиране на вътрешното пространство, атриумите и ескалаторите, подобрява сеизмичното поведение, запазва центъра на коравина непроменен по височина в трите подземни нива. Основната ос при "Парадайз център" е 8.40x13.30 м, като в зоната на атриумите подпорните разстояния нарастват до 30 м, а конзолните издавания до 11 м
- Навсякъде са ползвани висококачествени осветители с ниски загуби и дълъг живот, LED ленти и индукционни лампи
- Консумираната ел. енергия се отчита дистанционно от индивидуални електромери
- 100% покритие на WiFi
- ВМS системата следи състоянието на всички системи
- Допълнителните инвестиционни разходи за BMS системи за управление - около 20% от стойността на климатичната инсталация, се изплащат от редукция на експлоатационните разходи.

Обект: "Парадайз център"
Локация: бул. "Черни връх", бул. "Тодор Каблешков" и ул. "Сребърна"
РЗП: 190 хил. кв.м
Брутна отдаваема площ: 80 хил. кв.м
Площи за забавления и свободно време: 25 хил. кв.м
Инвеститор: "Булфелд"
Концептуален проект: RTKL
Главен проектант:
"ПроАрх"
Консултант и проектант интериор:
"Планинг"
Част "Конструкции": инж. Илия Алашки
Част ВиК: "Босилкова"
ОВК: "Орханиев"
Част Електро:  "Комконтрол"
Изпълнител: "Комфорт"
Консултант: Forton International

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието

Елитна недвижимост

Индекс Имоти
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg